Deel via

Het belang van voldoende beweging bij dementie

Mensen met dementie doen er goed aan om zoveel mogelijk te blijven bewegen. Zeker voor personen die met ernstige vormen van dementie te kampen hebben en bijvoorbeeld in een rolstoel zitten, is het belangrijk om de spieren voldoende soepel te houden. Peter Catthoor van Familiehulp vertelt het verhaal van een man die voor zijn vrouw een Duo-Mobiel heeft ontworpen.

Duo-Mobiel

BDW_823946Onlangs maakte ik voor Familiehulp een reportage bij cliënt Aimé Houbracken in Sint-Lievens-Houtem. Mia, de vrouw van Aimé, kampt al 17 jaar met dementie en zit aan haar rolstoel gekluisterd. Om Mia toch de nodige beweging te geven, heeft Aimé vijf jaar geleden de Duo-Mobiel ontworpen. De constructie van de Duo-Mobiel bleek even simpel als geniaal. Het toestel bestaat uit een reeks ijzeren staven en een constructie waarop een rolstoel kan gezet worden. De uithollingen aan de staven kunnen zowel als trappers als handvaten dienst doen.

Aimé vertelde terecht vol trots over zijn uitvinding. ‘Vijf jaar geleden begon Mia fel achteruit te gaan’, zei hij me. ‘Volgens de kiné was bewegen de enige oplossing. In mijn jonge jaren was ik nog metaalbewerker en dus ben ik aan mijn werkbank gaan staan. Ik wou iets maken om haar te helpen bewegen. Ik had nog geen concreet idee, maar door zaken uit te proberen, ben ik uiteindelijk op de Duo-Mobiel uitgekomen. Dat concept heb ik dan verder geperfectioneerd. Het is eigenlijk heel logisch, alleen heeft niemand er al eerder aan gedacht.’

BDW_823948Twee keer per dag zit Aimé samen met zijn vrouw aan het toestel. Eerst trappen ze, daarna draaien ze met hun armen. ‘Het is de enige manier waarop ik Mia nog kan laten bewegen’, vertrouwde Aimé me toe. ‘Ze heeft er zoveel deugd van. En ikzelf ook. Bewegen is zo belangrijk. Het is gezonder dan de beste medicijnen.’

Hilde D’Hauwe, verzorgende bij Familiehulp, kan het alleen maar bevestigen. ‘Vanuit mijn jarenlange ervaring stel ik vast dat Mia véél soepeler is dan mensen in een vergelijkbare toestand. Door de constructie van de Duo-Mobiel beweegt haar ganse lichaam mee en blijven haar spieren getraind. Het is trouwens niet alleen de beweging, ook het mentale aspect speelt een grote rol. Die prikkels doen haar goed. Zelfs de dokter en de kiné reageerden verwonderd.’

Bewerkt DSC_7394Het belang van beweging voor mensen met dementie blijkt ook uit initiatieven van Familiehulp. Zo hebben onze dagverzorgingshuizen NOAH in Werchter, Kortenberg en Kampenhout vorig jaar De Tovertafel aangeschaft. De Tovertafel is een projector die boven een tafel wordt geïnstalleerd en verschillende interactieve lichtanimaties uitzendt, die reageren op bewegingen van de handen en armen. Mensen met dementie worden op die manier geprikkeld om te bewegen. En dat is belangrijk, want anders krijgen ze snel last van stijve spieren, raken ze verveeld of zelf depressief en gaat het cognitieve vermogen te snel achteruit.

Aimé zelf hoopt dat zijn uitvinding op een dag ook andere mensen kan helpen. Momenteel probeert hij contacten te leggen met bedrijven of producenten van zorgmateriaal. Niet voor het geld, maar voor het belang van immobiele mensen.

Auteur: Peter Catthoor

2 reacties

stier55
Hopelijk lukt het hé.
11/07/17 08:22 REAGEER
ClownGriet
Prachtig initiatief! Dat verdient navolging!
Mijn moeder die de laatste jaren van haar leven zwaar dementerend was, verbleef in een rusthuis te Leuven. "Mooi nieuw rusthuis" zei iedereen. Inderdaad was het gebouw heel mooi gerenoveerd, kunstwerken in de gangen, veel uiterlijke schijn. Maar voor de mensen ... wat toch het allerbelangrijkste is ... De dementerenden werden ganse dagen voor een groot nieuw televisiescherm gezet. Van animatie heb ik daar niet veel gezien, laat staan van "bewegen". Een kinesitherapeut deed haar best maar kon toch ook niet voor zoveel mensen het nodige doen.
Daarom zeg ik uit de grond van mijn hart: proficiat aan mr. Aimé Houbracken die de "Duo Mobiel" voor zijn vrouw ontworpen heeft. Zo zie je maar weer ns dat een mens met gezond verstand er dikwijls veel meer over weet dan al die "gespecialiseerden" die er soms niks van bakken.
11/07/17 08:58 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels