Deel via

Voor beleggers is de winter echt warmer dan de zomer

‘Sell in May. But come back in November!’ Volgens deze overbekende beurswijsheid zouden de zes beursmaanden vanaf mei veel zwakker zijn dan de zes maanden vanaf november. Beursjaar 2017 lijkt dat alweer te bevestigen: na een flinke rit van 10% op de meeste beurzen, kwam de stijging sinds begin mei tot stilstand.

Wie belegt in aandelen hoeft zich niet in een strak ‘sell in May, buy back in November’-ritme te wringen, maar de historische bewijzen zijn zo overtuigend dat het gek zou zijn om er helemaal geen rekening mee te houden. 

Het verschil tussen de zwakke mei-tot-novemberperiode en de andere zes maanden komt dramatisch tot uiting in het verschil tussen iemand die alleen in die eerste zes maanden belegde en een andere belegger die zijn geld alleen belegde in de betere zes maanden.

Wie de ‘sell in May, buy back in November’-strategie naar de letter toepaste, zag zijn 10.000 dollar uit 1950 in 2017 aandikken tot 1,3 miljoen dollar. Goed voor een samengestelde interest van 7,5% per jaar.

En wat met de belegger die zich van al die seizoenseffecten niets aantrok en gewoon altijd belegd bleef (= buy and hold)? Hij haalde een samengestelde interest van 7,1%. Dat lijkt niet zo veel minder. Maar na 67 jaar maakt dat wel een groot verschil met 987.225 dollar of zo’n 330.000 dollar minder. Dat toont dan weer de kracht van de samengestelde interest over zo’n lange periode.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

0 reacties

Login Registreer

Login met

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels

U kent SeniorenNet al,

Maar SeniorenNet wil jou leren kennen

please make me pretty Benny!!

mij niet meer vragen = cookie