Deel via

Een valpartij is snel gebeurd …

June 2017
Ben jij al eens gevallen? Een op de drie vijfenzestigplussers valt minstens één keer per jaar en het valrisico neemt toe met de leeftijd. Zo’n valpartij is niet enkel pijnlijk, het kan zwaardere gevolgen hebben dan je zou denken, en niet enkel fysiek. Voorkomen is beter dan genezen, want een valpartij is snel gebeurd. Deze drie tips helpen je het risico te verkleinen.

Welke gevolgen kan een valpartij hebben?

beenBij 40% tot 60% van de ouderen resulteert een valincident in een fysiek letsel. Er kunnen zich kleine lichamelijke verwondingen voordoen zoals verstuikingen, snijwonden, blauwe plekken of weefselbeschadiging, maar ook ernstige letsels zoals breuken, heupfracturen of hoofdtrauma’s. Ouderen die gevallen zijn, hebben ook een toegenomen kans op overlijden.

Daarnaast kunnen er ook psychosociale gevolgen zijn. De angst om (opnieuw) te vallen kan een zware invloed hebben op de levenskwaliteit en in sommige gevallen op het sociale leven. Als je bang bent om te vallen, beweeg je minder, waardoor je spierkracht verliest en de kans op vallen alleen maar groter wordt. Valangst zorgt er ook voor dat je minder vaak buiten komt en daardoor minder deelneemt aan sociale gebeurtenissen. Daardoor kan je geïsoleerd raken en vereenzamen of zelfs in een depressie belanden.

Als laatste kunnen er ook financiële gevolgen ontstaan. Denk maar aan het aanschaffen van hulpmiddelen zoals een rollator, een wandelstok, een bril … Maar ook ziekenhuiskosten of kosten voor verpleging en revalidatie spelen nemen een grote hap uit het budget.

Waardoor val je?

dreamstime_16786313Na inschatting en behandeling van de letsels van de valpartij, is het wel noodzakelijk om te zoeken naar mogelijke oorzaken en risicofactoren die kunnen leiden tot een val. Een van de belangrijkste oorzaken van vallen is een verminderde algemene conditie. Wanneer je ouder wordt is er een natuurlijke lichamelijke achteruitgang, je wordt trager en strammer. Maar niet enkel ouder worden op zich speelt een rol, ook de mate waarin je actief bent en beweging hebt. Door te weinig te bewegen, verlies je immers je soepelheid en spierkracht.

Maar er zijn ook nog heel wat andere oorzaken, zoals het gebruik van slaapmiddelen, antidepressiva, het innemen van verschillende geneesmiddelen samen, infecties, hartfalen, beroerte, ondervoeding, diabetes, artrose, ziekte van Parkinson, dementie, duizeligheid …

Gelukkig kan je de kans op vallen gemakkelijk zelf verkleinen door actief te zijn en je veiligheid te verhogen. Hieronder alvast enkele tips om een val te voorkomen:

  1. Lichaamsbeweging blijft de beste remedie om valpartijen te voorkomen. Je verstevigt je spieren en verbetert je uithoudingsvermogen en evenwicht.
  2. Je kan ook een beroep doen op hulpmiddelen zoals een wandelstok of een looprek als je minder goed te been bent.
  3. Zorg voor veiligheid in en om het huis. Veel valpartijen vinden namelijk in de woning zelf plaats. Je kan daarom je woning eens doorlopen en controleren of er geen ongelijkmatigheden zijn op de vloer, trappen, in de badkamer …

dokterEen valpartij is dus snel gebeurd. Maar voldoende beweging, veilig handelen en de woning veilig inrichten zijn de ideale oplossing om een valpartij te voorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een mobiele telefoon binnen handbereik hebt, zodat je iemand kan verwittigen als je toch gevallen bent. Laat je na een val ook altijd controleren bij de huisarts.

senior-homes-footer

3 reacties

gretadenil
Dit is zo waar... Ikzelf ben van 1945 en je voelt het onstabiele naderen... Vespa rijden had ik reeds afgeschaft enkel jaren geleden. Het is niet enkel het onstabiele, maar het tragere reageren bij een evenwichtsverlies!
Fietsen voor het plezier gaat nog héél goed, tennis en golf spelen geen probleem.... Trap afgaan : wees niet te fier om de leuning vast te nemen... ben zelf reeds door mijn knie gezakt op een trap, gelukkig zonder kwetsuur, maar hop daar lag ik zonder reden beneden aan de trap... Enkel met wat blauwe plekken, met veel geluk! Had erger kunnen zijn.
En dan het bad??? of een schuivende douche.. zooo gevaarlijk! Ik zou zeggen : doe er wat aan!
Groetjes
13/06/17 08:38 REAGEER
bartalli
Ik kan vlpig nog niet over mezelf praten wat vallen betreft maar mijn moeder heeft exact dat gedaan wat niet zou mogen. Door de ziekte van Meunière, was ze regelmatig duizelig en kon of mocht ze niet fietsen, stappen ging zo'n beetje van links naar en dat in combinatie met slaappillen, en andere noodzakelijke medicatie. Het jammere gevolg was dat de spiermassa zienderogen verdween en regelmatig viel. Hulpmiddelen waren volgens haar voor "oude mensen", zelf was ze toen 86j. Twee nieuwe heupen, lichte hersenschuddingen, open wonden, opnames, revalideren, enz..., ik kan enkel iedere oudere die zich onzeker voelt veel sneller naar hulpmiddelen moet grijpen. Opstakels, zoals tapijten, teveel meubilair, een gemakkelijker bed, een verhoging op de toiletpot, enz...aanpassen aan de mobiliteit. Beter voorkomen dan genezen. Zet die fierheid even aan de kant. Deze middelen bieden MEER mogelijkheden, en niet minder! Ons moeder wilde ons zo weinig mogelijk ten laste zijn, heel mooi, maar net door haar fierheid had ze juist meer verzorging nodig. Haar laatste val , ze was toen 91j. heeft haar na een opname het leven gekost. Ik heb maar één goede raad: gebruik op tijd hulpmiddelen..DOEN!!!!! ... Maar in alle eerlijkheid,.....ik hoop wel dat ik het zelf ga doen als de tijd daar is????
Dank U voor uw aandacht.
13/06/17 09:26 REAGEER
Vreselijk....overkwam mijn gebuur, en er werd op mij teruggevallen.......Ambuce moeten opbellen, ondertussen reeds 2 maanden in 'n reva, weet niet wanneer ze naar huis mag. Is 90 jaar, wilt persé naar huis, weigert pertinent om naar woonzorgcentra. De zonen willen, zij niet, en als zij zegt, ik ga naar huis, dan zal dit gebeuren.Eigenlijk is dit onverantwoord, maar ja....... Moet wel zeggen, ze heeft wel meidjes....
13/06/17 20:12 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels