Deel via

Tip: laat je dierbaren een film over je leven na!

Je herinnert je vast nog gezellige avonden in het predigitale tijdperk waarop de hele familie samenzat om verhalen te vertellen. In het jachtige leven van vandaag zijn zulke momenten eerder zeldzaam geworden. Jammer, want zowel verhalen vertellen als ernaar luisteren werkt helend en versterkt de band tussen mensen. Filmmaker Anthony heeft een moderne oplossing om jouw verhalen nooit verloren te laten gaan.

Wanneer heb jij nog eens een verhaal verteld?

Volgens filmmaker Anthony kan je een heleboel over iemand leren door te luisteren naar de verhalen die hij of zij te vertellen heeft. Ze definiëren wie iemand is of hoe iemand geworden is tot de persoon die hij vandaag is. ‘Ik heb een erg goede band met mijn moeder, die al een hele tijd sukkelt met haar gezondheid’, vertelt Anthony, die het plan voor film van je leven kreeg toen hij vader werd van zijn eerste dochtertje. Hij wou er zeker van zijn dat zij later zou weten wie haar grootmoeder was, daarom legde hij het levensverhaal van zijn moeder vast met zijn camera. ‘Haar persoonlijkheid, haar verhalen en haar ideeën zouden zo niet verloren gaan als ze er niet meer is.’

Nu zijn er al verschillende mensen bij hem komen aankloppen om de film van hun leven te maken, en nog steeds vindt hij het indrukwekkend te zien hoe gedetailleerd mensen op leeftijd kunnen vertellen over vroeger. ‘Telkens opnieuw verwonder ik mij over de schat aan prachtige verhalen die de tijdsgeest en de persoonlijkheid van de verteller vatten.’

Als filmmaker gelooft Anthony uiteraard in de kracht van verhalen an sich. Als maatschappelijk assistent gelooft hij dan weer erg in het nut van deze verhalen onder woorden te brengen. ‘Het zorgt er namelijk voor dat je je opnieuw jong voelt. Het geeft mensen kracht om te beseffen wat ze allemaal verwezenlijkt en meegemaakt hebben.’ De verhalen zijn dus niet enkel leuk voor je kinderen, kleinkinderen en vrienden, maar ook voor jezelf. Ze laten je toe even stil te staan bij je leven.

Ook Anthony ervaart het hele project als erg waardevol, omdat hij alle verhalen absorbeert. Hij denkt om ooit een documentaire te maken als hij genoeg levensverhalen verzameld heeft. ‘Uiteraard enkel mits toestemming van de senioren in kwestie.

Film van je leven

Met film van je leven neem jij de tijd om jouw authentieke verhaal te vertellen. Zo heb je op het einde van de rit een kostbare, professioneel gemaakte videofilm voor je dierbare familieleden en vrienden. Zo hebben zij en alle generaties die komen een idee van wie hun grootvader, overgrootmoeder of stamvader nu precies was. Door je verhalen vast te leggen op film, leert de kijker niet enkel je verhalen kennen, maar ook je persoon, je gelaatstrekken, je stem, je maniertjes ...

Mensen denken vaak dat hun leven niet speciaal genoeg is na te vertellen, maar ze vergeten daarbij wat het voor anderen kan betekenen om te weten waar ze vandaan komen. Zo leren familieleden zichzelf bijvoorbeeld beter begrijpen en ontdekken vrienden dan weer waarom je bepaalde beslissingen hebt genomen. Bovendien heeft een film een erg sociaal karakter. Je dierbaren kunnen samen in de zetel naar je film kijken en komen zo ook dichter bij elkaar.

Hoe gaat het nu in zijn werk?

Anthony komt langs voor een gesprek waarin jullie samen overlopen welke thema's en tijdsperiodes je graag wil opnemen in je film. Per thema en periode heeft hij een lijst van vragen klaar: jij kiest er de vragen uit waarvan je denkt dat ze relevant zijn en dat je ze wil en kan beantwoorden.

Deze vragen zijn een houvast tijdens de opname van jouw levensverhaal en peilen naar de kern van wie je bent. Ze zijn het beginpunt van een openhartig gesprek, waarin je antwoorden intiemer en uitgebreider zullen zijn dan als je gewoon zou vertellen over een bepaalde periode of gebeurtenis in je leven. Dankzij jouw verhalen, anekdotes en gevoelens krijgt de kijker een unieke kijk op je leven en in je hart.

Ben jij ook geïnteresseerd in een film van je leven?

Heb je nog vragen?

Anthony beantwoordt ze met plezier.
Bel naar 0496 37 16 80 of stuur een mailtje naar anthony@filmvanjeleven.com.

Wil je meteen van start gaan?
Dan kan je hier een kennismakingsgesprek aanvragen.

3 reacties

brunoeike
Een leven vol tegen slagen .met enkele goede momenten.vb 20% goed en 80%slecht .wat moet je daar mee.vraag ik mij af .
16/05/17 08:03 REAGEER
depedro
Aan @brunoeike "; ok, dat is misschien niet het beste in 'n leven, maar niet iedere film is een verloop van mooie momenten. Er zijn dan films met een " happy end " maar zeker ook met 'n droevig einde .!
Zoals in het echte leven .
Zelf ben ik nog maar 'n goede zeventiger .... ik ben nog niet aan 't einde van mijn leven , dus zal ik nog eventjes wachten om mijn film af te sluiten . " Er komen misschien nog spannende momenten ... wie weet . Ook voor jou misschien ..... ?
16/05/17 14:38 REAGEER
wildlife
hoeft voor mij niet, heb geen dierbaren....voor mijn dochter ? heeft ze niet nodig, ze weet genoeg. kleinkinderen hebben daar geen boodschap aan, weten haast niet wie ik ben, dus....eerder zoals Brunoeike.....maar met depedro ben ik helemaal mee. MVG aan beiden, fijne dag nog Nicky :))))))))))))
17/05/17 00:10 REAGEER

Login Registreer

Login met

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels

U kent SeniorenNet al,

Maar SeniorenNet wil jou leren kennen

please make me pretty Benny!!

mij niet meer vragen = cookie