Deel via

BIB positief over wereldeconomie, maar ziet risico’s

June 2017

De groei van de wereldeconomie versnelt, en zit nu rond de langetermijngemiddelden, met dalende werkloosheidsgraden en normaliserende inflatie. De vooruitzichten op korte termijn zien er het beste uit in zeer lange tijd, stelt de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in haar jaarrapport. De BIB stelt zich als supranationale instelling tot taak om in haar jaarlijkse rapport adviezen te geven aan regeringen en centrale banken.

Zowat alle economieën zitten begin 2017 in een expansiefase, investeringen nemen toe, en consumptie blijft de drijvende factor achter het herstel. De financiële cyclus is in volle expansie, wat de economie nog verder ondersteunt. Dit jaar focust de BIB op het stevige groeiherstel wereldwijd, maar ze ziet vier mogelijke risico's die het basisscenario kunnen ondermijnen op de middellange termijn: een sterke stijging van de inflatie, financiële stress wanneer de cyclus ten einde loopt, zwakkere consumptie en investeringen als de schuldgraden verder oplopen, en protectionisme. Enkele hiervan werden vorig jaar al belicht, toen de BIB vooral waarschuwde voor de hoge schuldgraden, beperkte budgettaire ruimte voor de overheden en lage productiviteitsgroei.

Wanneer al deze risico's samenvallen, kan dat tot een zware crisis leiden. De BIB raadt overheden wereldwijd aan om gebruik te maken van het sterke economische plaatje vandaag om maatregelen te nemen om de groei voldoende te blijven ondersteunen en een voorzichtig financieel beleid te voeren, nét om dat soort doemscenario's te vermijden.

Volgens Tom Simonts, senior financial economist van de KBC Groep, is voorlopig geen van deze risico's al onrustwekkend op korte termijn. Het protectionistisch beleid van bijvoorbeeld de regering-Trump zou de groei van de wereldhandel kunnen ondermijnen, maar Trump heeft nog maar weinig van zijn protectionistische beleid in de praktijk gebracht. De Brexit is ook een risico, maar dan op middellange termijn. De inflatie blijft wereldwijd zeer laag. Zolang de grondstoffenprijzen niet noemenswaardig stijgen, lijkt dit als risico niet direct aan de orde. In de meeste regio's blijft de inflatie wellicht nog enige tijd onder de doelstelling van de centrale banken – waardoor een sterke verkrapping van het rentebeleid nog niet aan de orde is, aldus Simonts.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels