Deel via

Zo word je een meester in communicatie

May 2017
Communiceren doen we in elke situatie: thuis, met familie of vrienden, op het werk, tijdens sociale activiteiten. Effectief communiceren is dan ook een waardevolle vaardigheid om onder de knie te krijgen. Want slecht communiceren kan desastreuze gevolgen hebben: tijdverlies, gekwetste gevoelens, misverstanden, onproductieve gesprekken en gebrek aan vooruitgang. Lifecoach Wim Annerel somt zeven basisregels op die je kan toepassen om beter te communiceren.

7 basisregels

Om succesvol te communiceren zijn er zeven basisregels die je zowel thuis, in je vriendenkring als elders kan toepassen.

1. Eerst dankjewel

Vooraleer je een boodschap wil overbrengen aan iemand, druk je waardering uit voor de tijd die hij of zij je schenkt. Tijd is waardevol en moet gerespecteerd worden. Dank de ander ook voor de bijdrage die hij of zij levert. Een klein beetje waardering brengt je heel ver in het opbouwen van een goed contact.

2. Bouw een connectie

ballonOntwikkel een persoonlijke connectie: vind iets gemeenschappelijks, of dat nu het weer is, of sport, een huisdier, een hobby … Toon belangstelling in de familie, projecten of andere elementen die een belangrijk deel van het leven van je gesprekspartner uitmaken. Een connectie zorgt ervoor dat de ander meer openstaat voor wat jij te zeggen hebt.

3. Behoud je positieve attitude

Wees zoveel mogelijk constructief in je uitspraken en vragen. Geef bemoedigende waardering. Kijk naar iets positiefs om te benadrukken. Zo vermijd je dat je gesprekspartner het gevoel krijgt dat hij zich moet verdedigen en dat je gesprek minder productief gaat verlopen.

4. Let op je toon

Terwijl je assertief bent en jouw punt overbrengt, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je agressief overkomt. Je kan best zelfverzekerd en direct zijn zonder te intimideren. Blijf kalm en streef naar een houding van samenwerking.

agreement-2286439_6405. Bepaal welk resultaat je wilt behalen

Het is belangrijk om te weten welke doelstelling je hebt: wil je kennis of advies delen, zoek je naar een overeenkomst, wil je een akkoord of zoek je naar de oplossing voor een probleem? Je gewenste resultaat helpt om het gesprek te beïnvloeden.

6. Luister actief

Maak oogcontact, wees respectvol en onderbreek niet. Tracht het standpunt van de ander te begrijpen. Houd je geest open. Verschillende perspectieven kunnen waarderen is een onschatbare communicatietechniek. Besteed daarnaast ook zorgvuldig aandacht aan lichaamstaal, zowel aan die van jezelf als die van de ander. 

7. Vraag feedback

feedback-2073918_640Zorg ervoor dat je gesprekspartner duidelijk begrijpt wat jij wil zeggen. Vaak denken we dat we een overeenkomst hebben bereikt, om later te ontdekken dat er een misverstand was. Vraag om input, gedachten en de mening van de ander. Niet alleen helpt die informatie jou, maar de ander voelt ook dat zijn of haar mening gewaardeerd wordt. Wanneer je iets afspreekt, vraag dan meteen ook om bevestiging van wie wat gaat doen en tegen wanneer.

Probeer ten slotte altijd met een positieve noot af te sluiten en met een dankjewel.

Zijn er ook mensen met wie je liever niet communiceert, maar die toch in je leven zijn? Negatieve mensen bij wie je je slecht voelt? Lees dan het artikel 7 manieren om met negatieve mensen om te gaan. 

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

Prachtig. Al is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. :)))))))))))))))))))))))))))))
30/05/17 19:48 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels