Deel via

Het seizoen van het witte goud: witte asperges met zalm en ei

April 2017
Hou jij meer van de groene of de witte asperges? Grappig dat ze allebei zo anders zijn, vind je niet? De groene asperges zijn knapperig en nootachtig en de witte juist zacht en delicaat. Foodblogger Judith Pagrach geeft je het recept voor een heerlijke klassieker: witte asperges met gerookte zalm en hollandaisesaus. Smullen maar!

Ingrediënten

• 500 gram asperges
• 100 gram gerookte zalm
• 2 eieren

voor de hollandaisesaus:

• 100 gram roomboter
• 2 eidooiers
• 1 tl witte wijnazijn
• 1 tl koud water
• snuifje zout

Receptinformatie

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Aantal personen: 2

Benodigdheden

  • au-bain-mariepan of pan met roestvrijstalen kom (waarbij de kom op de pan past)
  • aspergepan of een pan waarin de asperges rechtop kunnen staan
  • kookpan om de eieren in te koken
  • steelpan
  • garde

Instructies

  1. Schil de asperges en snijd circa 2 centimeter van de onderkant af.
  2. Zet de asperges rechtop in de pan met de topjes naar boven. Giet er net zoveel water bij totdat de asperges helemaal onder water staan, maar de topjes niet. Kook gedurende 8 minuten met de deksel op de pan.
  3. Draai het vuur na 8 minuten uit en laat de asperges nog 15 minuten nagaren. Na 15 minuten laat je ze uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.
  4. Intussen kun je de hollandaisesaus maken.
  5. Smelt de boter in een pannetje en zet apart.
  6. In de roestvrijstalen kom die op je pan past, klop je de eidooiers, water, zout en azijn met een garde tot een schuimig geheel.
  7. Giet in je pan een klein bodempje water en zorg dat dit tegen het kookpunt zit, zonder dat het daadwerkelijk kookt. Plaats de roestvrijstalen kom op de pan. Zorg er daarbij voor dat het water de kom niet raakt, anders gaat je saus schiften. Klop de saus voorzichtig totdat ze dikker wordt. Giet vervolgens beetje bij beetje de boter in de roestvrijstalen kom. Blijf ondertussen voorzichtig kloppen. De hollandaisesaus is klaar!
  8. Giet eventueel de hollandaisesaus in een kannetje zodat je het zo makkelijk kunt gieten.
  9. Kook intussen de 2 eieren en snijd ze vervolgens doormidden.
  10. Leg de asperges op het bord en leg hier de zalm en de gekookte eieren tussen. Garneer met de hollandaisesaus en eventueel wat platte peterselie.

Smakelijk!

Ben je meer fan van de groene asperges?
Probeer dan eens deze smakelijke en supersnelle receptjes uit:

Auteur: Judith Pagrach

3 reacties

leonchenot
IK NU 84 JAAR EN HET IS VOOR DE EERSTE MAAL DAT IK MET EEN PC WERK EN NU IN HET SENIOREN NET HET DOET MIJ VEEL PLEZIER TOT LATER HE !
PS DE REEPT VAN DIE ASPERGES HEB IK AL GEPROBEERD
DAA
1/05/17 17:26 REAGEER
welkom op het net, veel plezier mvg Nicky :)))))
2/05/17 00:40 REAGEER
ben geen keuken piet, voor mij geen verse, te duur. ik neem ze uit bokaal, steeds mals. recept : op z'n vlaams (asperges mimosa.) enne, het hele jaar door te verkrijgen hè!! yummie :))))
2/05/17 00:47 REAGEER

Login Registreer

Judith Pagrach

Foodblogger
Foodblogger
Een liefde voor lekker eten is haar met de paplepel ingegoten en zij staat dan ook graag in de keuken. Oude klassiekers of experimenten, alles krijgt een eigen twist. Haar missie is om mensen bewust te laten worden van wat ze eten en te laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Naast haar eigen foodblog schrijven, werkt ze als marketingconsultant, reist ze graag en doet ze aan CrossFit.

Meer artikels van Judith Pagrach

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels