Deel via

Nieuw museum prentkunst in Antwerpen

Liefhebbers van de grafische kunst kunnen sinds deze maand hun hart ophalen in het nieuwe Museum De Reede in Antwerpen. De stad boogt op een lange traditie die teruggaat tot de 16de eeuw. Niet alleen kunstenaars als Pieter Bruegel de Oude en zijn afstammelingen bewijzen dat, maar ook drukkers als Christoffel Plantijn en Jan Moretus. Met hun prenten konden kunstenaars een boodschap overbrengen, vaak met een maatschappijkritische ondertoon.

Edvard Munch - Madonna

Harry Rutten

De Nederlandse reder en oliehandelaar op rust raakte lange tijd geleden diep onder de indruk van de werken van de Noor Edvard Munch. Over de jaren heen verzamelde hij meer dan tweehonderd tekeningen, etsen en lithografieën van voornamelijk Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch. Om die werken ook voor het grote publiek toegankelijk te maken, wilde hij graag een museum openen. Als locatie daarvoor koos hij Antwerpen; niet alleen omdat de stad een eeuwenlange traditie heeft op het gebied van prentkunst, maar ook omdat het een belangrijk hedendaags cultuurcentrum is, gelegen op de culturele as tussen de Lage Landen. (Edvard Munch - Madonna)

Museum De Reede

Op 10 juni 2017 werd zijn droom werkelijkheid. Die dag opende het Museum De Reede immers voor het eerst z’n deuren. Daarmee is Antwerpen weer een museum rijker, een dat uitsluitend grafische kunst brengt.

Felicien Rops - 09 - La Vol et la prostitution dominant le mondeIn het museum worden werken en bruiklenen uit privécollecties tentoongesteld. De vaste collectie bestaat uit werken op papier: litho’s, gravures, etsen, houtdrukken en tekeningen van meer dan een dozijn kunstenaars uit zeven landen op drie continenten, en overspant vijf eeuwen: van de 17de tot en met de 21de. Kern van de collectie zijn de ruim tweehonderd werken van drie van de grootste graveurs aller tijden: Francisco Goya (1746-1828), Félicien Rops (1833-1898) en Edvard Munch (1863-1944). Het is voor het eerst dat een zo omvangrijk aantal werken van deze drie kunstenaars tegelijkertijd wordt tentoongesteld. Het museum presenteert zijn collectie als werk van kritische waarnemers van de tijd waarin zij leefden. (Félicien Rops - La vol et la prostitution dominant le monde)

Naast de permanente tentoonstelling gaat Museum De Reede lezingen en tijdelijke exposities organiseren en kunnen studenten er onderzoek doen. Tal van andere activiteiten zoals miniconcerten en workshops voor kinderen en volwassenen zijn ook gepland voor de toekomst.

Francisco Goya - El Sueno de la Razon produce monstruosHet museum ligt aan de Ernest van Dijckkaai 7, in het historische centrum van de stad naast het Eugeen Van Mieghem Museum. Museum De Reede bevindt zich in het flatgebouw ‘De Rede’ dat in 2000 werd opgetrokken op de plaats waar voorheen de kantoren gevestigd waren van rederijen die zich bezighielden met de binnenvaart op de Rijn en andere grote rivieren. Vanuit het museum kijk je uit over de Schelde en het Steen.

Het Steen is het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen. Het stamt uit de 12de -13de eeuw en was destijds het poortgebouw van de Antwerpse burcht. Tijdens de zomermaanden zet het Steen zijn zomerbar buiten. Kinderen kunnen zich uitleven op een grote, veilige plek aan de rand van de Schelde. Er is een grote zandbak en een waterspeeltuig. Volwassenen kunnen luieren in de schaduw van een boom of genieten van de zon in de strandstoelen. Frisse drankjes en ijsjes volop! (Francisco Goya - El Sueno de la Razon produce monstruos)

Uitstapje Antwerpen

Het nieuwe museum is een verlokking te meer voor een uitstapje Antwerpen voor oud en jong. In de buurt zijn eetgelegenheden te kust en te keur gaande van gastronomisch tot pizzeria’s of snackbars. Antwerpen doet met zijn culturele uitstraling en lekker, gezellig eten, zijn Bourgondische faam alle eer aan. Genieten maar!

dereedeMuseum De Reede

Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11u tot 17u.

De toegangsprijs bedraagt € 8 voor volwassenen, € 3 voor 13-18 jaar en is gratis voor kinderen jonger dan 13. Tussen 12 en 13u geldt een gereduceerd tarief (leeftijd 13-18: € 2,- / leeftijd 18+: € 5)

https://museum-dereede.com
Ernest van Dijckkaai 7, Antwerpen
info@museum-dereede.be

Auteur: Theo Lansloot

0 reacties

Login Registreer

Login met

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels