Deel via

Stroomuitval komende winter?

July 2017
De regering vreest dat er deze winter een stroomtekort zal zijn dat niet opgevangen kan worden. Daardoor zullen verbruikers mogelijk tijdelijk zonder stroom gezet worden door nieuwe afschakelplannen. Zolang een onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun loopt, mag ons land geen contracten afsluiten om gascentrales stand-by te houden bij een energietekort.

Illegale staatssteun?

Gascentrales krijgen in ons land subsidies om stand-by te blijven, zodat die kunnen worden ingeschakeld als er een energietekort dreigt. De Europese Commissie wil nu nagaan of dat steunmechanisme neerkomt op illegale staatssteun. Zolang dat onderzoek loopt mag ons land in principe geen nieuwe contracten sluiten om die centrales functionerend te houden.

Federaal minister van Energie, Marie-Christine Marghem (MR), bevestigt in de krant De Tijd van 6 juli 2017 dat ze eerstdaags de EU-Commissie zal inlichten over het steunmechanisme voor de strategische reserve. De vorige staatssecretaris voor Energie, Melchior Wathelet, heeft dat volgens haar nagelaten.

light-bulb-503881_640De vrees bestaat dat zonder nieuwe contracten volgende winter een mogelijk stroomtekort niet kan worden opgevangen. Daarvoor wordt opnieuw gedacht aan afschakelplannen die de verbruikers zonder stroom zetten. Temeer omdat de hoogspanningsnetbeheerder Elia eind vorig jaar al heeft gewaarschuwd dat in de winter 2017-2018 een grotere strategische stroomreserve van 900 megawatt nodig zal zijn. Tot dusver bedroeg die strategische reserve 750 megawatt. Er zijn al openbare offertes uitgeschreven om de komende drie jaar te kunnen voorzien in een strategische reserve van 900 megawatt. Die contracten moeten voor uiterlijk 31 oktober worden afgesloten, zodat de strategische reserve operationeel is tegen 1 november. Zolang het Europees onderzoek loopt is dat echter onmogelijk.

Minister Marghem bekijkt nu met de EU-Commissie hoe dat kan worden verholpen. Een optie is contracten af te sluiten met een clausule die de opschortende voorwaarde inhoudt dat Europa nog zijn fiat moet geven.

Het grootste probleem lijkt te zijn dat vandaag moeilijk te motiveren is dat de contracten in één keer worden gesloten voor drie jaar. Die drie jaar is te lang volgens specialisten. Een oplossing zou kunnen zijn op korte termijn een koninklijk besluit uit te vaardigen waarbij de strategische reserve slechts voor één jaar wordt vastgelegd. Die is er voor volgende winter. Zo'n KB kan allicht een akkoord met de EU vergemakkelijken.

Nemo Link

De Britse maatschappij National Grid Interconnector en de Belgische groep Elia hebben een project opgezet om het VK en ons land met ondergrondse en onderzeese elektriciteitskabels te verbinden. Via conversie- en hoogspanningsstations zal de elektriciteit in beide richtingen kunnen stromen, waardoor in beide landen een betere en meer betrouwbare toegang tot elektriciteit en een duurzame elektriciteitsproductie verzekerd wordt.

kanaalDe Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) van het ministerie van Defensie is begonnen met de opruiming van een groot aantal bommen die in Wereldoorlogen I en II in het Kanaal zijn terechtgekomen. Die kunnen immers een gevaar vormen bij de installatie van de kabels. De opruiming zal nog heel wat tijd in beslag nemen en het project zal dus zeker niet tegen komende winter klaar zijn. Verwacht wordt dat Nemo Link begin 2019 in gebruik kan worden genomen.

Volgens minister Marghem is er vooralsnog echter geen reden tot paniek.

Auteur: Theo Lansloot

20 reacties

renard
zonder elektriciteit vallen deze winter...en intussen maar elektrische wagens promoten en subsidies geven....zonder aandacht voor voldoende oplaadpunten.....ARM BELGIE.
18/07/17 08:44 REAGEER
matilde
België zal nog armer worden met al di pc die platvallen .
18/07/17 10:44 REAGEER
VGGerrit
Wie die de elektrische wagen heilig verklaart wil de nadelen niet horen. Een snel-laadtijd van 45 minuten niet erg ??? ""Misschien" niet als je de enige bent die aan die laadpaal staat omdat er nog zo weinig elektrische auto's zijn. Als alle auto's elektrisch zouden zijn wordt het aanschuiven. Men kan geen hoogvermogen laadpalen blijven bijplaatsen omdat we daarvoor niet genoeg elektriciteit en net capaciteit hebben. Kerncentrales doen we dicht toch ? En reken maar niet op de zonnepanelen want die produceren te wispelturig. Het is net door die massa zonnepanelen dat we gascentrales moeten in stand houden. Dit kost ons veel geld. Windparken op zee bijplaatsen gaat ERG moeizaam, ze schaden het "vergezicht" en de vogeltjes vliegen ertegen weet je wel. Met zen allen elektrisch rijden is slechts een oplossing als we thuis een voorraad goedkope energie kunnen opslaan tijdens piekmomenten (veel zon, veel wind, weinig vraag). Dit vraagt dan weer NOG meer accu's , nog meer lithium terwijl de ontginning daarvan ook problemen geeft voor mens en natuur ........elders in de wereld, dus niet erg .
Energie tekort in de winter dankzij de groene waanzin.
18/07/17 18:56 REAGEER
joske72goossens
waarom de mensen op voorhad op stang jagen,ik vindt dat ongepast
wees eerlijk tegen ons volk,wees eerlijk tegen de senioren,maak de mensen het niet moeielijker als dan het is,geef liever de mensen hoop,dan dat onozel gedoe
seniorennet jaagt de mensen schrik aan,dat vindt ik helemaal verkeert,het leven is voor veel mensen,al moeilijk genoeg,zonder die negatieve dingen
mvg
Goossens Jozef
18/07/17 08:52 REAGEER
Apollo
Beste Joske, Wie bang is voor de waarheid zal door de leugen worden opgeslokt en verteerd.
In iets "weten" schuilt vaak de oplossing. Als ik weet dat Monsanto ons massaal vergiftigt dan kan ik boos zijn op de krant die dat schrijft en bang worden. Maar ik kan vanaf dan ook kiezen om geen Round-up meer te kopen én op zoek gaan naar gezond (Bio) voedsel. Mijn lichaam is daar gegarandeerd heel gelukkig mee dan. Don't shoot the messanger !
18/07/17 11:18 REAGEER
pensioenfons
Weer een rede voor de politiekers om de kerncentrales Open te houden i.p.v. te sluiten en onze elektriciteitrekening nog duurder te maken.
18/07/17 09:42 REAGEER
VGGerrit
Als al onze kerncentrales draaien moeten we in de wintermaanden nog 30% van onze energie in het buitenland kopen.
Hoeveel zal dat worden denk je als we zo stom zijn om onze kerncentrales te sluiten en dan stroom te kopen van Franse kerncentrales ? (Of als de zee-kabel er ooit ligt van Engelse kerncentrales)
18/07/17 19:02 REAGEER
bibo
Is er opslag op komst, waarom zonnepanelen promoten, als er nadien een zware rekening onterechte prosumatietaks volgt ?
>Het teveel aan energie wordt doorgegeven aan onze geburen die er de volle pot voor betalen?
Kan er mij iemand uitleggen waar de energie naartoe gaat die wij te veel produceren.
Stroom neemt de kortste weg ?
Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Bedankt beleidspersonen jullie kennen niets van techniek en laten jullie adviseren door personen die alleen geld hoog in hun vaandel dragen.
grts bibo
18/07/17 10:05 REAGEER
matilde
wat met al die pc's die platvallen t 'zal wat zijn met s land budget
18/07/17 10:49 REAGEER
VGGerrit
Als al uw buren in de straat zelf ook zonnepanelen hebben kun je er niet aan leveren.
Energie transport en netbeheer wordt dan een pak ingewikkelder dan je denkt.
Maar dat onze beleidspersonen niets kennen van techniek , daar kan ik je enkel maar gelijk in geven.
Een zekere weervrouw heeft vorig jaar in het weerbericht na het 19 uur nieuws zelfs eens gezegd dat we "dankzij" de energie van de zonnepanelen naar haar weersbericht konden kijken. En toen was het al donker! Moet er nog zand zijn ? (om in de ogen te strooien )
18/07/17 19:29 REAGEER
Hugoo
Neem het mij niet kwalijk, daar moet ik eens flink mee lachen.
De kleine verbruiker wordt bang gemaakt, opdat de grootverkwisters vrolijk hun gang kunnen gaan...
Sterke regering. Vooruitgang. De kracht. Blauw en donkerblauw. Hoera !
18/07/17 10:59 REAGEER
yolande
enne gaan ze het parlement dan toch ook zonder gas en stroom hopelijk zetten, we betalen er ons blauw voor, maar zij draaien de kraan dicht wanneer zij willen, en kunnen zo weer de prijzen opdrijven, want achteraf zijn de mensen tevreden dat ze dan terug nog duurder gas en stroom zullen hebben, behalve zij met zonnepanelen zeker en dat zijn doorgaans geen arme mensen, of grote bedrijven die ze gesponserd hebben, en waar wij nu nog mee zitten om taks erop te betalen en EU oren aannaaien doen ze graag deze regering wees zeker!
18/07/17 11:42 REAGEER
Longinus
Men is ons aan het kneden om de volgende prijsverhoging te accepteren.
Meer is er niet aan de hand.
18/07/17 16:47 REAGEER
Hugoo
Zijt maar zeker...
18/07/17 17:23 REAGEER
VGGerrit
De prijs van de stroom zal blijven stijgen. Telkens er zonnepanelen bijkomen stijgen de kosten door de noodzaak van meer stand-by vermogen via centrales die snel kunnen overnemen als de zonnepanelen niet of nauwelijks produceren. De zonnepanelen sparen geen enkele centrale uit. Het ene moment produceren ze evenveel als twee kerncentrales, het andere 1/50 van één kerncentrale en in het donker produceren ze NIETS. Gascentrales kunnen dit opvangen omdat ze snel kunnen beginnen produceren (als ze warm gehouden worden). Je hebt dus hele installaties "wachtend" staan die af en toe eens “moeten” werken. De rest van de tijd staan ze stil of draaien ze op een laag pitje met super laag rendement en gasverspilling (met CO2 uitstoot) tot gevolg. De eigenaars van zo'n centrales zijn geen liefdadigheidsinstellingen, ze willen winst maken met hun centrale. Dit kan enkel door de prijs van stroom op te drijven of te eisen dat hun centrales subsidie krijgen. In beide gevallen draaien wij als verbruiker op voor de "kosten" en stijgt de prijs. Zonnepanelen zullen maar iets bijdragen tot het oplossen van ons energieprobleem als we ermee off-grid in onze eigen energievoorziening kunnen voorzien. Op dit moment zou dit al min of meer kunnen via over-gedimensioneerde zonnepanelen + bv. twee Powerwalls van Tesla. Dit is echter nog zo duur dat je het niet als oplossing moet bekijken. Het blijft wachten op een propere en betaalbare oplossing om stroom op te slaan . Zo lang die er niet is zou men beter zonnepanelen verbieden. Ze zorgen enkel voor peperdure stroom. Helaas blijft voor de politiek het kiezerszieltjes winnen met groene fabels belangrijker dan de realiteit voor ogen zien.
18/07/17 19:17 REAGEER
zeggen ze haast alle winters.....hoor ik hier geen opslag op komst???
18/07/17 23:47 REAGEER
Hugoo
Vreemd toch. Vroeger was er stroom. Goedkope stroom. Nu is er "groene" stroom uit niets-kostende bronnen zoals wind, water en zon. De stroom wordt onbetaalbaar. Wie vult hier zijn zakken ?
19/07/17 16:50 REAGEER
Edje
Electrabel, Infrax, Elia en onze, door ons verkozen, politici.
20/07/17 15:59 REAGEER
idee
Zoeken de heren weer een reden om de stroomfactuur te verhogen ?
20/07/17 14:51 REAGEER
VGGerrit
DE prijs van onze stroom ZAL stijgen.
Lees hierboven in mijn reactie op Longinus waarom dit zo is.

23/07/17 12:29 REAGEER

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels