Deel via

Franse verkiezingen kunnen positief zijn voor aandelen in Eurozone

April 2017

Op 23 april vindt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De markten houden steeds meer rekening met een zege van Emmanuel Macron die François Hollande zou opvolgen. Hoewel het redelijk onwaarschijnlijk is, moet men echter nog altijd rekening houden met het staartrisico, genaamd Marine Le Pen.

Volgens het centraal scenario van de vermogensbeheerder Candriam Investors Group, dat een kans heeft van 90 procent, zal Marine Le Pen niet de volgende president van Frankrijk worden. Dat resultaat zou duidelijk positief zijn voor risicodragende activa, in het bijzonder aandelen uit de Eurozone. De politieke risicopremie zou blijven afnemen en het opwaartse potentieel van Eurozone-aandelen in de hand werken.

Het worstcasescenario voor de markten na de eerste ronde van 23 april, dat volgens Candriam een kans heeft van 10%,  zou een beslissende ronde zijn op 7 mei tussen extreemrechts met Le Pen en extreemlinks met Mélenchon. Een zege van Le Pen zou dan waarschijnlijker worden dan wanneer ze het had moeten opnemen tegen een meer mainstream kandidaat.

Met Marine Le Pen als president verwacht Candriam een intensieve kapitaalvlucht, waarbij Frankrijk wellicht de kapitaalcontrole moet herstellen. Het risico is dan groot dat Le Pen een 'Frexit'-referendum uitroept in de tweede helft van het jaar en dus de facto het bestaan van de Europese Unie in vraag stelt.

De risico’s op een negatieve impact op de markt zullen dan groot zijn. Alle aandelen-, obligatie- en muntmarkten zouden een schok te verwerken krijgen in de periode tussen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei en de bekrachtiging van een door het Front National geleide regering op 18 juni.

Eurozone-aandelen kunnen potentieel met meer dan 20% zakken tijdens die periode van intense onzekerheid. De volatiliteit zou enorm toenemen. De Duitse langetermijnrente zou verder dalen, waardoor het renteverschil tegenover Duitsland enorm zou verbreden. De Europese Centrale Bank zou dan moeten tussenbeide komen om het risico op een financiële crisis te beteugelen. Ook zou de euro zakken met meer dan 10% tegenover de dollar, aldus Candriam Investors Group.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels