Deel via

Zorg dat je ook bij warm weer genoeg drinkt

Heb jij de voorbije weken ook intens genoten van het warme zomerweer? Of is die hitte voor jou eerder een kwelling? Peter Catthoor van Familiehulp waarschuwt je om bij warm zomerweer zeker voldoende te drinken. Als je ouder wordt, heb je namelijk minder dorst, waardoor uitdroging om de hoek loert.

Zwoele zomertemperaturen

zomer‘Die zomer, die begon zowat in mei’, zong Gerard Cox al in 1973. En dat geldt 44 jaar later nog steeds. Eind mei piekte het kwik al tot temperaturen van 30 graden en meer. Het is uiteraard geen garantie op een mooi vervolg, maar het geeft wel hoop op een lange, warme zomer. Ik schrijf bewust ‘warme zomer’ in plaats van ‘hete zomer’, met een voorkeur voor temperaturen tussen 25 en 30 graden en een aangename warmte die te verdragen is. De echte hitte, wanneer het kwik de 30 graden meerdere dagen overschrijdt en de warmte broeierig en plakkend aanvoelt, hoeft niet meteen. Bovendien is de onweersdreiging in ons maritiem klimaat dan helaas zelden uit de lucht.

Of het met ouder worden te maken heeft, weet ik niet. Feit is dat ik die tropische hitte minder kan verdragen dan vroeger. Ik word er soms ongemakkelijk van en ik wil dan direct in een verkoelend zwembad springen. Comfortabel slapen is, zeker als je slaapkamer zich onder het dak en aan de zuidkant bevindt, al helemaal geen optie meer. Al mag heet, zwoel zomerweer nooit een reden zijn om te klagen. Er zijn veel ergere dingen in het leven om je druk over te maken.

Ouderen ervaren minder dorst

Niettemin kan zomerse hitte best gevaarlijk zijn, zeker voor ouderen. Uitdroging vormt daarbij de grootste risicofactor. Elke zomer belanden veel ouderen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. Met mogelijk kwalijke gevolgen voor hun gezondheid: de kans op ziekte of sterfte neemt toe en er kunnen mentale of fysieke stoornissen, zoals blaasontstekingen, constipatie of nierstenen, opduiken.

lemon-1578370_640Uitdroging vormt een risicofactor bij ouderen omdat zij sowieso al de neiging hebben om minder te drinken. Zij voelen vaak minder snel dat hun lichaam dorst heeft en dus behoefte heeft aan water. Bovendien is het lichaam vaak niet meer goed in staat om de eigen temperatuur te regelen of voldoende te zweten. Op die manier maken ze meer kans op dehydratatie. Het is onnodig te vertellen dat dat risico tijdens zwoele zomerdagen alleen maar toeneemt.

Vooral bij alleenstaande ouderen of ouderen met een beperking vormt dat vaak een groot probleem. In sommige steden en gemeenten gaan lokale dienstencentra daarom op bezoek bij alleenstaande senioren of zieken om hen aan te raden voldoende water te drinken. Verschillende woonzorgcentra hebben zelfs een ‘hittedraaiboek’, onder andere om hun bewoners tijdig van genoeg vocht te voorzien.

Familiehulp: richtlijnen voor medewerkers en cliënten

Familiehulp beschikt over een preventiefiche, die verschillende maatregelen bevat voor werken in hoge temperaturen. Zo raden we onze medewerkers aan om veel te drinken, regelmatig een pauze in te lassen en voldoende verkoeling te zoeken in binnenruimtes of in de schaduw.

watermelon-846357_640Daarnaast geven we onze huishoudhulpen en verzorgenden ook richtlijnen en tips mee om met oudere cliënten om te gaan. Ook daar wordt het belang van voldoende drinken telkens benadrukt en raden we hen aan om voldoende verkoeling te voorzien. In bepaalde gevallen vragen we onze cliënten om op de warmste uren (tussen 12 en 16 uur) binnen te blijven en inspanningen te vermijden. Eenzelfde verhaal in onze NOAH’s, waar verschillende ouderen met een zorgbehoefte samen een gezellige dag doorbrengen. Tijdens tropische zomerdagen vinden uiteraard geen buitenactiviteiten plaats. Daarnaast zorgen we voor voldoende drank, fris fruit, koele ijsjes en afkoeling door ventilators, koude washandjes en verfrissende voetbadjes.

Het lijken kleine dingen, maar het zijn maatregelen die een groot verschil kunnen maken. Zo kunnen ook meer kwetsbare groepen op een aangename en veilige manier de hitte doorkomen. Familiehulp wenst jullie alvast een prachtige zomer toe!

Auteur: Peter Catthoor

1 reactie

wildlife
Ik drink wanneer ik dorst heb, kraanwater arghhh, in petflessen, te duur , teveel sleur. punt!
13/06/17 20:31 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels