Deel via

Wat als … je zelf kon instappen in de (Bilzen Mysteries)film?

Hoe leuk zou het zijn als je zomaar in een film zou kunnen stappen? Als je meegezogen wordt in een spannend verhaal met een uniek klank-, beeld- en lichtspektakel? Het kon zo een ‘Wat Als?’-sketch zijn, maar Bilzen Mysteries maakt het werkelijkheid! Herbeleef de rijke geschiedenis van de Landcommanderij Alden Biesen via een nachtelijk, multimediaal parcours boordevol verrassingen.

Beleef de geschiedenis van Alden Biesen 

kasteellVorige zomer bewees de Pokémon-hype dat mensen bereid zijn om collectief deel te nemen aan een boeiend verhaal. Ze willen zelf op stap gaan en dingen beleven. En dat is waar Bilzen Mysteries met succes op inspeelt. Ook tijdens de grote vakantie kan je individueel of met je gezin deelnemen aan de unieke belevingswandeling op de Landcommanderij van Alden Biesen. Van zonsondergang tot middernacht, 7 op 7, heb je dagelijks de kans om op pad te gaan met een tablet en koptelefoon voor een tocht van 1 uur en 20 minuten door het domein. Acteur Jan Decleir kruipt in de huid van de heer van Biesen, de laatste kasteelheer. Hij neemt je mee in een unieke, multimediale film doorheen 800 jaar geschiedenis van de Duitse Orde.

Van ridderbroeders op kruistochten, over dansende nimfen in de romantische tempel van Minerva, tot de verwoestende brand die het kasteel in 1971 in vuur en vlam zette: je stapt mee in een exclusieve film die gekruid wordt met een uniek klank-, licht- en beeldspektakel.

Eeuwenoude verhalen en mysteries

Het verhaal van Alden Biesen start in 1190 in het Nabije Oosten. Meer precies in het Beloofde Land, in Akko, Palestina. De Duitse Ridderorde kiest Maria, de moeder van Jezus, als patroonheilige. De Orde wil het christelijk geloof uitdragen en verdedigen en richt in heel Europa een verdedigingsmuur van ‘landcommanderijen’ op. Elke landcommanderij bestuurt op haar beurt een reeks commanderijen. In onze contreien kiest de Duitse Orde voor Alden Biesen, dat zelf 12 commanderijen zou gaan beheren, van Diest tot Keulen. De Landcommanderij Alden Biesen groeit net als vele abdijen uit tot een symbool van macht en pracht.

JoExelmansDe Duitse Orde wil ook Jeruzalem, de heilige stad, bevrijden en een veilige tocht voor pelgrims garanderen. Ze neemt hiervoor deel aan een reeks kruistochten. In Bilzen Mysteries zien we hoe ridderbroeders vertrekken op de Vijfde Kruistocht naar het Oosten, naar Damietta in Egypte. Het is het begin van de 13de eeuw.

Wanneer de Duitse Orde inziet dat de kruistochten niet succesvol zijn, richten ze hun pijlen op Oost-Europa, onder meer op Polen, waar nog vele zielen te kerstenen vallen. Maar ook dat avontuur verloopt niet zonder slag of stoot … (Foto: (c) Jo Exelmans)

In de latere middeleeuwen en erna begraaft de Orde de strijdbijlen en zwaarden en beperkt ze zich tot het verdedigen van het christendom. Tot de Franse Revolutie en de Verlichting in 1794 een einde maken aan de hoogdagen van de Duitse Orde. Alden Biesen wordt door de Franse revolutionaire troepen bezet en openbaar verkocht. Het domein komt in handen van de familie Claes. Maar de 20ste eeuw en de twee wereldoorlogen doen de Landcommanderij allesbehalve goed en het onderhoud kost geld. Veel geld! En dat is er niet meer.

Een afstammeling van de familie Claes, jonkheer Armand Roelants du Vivier, probeert met hart en ziel het domein te redden. Maar ook hij beseft dat het domein met liefde alleen niet langer te redden valt. Hij is de laatste, eenzame en wat zonderlinge bewoner. In 1971 besluit du Vivier het domein te verkopen.

Op de dag van de verkoop aan de Vlaamse Gemeenschap slaat het noodlot echter hard toe. Een hevige brand verwoest het kasteel. Maar uiteindelijk komt alles goed. Na een grondige restauratie herrijst Alden Biesen als een feniks uit zijn as. De as van vele eeuwen goede doelen, maar ook van bloed, zweet, tranen, verhalen en … mysteries.

Uniek concept

Salome'Het Bilzen Mysteries-concept is uniek, dankzij de combinatie van verschillende factoren. Je hebt het uniek gegeven van de Landcommanderij (met gratis parking) in combinatie met het verhaal; een unieke film die verteld wordt door grootmeester Jan Decleir, maar ook met Nico Sturm (Witse, Flikken, Ketnet), Kris Cuppens (Beau Séjour, Spitsbroeders, Albert II) en een massa figuranten. Dit geheel zorgt voor een kwalitatieve, hoogstaande gezinsbeleving. Dat is misschien wel de beste omschrijving voor Bilzen Mysteries’, zegt schepen van Toerisme Guy Swennen.

Bilzen Mysteries

afficheWil je Bilzen Mysteries zelf meemaken, surf dan naar www.bilzenmysteries.be. 

Open:
Van zonsondergang tot middernacht (laatste vertrek om 23 uur), tijdens de zomermaanden tot 1 uur ‘s nachts (laatste vertrek om middernacht).

Tijdens (Belgische) vakantieperiodes: dagelijks
Buiten (Belgische) vakantieperiodes: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag

Gesloten:
Gesloten in september, op dinsdagen behalve tijdens de schoolvakanties en tussen einde kerstvakantie en begin van de krokusvakantie. Uitzonderlijk gesloten op zondag 13 augustus 2017.

De site is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Bilzen Mysteries
Kasteelstraat 6
3740 Bilzen, België

2 reacties

matilde
wat met gehoorgestoorden kunnen ze ook iets begrijpen va de geschiedenis ?
18/07/17 11:01 REAGEER
RedactieSenNetMagazine
Beste Matilde,

We hebben van Bilzen Mysteries het volgende antwoord gekregen:
Als de mensen een hoorapparaat hebben met bluetooth, dan kan in 95 % van de gevallen dat hoorapparaat gekoppeld worden aan de iPad zodat ze het geluid daardoor horen. Uiteraard hangt dat af van het toestel dat ze gebruiken. Ondertiteling (visueel) van de wandelfilm is er niet.

Hopelijk was dat een voldoende informatief antwoord. Als je nog vragen, opmerkingen of bedenkingen hebt, dan kan je altijd rechtstreeks contact opnemen via info@bilzenmysteries.be.
19/07/17 10:12 REAGEER

Login Registreer

Login met

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels

U kent SeniorenNet al,

Maar SeniorenNet wil jou leren kennen

please make me pretty Benny!!

mij niet meer vragen = cookie