Deel via

Lijd jij ook aan FoMO? En hoe raak je ervan af?

May 2017
Ben jij bang om iets te missen? Om niet mee te kunnen praten met je vrienden of familie? Ben je vergroeid met je smartphone of tablet en volg je het doen en laten van je Facebookvrienden op de voet? Wil je op elke vergadering en uitstap van je vereniging aanwezig zijn omdat je niets belangrijks wilt mislopen? Dan lijd je misschien wel aan FoMO, of ‘Fear of Missing Out’, de angst om iets te missen. Lifecoach Wim Annerel wijst je op de gevolgen en reikt tips aan om ervan af te raken.

Ik wil niets missen!

Wie lijdt aan FoMO, is bang om een leuke of belangrijke ervaring te missen. Net als jij beslist om eens een avondje thuis te blijven, zullen je vrienden zéker de beste avond ooit beleven. De nieuwste afleveringen van je favoriete tv-shows moet je meteen bekijken en die voetbalmatch moet je absoluut gezien hebben, want je krijgt koude rillingen als je nadien niet kan meepraten. Dat hippe gadget waar iedereen het over heeft: hebben hebben!

Ook al ben je je bewust dat je niet alles moet en kunt volgen, kopen of bijwonen, toch kan je er maar niet aan weerstaan.

Is dat zo erg?

Wel, het gevolg van FoMO kan zijn:

  1. dat je niet langer gefocust bent op wat écht belangrijk is en dat je belangrijke zaken uitstelt, terwijl je toch ‘ja’ zegt op elke uitnodiging. Je leven raakt verbrokkeld. Je krijgt stress van te veel activiteiten op je kalender.

  1. dat je geld verliest. Als je het nieuwste hebbeding telkens wilt kopen, kost dat je geld. Je wordt er niet echt rijk en populair door, ook al wil de reclame jou dat doen geloven.

  1. dat je je overstelpt voelt. Als je geen ‘neen’ kan zeggen, zal dat vroeg of laat gebeuren. Er is te veel aan de gang tegelijkertijd en je kan op niets echt focussen.

Maak hoe raak je verlost van FoMO?

  1. Wees er bewust van.
    Word je bewust van het gevoel: stop even en erken het FoMO-gevoel. Begrijp ook dat het een normale (maar ongewenste) manier is om te reageren op bepaalde situaties.

  1. Wees eerlijk tegenover jezelf én anderen.
    Als je ‘ja’ zegt, moet je verstaan dat je je leven te veel versnippert. Ook tegenover anderen is het belangrijk om eerlijk te zijn: zij moeten beseffen dat je niet 100% achter hun verzoeken kan staan als je tegelijkertijd zoveel andere zaken te doen hebt.

  1. Beslis snel. 
    Neem beslissingen, want zolang iets onbeslist blijft, gebruik je er mentale capaciteit voor. Daarom moet je zo snel mogelijk ‘neen’ zeggen tegen een opportuniteit als je het gevoel hebt dat je er geen 100% engagement aan kan geven. Misschien voel je je daar in het begin slecht bij, maar als het écht zo’n goede kans is, komt die later vaak wel terug langs.

  1. Verander je perspectief. 
    Een belangrijke stap die ikzelf ook hanteer in het verslaan van FoMO is bepalen of een situatie of gebeurtenis jouw doelstellingen ondersteunt.

    Ik kocht vroeger bijvoorbeeld massa’s boeken. Jaren later lagen die dan nog steeds ongelezen te wachten. Als ik nu een boekenwinkel binnenstap, heb ik mijn eigen doelstellingen in het achterhoofd. Ik koop nog steeds boeken, maar veel gerichter. De top 10-bestsellers laat ik meestal links liggen. Ik ga voor wat mij écht interesseert én nuttig is voor mij.

 

De angst om iets te missen maakt dat je dingen doet die je soms niet eens wil doen. Maar je kan over die angst heen raken. Eens je ermee leert om te gaan, voel je je beter en gelukkiger dan ervoor.

En wil je meer focussen op wat echt belangrijk is in je leven? Lees dan het artikel 3 stappen om te focussen op het belangrijkste in jouw leven.

4 reacties

Ferdinges
Kunnen redacteurs geen goed Nederlands meer ? Het werkwoord "aanrijken" bestaat niet, men "reikt" iets aan (staat ergens in de tekst te lezen)
.
16/05/17 18:19 REAGEER
Patrick1954
Sorry Ferdinges, maar het is "kennen"... ofwel "kunnen ze geen goed Nederlands meer schrijven". Juist is juist, nietwaar?
16/05/17 23:20 REAGEER
het gaat wel over FoMo hè. dit is dwangmatig bij de jeugd en vooral bij diegenen met baby's. ik check ook 1x per dag mijn post op facebook, ben geen jeugd.....
17/05/17 00:02 REAGEER
Patrick1954
Wildlife, ik check altijd of mensen geen schrijffouten maken...
17/05/17 09:23 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels