Deel via

Tips om veilig op vakantie te vertrekken met de kleinkinderen!

Uit een recente poll op SeniorenNet blijkt dat 38 % van de grootouders de kleinkinderen altijd of soms meeneemt op vakantie. Nu de zomervakantie steeds dichterbij komt, is de kans dan ook groot dat er langere autoritten aankomen met joelende, huilende of slaperige kinderen op de achterbank. Het is uiteraard belangrijk dat die hummeltjes veilig én comfortabel in de auto kunnen zitten, zodat er geen ongelukken gebeuren. Deze tips kunnen zeker van pas komen!

Veiligheid eerst

Ieder jaar vallen er op de Europese wegen 800 dodelijke slachtoffers onder de 15 jaar te betreuren, en nog eens 100.000 kinderen raken gewond. Naast veilig rijgedrag is het dus ook van levensbelang dat de kinderen veilig vastgeklikt zitten in de auto.

babyZo mogen, volgens de Europese wetgeving, enkel kinderen die groter zijn dan 1.35m een normale veiligheidsgordel gebruiken in de auto. Kinderen kleiner dan 1.35m moeten in een autostoeltje zitten dat afgesteld is op hun grootte en gewicht. Reis je naar of door Duitsland? Hou er dan rekening mee dat daar kinderen tot 1.50m in zo’n autostoeltje moeten zitten!

Zitjes voor baby's tot 13 kg moet je altijd tegen de rijrichting in plaatsen. Op die manier is de baby beter beschermd tegen de impact van een eventueel ongeval. Als je (klein)kind op de voorzetel in een autostoeltje zit dat tegen de rijrichting in geplaatst staat, vergeet dan de airbag niet uit te schakelen!

Het is in ieder geval altijd de verantwoordelijkheid van de bestuurder dat alle passagiers de juiste autostoeltjes of veiligheidsgordels gebruiken.

‘Is het nog ver?’

Als de verveling toeslaat, is dat steevast een zinnetje dat je om de haverklap te horen krijgt. Dit zijn alvast enkele tips die de autorit aangenamer kunnen maken voor je (klein)kinderen, en ook voor jou!

  • Neem hun lievelingsmuziek mee in de auto of kies voor een genre waar iedereen blij mee is. Rustige, ontspannende muziek bijvoorbeeld, of meezingalbums (al hou je dat waarschijnlijk niet te lang vol).

  • tabletAudioboeken of podcasts zijn een educatieve manier om je kind ontspannen te houden tijdens de rit.

  • Met tablets of ingebouwde dvd-spelers kan je hen zoet houden door een filmpje af te spelen. Ze kunnen ook spelletjes spelen of tekenen op de tablet, maar dat weten ze waarschijnlijk wel al beter dan oma en opa.

  • Je kan ook magnetische bordspelletjes of draagbare puzzels meenemen. Of wat denk je van een spelletje ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’?

  • Wordt je kleinkind niet wagenziek? Dan kan je ook boekjes of stripboeken meenemen. Als je kind wel last heeft van wagenziekte, zorg dan voor een goede luchtcirculatie in de auto en let erop dat het vooral naar dingen buiten de auto kijkt in plaats van in de auto.

slaap

  • Tijd voor een dutje? Zorg dat je de favoriete knuffel en een zacht deken en kussen meehebt voor je kleine spruit.

  • Altijd handig: extra kleren, handdoeken, natte doekjes, vuilniszakjes, handreiniger en extra luiers (indien nodig). Je bent maar beter voorbereid ...

  • Probeer elke twee uur even een pauze in te lassen van minstens een kwartier. Zo kunnen de kinderen wat rondrennen, een frisse neus halen en hun benen strekken. Vooral voor baby’s is dat belangrijk; hun ruggengraat is nog in volle ontwikkeling en moet daarom regelmatig gestrekt worden.

Zo, hopelijk helpen deze tips je om de autorit wat rustiger én veiliger te maken.

Heb jij nog andere tips? Laat ze gerust achter in de reacties om de andere lezers te inspireren!

Bron: www.huurautoverzekering.com en lokalepolitie.be.

3 reacties

wildlife
Kleinkinderen mee op reis met grootouders? Gemakkelijk je ouders als kindermeid.....moet het maar gedaan krijgen hè . Mij niet gezien, al last genoeg met eigen kind gehad. Had er niet voor gekozen, is mij gewoon overkomen, helaas :(((((((((((((((((((((((((((
13/06/17 20:04 REAGEER
Patrick1954
Oeioeioei! Wildlife! Zó moeilijk! Wat doe je dan wél graag in je bestaan?
Kinderen verwekken, gewild of ongewild, is inderdaad veeeel plezanter dan ze opvoeden.
Is het echt zó moeilijk om je kind op die manier te helpen? Foei!
Je zal er later nog om schreeuwen!
14/06/17 23:11 REAGEER
wildlife
beste Patrick, oordeel niet, indien je de echte situatie moest kennen, zou je wel ff anders piepen....hopelijk voor jou, zullen je fijne kinderen , en leuke kleinkinderen, niet de 1ste zijn om jou in 'n woon-zorgcentra te dumpen wanneer je hen niet meer tot dienst zult zijn. trouwens het maken WAS echt niet plezant. wat ik graag doe in mijn bestaan ? cela ne sont pas vos affaires punt
27/06/17 02:45 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels