Deel via

Heb jij nog tijd voor een lenteschoonmaak?

Prikkelen die eerste warme zonnestralen jou om aan de grote lenteschoonmaak te beginnen? Nochtans vinden steeds meer mensen niet langer de tijd om hun huis grondig te poetsen. Familiehulp geeft je alvast enkele praktische en handige tips mee die je een handje kunnen helpen.

Poets, poets, lentepoets

Uit mijn kindertijd herinner ik me de typerende beelden van een grote lenteschoonmaak. Het hele huis stond ondersteboven, alle kamers werden gepoetst, meubels verplaatst en de spullen die we niet meer nodig hadden kregen een enkeltje richting containerpark. Die ‘lentepoets’ leek in die tijd vrij algemeen ingeburgerd, met bijvoorbeeld regelmatige verwijzingen in media, reclame of andere kanalen als literatuur, kinderliedjes of stripverhalen. Ik kan me vergissen, maar mijn indruk bestaat dat dit anno 2017 minder het geval is.

Misschien heeft het iets te maken met het feit dat steeds meer mensen simpelweg geen tijd meer hebben voor een grote lenteschoonmaak of voor periodieke huishoudelijke taken. Ze hebben het namelijk moeilijk om hun job, hun gezin, hobby’s en hun sociaal leven te combineren. In deze hectische tijden blijft er zelden ruimte over voor andere zaken, zoals het huishouden en schoonmaken.

Familiehulp zoekt continu extra huishoudhulpen

Het is een trend die we bij Familiehulp al enige tijd waarnemen. Zo telt onze organisatie momenteel 5.114 huishoudhulpen. Dat zijn mensen die bij gezinnen, alleenstaanden, ouderen of personen met een handicap thuis gaan poetsen en huishoudelijke taken verrichten. 2.598 van deze medewerkers werken via dienstencheques. Omvangrijke cijfers, maar toch zoeken we volop naar extra huishoudhulpen. De reden is simpel: het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp is de laatste jaren sterk gestegen. En dat is dit jaar niet anders.

De oorzaak staat hierboven deels beschreven. Een andere factor is dat veel oudere mensen met een zorgbehoefte ervoor kiezen om langer thuis te blijven wonen. Als gevolg daarvan moeten ze eveneens op zoek naar extra hulp in het huishouden. Want zelf lukt het hen niet meer.

Familiehulp: jouw redder in poetsnood

Het voordeel van veel huishoudhulpen als medewerkers te hebben, is dat je als organisatie kan steunen op hun kennis en jarenlange ervaring. Met de periode van de grote lenteschoonmaak geeft Familiehulp je daarom graag enkele praktische en handige schoonmaaktips mee. We wensen je er alvast veel succes mee! En mocht het poetsen je toch te veel worden, weet dan dat je altijd een beroep kan doen op onze bekwame huishoudhulpen.

Azijn als wondermiddel
Veel mensen weten niet dat je azijn kan gebruiken als poetsmiddel voor bepaalde oppervlakken, zoals microgolfovens, keukenapparaten en glazen vazen. Wil je kwalijke geurtjes uit je kleding verwijderen? Voeg bij het laatste spoelwater een flinke scheut azijn en je boekt snel resultaat.

Vlekken verwijderen uit stof
De truc is om aan de achterkant van de vlek te werken. Leg het vieze T-shirt of tafellaken met de kant van de vlek op een schone en goed absorberende doek en doe het vlekkenmiddel op een ander schoon doekje. Dep en duw ermee op de vlek zodat die in de onderliggende stof kan dringen. Werk steeds van de buitenrand van de vlek naar de kern toe. Spoel vervolgens na met schoon water tot het niet meer schuimt.

Citroen: een frisse toets bij het poetsen
Knijp een halve citroen uit en gebruik die samen met bicarbonaat als schuursponsje om je snijplanken en inox spoelbakken schoon te maken. Gooi de citroen vervolgens in je afwasmachine: dit ontgeurt en reinigt je machine en laat je bestek en glazen glanzen.

Tandpasta: een multifunctioneel poetsmiddel
Het kan raar klinken, maar witte tandpasta kan in veel gevallen een erg handig schuurmiddel zijn. Zo kan je tandpasta gebruiken om edelmetalen schoon te maken, kranen en wastafels te schrobben, vlekken in stoffen of op de wc-bril te verwijderen of de zool van je strijkijzer schoon te maken. Tandpasta verwijdert zelfs verfvlekken van haarverf en resten van nagellak. En met de zomer in de aantocht nog deze tip: tandpasta helpt ook tegen de jeuk van muggenbeten.

Heb jij nog handige schoonmaaktips? Deel ze hieronder!

Auteur: Peter Catthoor

4 reacties

Fangan
In de tijd dat mijn moeder me liet helpen met de grote lenteschoonmaak (ca1950-1960) bestonden er zeker geen CONTAINERPARKEN, alleen vuilnisbelten en de "voddenman". Toen kreeg je soms nog centen voor oud ijzer en textiel, nu moet je het gratis afgeven.
Fang'an
18/04/17 09:58 REAGEER
tintin
Eén van de plezantste beschrijvingen van de ouderwetse lenteschoonmaak vind je in het al even ouderwets boek 'De dames met de groene hoedjes' (Ces dames aux chapeaux verts) van Albert Acrement... :-)
18/04/17 15:51 REAGEER
chrislampaert
"Fagan" heeft gelijk!!! Toen kwam de voddenman langs en kocht oude lappen op. Ook voor oud ijzer en dergelijke spullen kregen we enkele Belgische franken!!!! We hadden de indruk dat niet verloren ging.
18/04/17 22:52 REAGEER
wildlife
fantastische tips, vooral deze met tandpasta :)))))
18/04/17 23:22 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels