Deel via

Beleggers tolereren geen tegenvallers in kwartaalrapporten

May 2017

Het is een grand-crujaar geworden voor de kwartaalcijfers in Europa én in de VS. Ongeveer 95% van de S&P500-bedrijven publiceerde al zijn kwartaalcijfers en 64% wist de omzetverwachting te kloppen. Op het niveau van de winst per aandeel wordt dat zelfs 75%. Bedrijven met kwartaalcijfers die niet aan de verwachtingen voldeden, kregen echter zware klappen te verwerken van beleggers die duidelijk geen teleurstellingen tolereren, schrijft Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC Groep, in zijn dagelijks marktcommentaar

Tegen de waardering waartegen de aandelen momenteel gemiddeld genoteerd staan, is er immers geen marge voor fouten. De koersen van bedrijven die niet aan de verwachtingen voldeden, kregen een bovengemiddeld grotere tik dan op eender welk moment in de voorbije vijf jaar.

FactSet onderzocht de evolutie van de aandelen twee dagen voor de publicatie van de resultaten en twee dagen erna. Negatieve verrassingen werden over dit tijdsinterval getrakteerd op een koersverlies van 3,1%, meer dan het gemiddelde over de voorbije vijf jaar van 2,4%. Dat de verwachtingen hooggespannen waren, blijkt trouwens ook uit de reactie bij beter dan verwachte resultaten. Terwijl de voorbije vijf jaar een positieve verrassing gemiddeld in een koerswinst van 1,3% werd vertaald, moest in het voorbije resultatenseizoen genoegen genomen worden met een winst van 1,1%. Ook niet slecht natuurlijk, gelet op de recordniveaus waar de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices momenteel vertoeven.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels