Deel via

Laat die angst om te verliezen je niet hinderen

July 2017
Je herinnert je misschien nog wel de kreten van je ouders in je kindertijd: ‘Pas op voor ...!’ Het was oppassen geblazen in het leven of je kon iets verliezen. Je kon de kans op voeding, liefde, aandacht ... mislopen. Je raakte het vertrouwen en geloof kwijt in jezelf en in het leven. Volgens healingcoach Isabelle Lambrecht is het hoog tijd om dat verliesdenken los te laten!

Het gevecht kon beginnen

Elke situatie werd afgetoetst aan wat je kon verliezen. Zelfexpressie, groei, dingen beleven en ervaren, experimenteren, proeven ... Allemaal van je levenstafel geveegd. Verlies, ik ben bang om verlies te lijden. 

Verlies leidt je leven

Als jij je leven laat leiden door verlies, is het ook logisch dat je verlies zal lijden. Het is net als bij het kopen van een auto: als je een kleine auto koopt, verwacht je toch ook niet om een grote geleverd te krijgen? Klein denken is kleine dingen krijgen, groot denken is grote dingen krijgen. Verliesdenken is een aangeleerde gewoonte, wel eentje die er bliksems goed ingesleten is. Maar met wat moeite, veel wilskracht en discipline trek jij wel een ander spoor in je denken en in je leven.

Meer overvloed toelaten in je leven 

seedling-1558599_640Klanten vragen me zo vaak: ‘Isabelle, hoe breng ik toch meer overvloed aan in mijn leven?’ Als ik dan antwoord dat ze moeten investeren, kijken ze alsof ze water zien branden. Door te investeren, daar hadden ze nog niet bij stilgestaan. Als ik je bijvoorbeeld een goeie tip geef, dan investeer ik in jou. Jij moet dan verder in jezelf investeren door met de tip aan de slag te gaan. 

Ken je de parabel van de talenten? 

Een heer vertrok naar het buitenland en riep zijn dienaren. Aan de één gaf hij vijf muntstukken, aan de ander twee en aan de laatste één, overeenkomstig ieders bekwaamheid. En dit met de opdracht er goed zorg voor te dragen. De eerste ging direct aan de slag en verdubbelde zijn vijf muntstukken, de tweede deed dat ook, en de laatste vond er niks beter op dan een put in de grond te graven en zijn muntstuk er te begraven, bang het anders te verliezen. Toen de meester terugkwam, vroeg hij naar zijn bezittingen. De eerste zei: ‘Vijf munten, heer, had u me toevertrouwd. Kijk, ik heb er nog vijf bijverdiend.’ Zijn heer zei tegen hem: “Uitstekend, in het kleine ben je betrouwbaar geweest, over veel zal ik je aanstellen. Kom delen in de vreugde van je heer.’ Idem bij de tweede. Toen was het de beurt aan de derde, die zei: ‘Heer, ik heb u leren kennen als een streng man; u oogst waar u niet hebt gezaaid en u haalt binnen waar u niet hebt uitgestrooid. Uit angst heb ik uw geld in de grond gestopt. Kijk, hier hebt u uw eigendom terug.’ Maar zijn heer antwoordde hem: ‘Je wist dat ik oogst waar ik niet heb gezaaid en binnenhaal waar ik niet heb uitgestrooid. Je had dus mijn geld op de bank moeten zetten. Dan had ik het bij mijn komst met rente teruggekregen. Neem hem daarom het muntstuk af en geef het aan hem die de tien munten heeft. Want aan ieder die heeft, zal gegeven worden en wel overvloedig. Maar aan degene die niet heeft, zal zelfs nog ontnomen worden wat hij heeft.'

sapling-154734_640Hieruit kan je afleiden dat wie in angst leeft, niks te bieden heeft en wie niks te bieden heeft, zal worden afgenomen wat hij heeft. Het leven is bedoeld om je grenzen te verleggen, niet om jezelf in te dekken of om jezelf in veiligheid te brengen. Alles is energie in beweging en de energie stroomt altijd naar het punt waar ruimte is. Als je je talenten verstikt en het zwijgen oplegt, zullen ze geen energie krijgen en wegkwijnen als een dor blad. Investeer je in je talenten, dan zal je merken dat ze zullen groeien en versterken. Zet kleine stappen. De belangrijkste stap is namelijk het bewust worden van je focus. Zolang jij je er onbewust van bent, heb je er geen greep op. Overloop dagelijks met jezelf waarop je focus lag.

  • Waarop ligt je focus? Op winst of verlies?
  • Denk jij in termen van verlies of in termen van winst?
  • Denk jij in termen van moeten of mogen?
  • Denk jij in termen van mogelijkheden of moeilijkheden?

Het is nu aan jou om te beslissen waarin jij wil investeren. Een nieuw spoor heeft zeker minimaal 21 dagen nodig, als je bewust leeft en er elke dag consequent mee bezig bent. Hoe minder bewust, hoe langer het proces zal duren. Hou de moed erin als je dingen in je leven wil veranderen.

Auteur: Isabelle Lambrecht

5 reacties

aronjaco
Dit lijkt mij een artikel met een invalshoek gebaseerd op kapitalistisch denken .Investeren in geluk zou beter zijn dank ik dan.
25/07/17 10:29 REAGEER
Julieke
We leven nu eenmaal in DEZE tijd zie maar naar onze ministers moet: helm dragen - 30 per uur of 50 naar gelang ( er zijn nog nooit zoveel ongevallen geregistreerd). Ik kom nog uit de tijd dat loodverf mocht, geen helm moest enz. en ik leef nog
Wie is er dan bang van verlies denk je?
Stop met dat mag niet en dat moet en leer je kinderen te relativeren en hun verstand te gebruiken en de volwassenen ook. Blijkbaar waren er toen cow boys en nu nog meer met al die regeltjes of betalen... met wat zijn ze bezig?
Elke dag lach ik naar mezelf in de spiegel en zeg weer een dag om te genieten.
25/07/17 11:24 REAGEER
heb geen angst om te verliezen, heb nooit niets gehad die de moeite waard was en is, dus.....is dat niet gemakkelijk ? goed hè :))))
25/07/17 18:49 REAGEER
Julieke
Aan wildlife :
Lees ik daar veel verdriet en ontgoocheling ? Je mag me altijd mailen hoor je vraagt aan seniorennet mijn e-mailadres van mij mag het en dan corresponderen we om de leegte te verwerken. Ik heb niet graag dat anderen mijn adres weten maar jij mag het vragen.

Liefs.
28/07/17 11:47 REAGEER
stratermans
Wat Isabella Lambrecht probeert te verduidelijken hoeft niet perse en enkel op het materiële van toepassing te zijn , zoals Aronjaco beweerd . Ook investeren in het relationele , je huwelijk , je gezin , kan veel en meer geluk opleveren . Echter als het over angst gaat , ondanks goed bedoelde investeringen in het relationele kan angst of is het ook verdriet toch wel genadeloos toeslaan .Zo ben ik 52 jaar getrouwd en reeds 10 jaar huisman , mantelzorger en verpleger voor mijn aan jong-dementie lijdende echtgenote .Wederzijdse communicatie gebeurt niet meer in gebruikelijke taal.Haar aankleden , verschonen , douchen eten geven nageltjes verzorgen haartjes föhnen en zo veel meer 365 dagen per jaar gaat me goed af , onbaatzuchtig .Echter als het moment van ook slapen te gaan er is en me zachtjes naast haar vlei , het nachtlampje beschijnt haar gezichtje , ik geniet van haar schoonheid ,haar ademhaling , haar geur haar warmte , dan geniet ik intens en voel me rijk , zo rijk ,moedertje van onze kinderen , van onze klein-kinderen ,Tot plots weer dat verdomd besef in mij opkomt dat alles wat voor mij nu zo heerlijk aanschouwelijk naast me ligt , vergankelijk en van korte duur is , Nooit angst gehad om te investeren in onze relatie ,angst voor het moment dat voor mij te vlug zal aankomen ,Angst of is het verdriet Nooit in mijn leven heb ik me laten leiden door religie's , politieke partijen met hun dogma's , autoritaire persoonlijkheden .Rebels karakter tot en met.Geleefd zo vrij als een vogel .Echter ,met momenten voel ik me zo kwetsbaar als het om de liefde gaat .
17/08/17 21:42 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels