Deel via

Vlaams ondernemersbloed: Energy Kiosks

July 2017
1,1 miljard mensen ter wereld hebben nog steeds geen toegang tot elektriciteit. Daar wil het Brugse bedrijf Energy Kiosks iets aan doen. Met hun innovatieve zonne-energiesystemen willen ze West-Afrikaanse dorpen zonder elektriciteit van stroom voorzien. De toegang tot deze duurzame energie is de basis voor de ontwikkeling van deze dorpen. De dorpelingen kunnen betalen voor de stroom via sms.

Zonne-energie via sms

Aangezien er in een groot deel van de West-Afrikaanse dorpen nog geen elektriciteit is, maakt men bijvoorbeeld voor verlichting vaak gebruik van oplossingen die ongezond en schadelijk voor het milieu zijn. Die oplossingen zijn bovendien duur en van slechte kwaliteit.

grids_1Energy Kiosks wil die dorpen een alternatief aanbieden door smart nanogrids te installeren. Dat is een zonnesysteem dat elektriciteit levert voor een klein aantal gezinnen. Het nanogrid start met twee zonnepanelen voor acht gezinnen. Als de behoefte groeit, wordt een zonnepaneel toegevoegd. Zo wordt de investering laag gehouden. De acht gezinnen betalen op voorhand voor hun verbruik via sms. Zodra ze een bepaald verbruik hebben gehaald en betaald, worden ze eigenaar van het systeem. Dat is voorzien na ongeveer 3 jaar.

smart_1Het systeem met sms-functionaliteit werd door Energy Kiosks ontwikkeld in België. Ondertussen hebben ze in Togo een samenwerking opgezet met een nationale telecomoperator om de sms-functie en bijhorende betalingen te faciliteren. Momenteel zijn er al vier nanogrids opgesteld in de Togolese dorpen Wadanyi, Goubi en Billa, met veelbelovende resultaten.

De nanogrids worden in de lokale productie-eenheid in Togo geproduceerd en onderhouden zodat er ook kennisoverdracht en tewerkstelling ter plaatse wordt gecreëerd. Eén smart grid kost 2.500 euro.

Ontwikkeling

Door deze grids kunnen mensen via een eenvoudige sms-betaling toegang krijgen tot elektriciteit die afkomstig is van het zonnesysteem. Die duurzame energie is de basis voor de ontwikkeling van het dorp. Het dorp krijgt toegang tot gezondere en betere verlichting, kan kleine activiteiten opstarten, medicijnen en vaccins bewaren, nachtelijke bevallingen onder betere omstandigheden uitvoeren ...

Ondertussen staan er al meer dan 100 gezinnen op een wachtlijst om ook een aansluiting te krijgen. De vraag en het enthousiasme in de dorpen is zeer groot!

log_2Om 30 nieuwe smart grids te kunnen plaatsen zijn ze op zoek naar 75.000 euro. Daarmee kunnen ze 240 gezinnen of ongeveer 1.200 mensen helpen. Samen met Winwinner heeft Energy Kiosks een crowdfundingcampagne opgezet om dat doel te bereiken. Heb jij interesse om te investeren in deze ambitieuze start-up? Neem een kijkje op winwinner.be.  

1 reactie

nog n beetje , en wij zitten in dezelfde schuit als het van de politici afhangt....afschakelplan bla bla bla
18/07/17 23:56 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels