Wie is Jan Buytaert?
Jan Buytaert leerde koken van Franse keukengoden zoals Bocuse, Troisgros en Guérard. Hij bracht deze Franse keuken naar Vlaanderen en behaalde met zijn ex-restaurant 'Bellefleur' in Kapellen maar liefst twee Michelin-sterren. Sinds 2008 schrijft Jan culinaire columns, begeleidt hij jonge koks bij stages in binnen- en buitenland, en is hij juryvoorzitter van Jong Keukengeweld.
Wat is jouw favoriete klassieke gerecht en waarom?
Een vol-au-vent. Alles wat je ervoor nodig hebt, vind ik erg lekker (zwezerik, een rijke gevogeltesaus, een goede poularde, mousseline, truffels, bladerdeeg). Ook de benaming is typisch voor de stijl van de barokkeuken: een cholesterolbom, maar wel één ‘qui vole au vent’.
Kook je wel eens op muziek?
Nooit. Ik vind zowel koken als muziek beluisteren zeer belangrijke bezigheden en schijnbaar is het dan toch zo dat mannen maar één ding tegelijk aankunnen. (lacht)
Met welke artiest/muziekstijl zou je jezelf/jouw kookkunsten vergelijken?
Ik hoop met de romantiek: zeker niet vederlicht, rijk, soms een beetje dramatisch, soms speels, met schwung en passie.
Welke herinneringen wekken klassieke muziek bij jou op?
Zeer uiteenlopend. Een toccata en fuga van Bach zet een mens aan tot andere gedachten dan de Impromptus van Schubert.
Wanneer luister jij het liefst naar klassieke muziek?
Ik zet muziek altijd zo snoeihard dat iedereen wegvlucht, dus alleen. Voor de goede orde: mijn partner Christine en ik zijn al bijna een halve eeuw zeer regelmatige concertbezoekers.
Welk klassiek nummer is de perfecte match met jouw favoriete gerecht?
Een vol-au-vent is even geladen en perfect als het adagio van het clarinetconcerto van Mozart. Alleen vind ik wel, alle foodies ten spijt, dat een perfect muziekstuk toch nog een trapje hoger op de rangorde staat dan een culinair hoogstandje. Ik weet ook dat dit een zeer moeilijk verdedigbaar standpunt is.
Bespeel je of heb je ooit zelf een muziekinstrument bespeeld?
Piano tot mijn 14. Grappig genoeg heet in het Franse keukenslang een fornuis ook ‘un piano’.
Als je een basis/klassiek ingrediënt zou kiezen voor het leven, iets dat je nooit beu zou worden, wat zou dat zijn?

Langoustines. En het clarinetconcerto van Mozart.
Welke gerecht van jou kunnen de mensen proeven op Lekker Klassiek?
Kabeljauwbeignets met zelfgemaakte tartaarsaus.
Wie is Dominique Persoone?
Shock-o-latier Dominique Persoone is een smakenacrobaat en wordt de keizer van de Belgische chocolade genoemd. The Chocolate Line, met winkels in Brugge en Antwerpen, is terug te vinden in de Michelin-gids. Hij maakt pralines voor Oud Sluis en Hof van Cleve en werkt nauw samen met topchefs zoals Heston Blumenthal van de Fat Duck en Danielle, chef-patissier bij Noma.
Lekker Klassiek
Proef op 26 augustus in De Schorre in Boom de overheerlijke gerechten van njam!-chefs Jan en Dominique, en van Roger van Damme, Peppe Giacomazza, Michaël Vrijmoed, Jan Tournier, Julie Baekelandt, Manuel Wouters, Quyên Truong Thi, Johan Segers en Dagny Ros Asmundsdottir. Lekker Klassiek is een uniek concept van Studio 100 en De Schorre dat klassieke muziek gebracht door topmuzikanten combineert met heerlijke njam!-gerechten.
Zaterdag 26 augustus 2017, 16u tot 24u
Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom
Algemeen adres: Schommellei 1 – 2850 Boom
Uitgebreide informatie over de bereikbaarheid vind je op de website van Lekker Klassiek.
Tickets: € 25 in voorverkoop, € 30 aan de kassa
Tickets kan je bestellen via de onderstaande knop.
Klik op 'Gebruik promotiecode', vul de promocode ‘Seniorennet’ in, mét hoofdletter. Klik op 'ok', vul het aantal tickets in dat je wilt bestellen en klik op 'volgende'.
SeniorenNetters die online bestellen, krijgen een gratis glaasje cava! Hiervoor kan je een bonnetje afhalen aan het ontmoetingspunt van SeniorenNet op het festival!
Lekker Klassiek is rolstoeltoegankelijk. Op parking 1 en 2 zijn verschillende aangepaste parkeerplaatsen voorzien. Ook zijn er aangepaste toiletten op het evenement en zijn alle podia bereikbaar via verharde wandelpaden. Aan de hoofdingang (Schommellei, via parking 1) is er een lift die tijdens het evenement gebruikt kan worden.
Meer informatie over Lekker Klassiek vind je hier.
1 reactie