Deel via

Mos maakt je dak kwetsbaar; tijdig ontmossen is de boodschap!

April 2017
Op een vervuilende groene of bruine sluier van mosaanslag op z’n dak zit niemand te wachten. Maar wie zijn nu die vieze boosdoeners? Hoe ontstaan ze? Waar komen ze het meest voor? Welke schade richten ze aan en hoe kunnen we ze het best bestrijden en verwijderen?
Vraag je gratis diagnose aan!

Elk dak is gevoelig voor mos of algen

Mossen hebben het op zowat elk type van dakbedekking gemunt. Naargelang het om gladde of eerder matte en klassieke pannen gaat, hechten ze zich in mindere of meerdere mate vast. Maar ook op leien daken of golfplaten komen ze voor. Al deze types van daken en dakbedekkingen hebben op een bepaald moment baat bij een deskundige ontmossing.

Wat doet mossen groeien?

Mossen ontwikkelen zich zeer snel als de omgevingsfactoren ongunstig zijn. Concreet betekent dit dat ze houden van daken die langdurig vochtig staan. We denken hier aan daken die weinig zonneschijn kunnen opvangen door de schaduw van bomen, en daken die naar het noorden zijn gericht. Dergelijke vochtige omstandigheden doen zich ook vaak voor bij daken waar geen voldoende verluchting is tussen onderdak en dakbedekking. Ook de hellingsgraad van het dak speelt een belangrijke rol. Bij sterk hellende daken vloeit het water sneller weg en kan het dak beter drogen.

Schadelijk voor het dak en de woning

Mos brengt niets dan nadelen met zich mee. Wat onmiddellijk opvalt is natuurlijk het visuele en esthetische aspect: een groen dak oogt niet mooi. Daarnaast kunnen de goten regelmatig verstopt raken door loskomende pollen van samengeklitte mossen. Of ze zorgen voor een permanente bevuiling van je gazon, terras en oprit. De regenput kan vervuild raken door mos en verspreidt een vieze geur. In de ergste gevallen kunnen de mossen water naar binnen zuigen, waar ze op termijn schade kunnen berokkenen aan het dak. Permanent vochtige dakbekledingen zijn bovendien gevoeliger voor vorstschade.

Maak definitief komaf met mos

Om de kwaliteit, het uitzicht en uiteindelijk ook de stabiliteit van je dak te vrijwaren, biedt een professionele ontmossing het antwoord. Ook voor de verkoop van een woning zorgt een deskundig ontmost dak voor een flinke meerwaarde.

Vraag hier een gratis diagnose aan door een dakexpert

De expert biedt je volgens de graad van vervuiling, het type dakbedekking, de toegankelijkheid en de betreedbaarheid de gepaste oplossing voor een duurzame ontmossing aan, volledig vrijblijvend.

 

 

4 reacties

Robifoto
Interessant artikel, ware het niet dat bij het lezen van de laatste zin toch direct wordt ingespeeld op een vakman voor diagnose, daar waar veronderstelt wordt een voor de hand liggende oplossing aangereikt te krijgen... nochtans laat deze zin dat vermoeden ...
"en hoe kunnen we ze het best bestrijden en verwijderen? "
Nu is dit niet het eerste blauwtje dat we hier oplopen, in het verleden stonden we ook al enkele malen voor schut.
Goed dat er een doorverwijzing is maar door het artikel te lezen veronderstellen wij toch dat er een gepast product zou worden opgegeven om dit en andere kleine euvels zelf op te lossen.
mvg. Roger De Munter
18/04/17 10:01 REAGEER
Rush
Goed gezien Roger,.....pure reklame
18/04/17 11:43 REAGEER
mos op dak???? probleem voor de syndicus. ik zal wel betalen met de andere eigenaars :)))))))))))))))))))))))))
18/04/17 20:42 REAGEER
jeanmarchand
Mijn dak ongeveer 100m² heb ik zelf gereinigd. Het zijn beton sneldekpannen in de diepte gekleurd.
Na 20j heb ik het dak de eerste keer behandeld door het te besproeien met een mosvernietigend produkt dat droog aangebracht inwerkt op het mos dat langzaam zwart wordt en wegspoelt. Dat was voor enkele jaren goed, maar na 5 jaar begon het mos echt wel serieus te groeien.
Dan heb ik het dak voor de eerste keer grondig afgespoten met hogedrukreiniger. Dat was echt wel noodzakelijk.
Daarna heb ik een transparante porienvullende antimos vloeistof gebruikt waarmee ook gevels waterdicht worden gemaakt.
"Gevelprof OH-6 Impregneermiddel oplosmiddelhoudend 25l art171 ~€120 besteld bij www.renovatiecenter.nl"
Eerst heb ik 25l besteld om te zien hoeveel ik nodig zou hebben. Dan heb iker nog 3x25l bijbesteld om af te werken.
Ik heb het product met tuindruksproeier aangebracht in 2 lagen.
Daarvoor heb ik een lange ladder op het dak gelegd en een plooiladder op de nok van het dak.
Ook heb ik de schouw behandeld en voegen hersteld. Ik ben er toch wel een volle week mee zoet geweest maar ben tevreden van het resultaat.
Hoop hiermee voldoende info geleverd te hebben. Reacties zijn altijd welkom op jema0558@gmail.com.
18/04/17 23:12 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels