Deel via

We willen allemaal de slimste zet maken

Investeren is geen sinecure. Goed overwogen keuzes zijn belangrijk, zeker als het op vastgoed aankomt. Er zijn verschillende manieren om een assistentieflat aan te kopen en niet alle manieren zijn even interessant voor jou en voor je kinderen. Notaris Elien Turpyn volgt nauwgezet het proces op bij Senior Homes en loodst je door de jungle van volle eigendom, de wet Breyne, gesplitste aankopen en vruchtgebruik. Uiteindelijk willen we allemaal maar één ding: de slimste zet doen.

Interview: notaris Elien Turpyn

Is investeren op latere leeftijd wel een goed idee?

Investeren is van alle leeftijden, maar op latere leeftijd zijn andere formules meer opportuun.

Wanneer je komt te sterven, betaalt je nageslacht successierechten. Die successierechten kunnen oplopen tot 3, 9 of 27 procent, afhankelijk van wat je hen nalaat. De belasting op een schenking is minimaal 3 en maximaal 7 procent. Het is dus beter iets te schenken aan je nageslacht dan te wachten.

Zo kan je bijvoorbeeld gaan investeren in een assistentieflat. Ik vertel je even waarom:

Beleggen in assistentieflats is een trend van de laatste jaren. Assistentieflats zijn vaak een aankoop van mensen die het zien als een belegging, maar die er ook eventueel later zélf willen intrekken. Een gesplitste aankoop met de kinderen is vaak een tussenoplossing. De kinderen betalen geen ‘volle pot’ aan successierechten en de ouders kunnen toch profiteren van het vruchtgebruik.

Hoe gaat dat nu in zijn werk zo’n aankoop met vruchtgebruik voor een assistentieflat?

Het is zo dat de kinderen de blote eigendom kopen. Zij zijn dus eigenaar van het appartement. De ouders kopen het vruchtgebruik af van de kinderen. Dat gaat om een bepaald percentage van de waarde van het appartement dat berekend wordt op basis van de leeftijd van de vruchtgebruikers. Voor vruchtgebruikers tussen 60 en 70 jaar, ligt het gemiddelde op een dertigtal procent. Het percentage dat de vruchtgebruikers betalen wordt gebaseerd op geslacht, leeftijd en waarde van het kapitaal. De begrippen blote eigenaar en vruchtgebruiker hebben kosten en baten.

Het belangrijkste bij een blote eigendom is dat bij het overlijden van de ouders de kinderen volle eigenaar worden zonder een meerwaarde te betalen.

Let op met erfpachten!

Volle eigendom staat bijna recht tegenover erfpacht. Een erfpachtstelsel geeft het recht om te huren voor een periode van 27 tot 99 jaar. Exclusief mag jij dus een eigendom huren. Je bent echter niet de eigenaar van het goed. Na 99 jaar gaat de eigendom terug naar zijn eigenaar. 


Kan je ook een assistentieflat aankopen wanneer de residentie nog moet gebouwd worden?

Ja, natuurlijk. Daarvoor is de Wet Breyne in het leven geroepen. Dat is de wet ter bescherming van de consument bij de aankoop van nieuwbouw op plan. Het is die wetgeving die voorschrijft dat je voorschot maximum 5 procent mag zijn en dat je niet alles in één keer mag betalen maar dat dat in schijven moet gebeuren.

 

Notaris Elien Turpyn
Kantoor: Devos, Turpyn, Mullie & Voet, notarissenassociatie
Helkijnstraat, 82 
8554 Sint-Denijs 
Tel. (056) 45.51.88
E-mail: elien.turpyn@belnot.be
Website: dtmv.be

1 reactie

wildlife
investeren??? van wat???? what a joke......mss van de rest van n karig pensioentje, nadat de graaiers van deze k** en pest regering mij zijn komen kaalscheren :(((((((((((((((((((( trouwens moet nog iedereen kunnen betalen ook, enne, er bestaat nog zoiets als eten etc....
2/05/17 00:59 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels