Deel via

5 veelgestelde vragen over haaruitval

July 2017
Als je merkt dat je last begint te krijgen van haaruitval, is dat even schrikken. Zowel bij mannen als vrouwen kan haaruitval optreden. Het roept bij de meeste mensen heel wat vragen op: Hoe komt het dat ik mijn haar verlies? Welke factoren hebben hier wel of geen invloed op? Wat kan ik doen om haarverlies te voorkomen? De docenten van de kappersopleiding van Wellness Academie geven een antwoord op deze vragen.

1. Waarom heeft de een wel haaruitval en de ander niet?

alopeciaHaaruitval heeft in de meeste gevallen te maken met erfelijkheid, vandaar dat de een er wel last van heeft en de ander niet. We noemen deze vorm van haarverlies ‘alopecia androgenetica’. Het haarverlies wordt in dit geval veroorzaakt door gevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron, afgekort ‘DHT’. DHT zorgt ervoor dat de groeifase van het haar korter wordt. Na verloop van tijd zal het haarzakje zelfs afsterven, waardoor het haar niet meer kan groeien. Met de tijd worden de haren steeds dunner en ontstaan er kale plekken. Deze vorm van erfelijke haaruitval komt veel voor bij mannen (70%), maar ook vrouwen kunnen er last van krijgen. Bij vrouwen onder de 30 jaar heeft 3 tot 6% hier last van en bij vrouwen boven de 70 jaar is dit circa 33%.

2. Waaraan kan ik erfelijke haaruitval herkennen?

Als je merkt dat je veel haar verliest, is het belangrijk om op de eerste plaats de oorzaak te achterhalen. De exacte oorzaak laat je het beste vaststellen door een arts. Er zijn wel enkele kenmerken waarop je kunt letten. Zo verloopt erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica) geleidelijk en volgens een vast patroon. Dat patroon is anders bij mannen dan bij vrouwen. Is er sprake van plotseling veel haaruitval en kale plekken, dan is er meestal een andere oorzaak.

3. Welke andere oorzaken van haaruitval zijn er?

haarvEen van de oorzaken van haaruitval is een slechte conditie van de hoofdhuid, bijvoorbeeld door een slechte doorbloeding van de hoofdhuid. De huid en haren worden niet voldoende voorzien van essentiële voedingsstoffen. Verder kunnen medicijnen, zoals antidepressiva, chemotherapie en bètablokkers, haaruitval veroorzaken. Ook een groot ijzertekort kan de oorzaak zijn. Een bloedonderzoek kan uitwijzen of er inderdaad een ijzertekort is. Als dat het geval is, dan is het belangrijk om te onderzoeken waardoor het ijzertekort komt. Een te trage schildklier kan ook tot haaruitval leiden. De stofwisseling wordt te traag en dat beïnvloedt o.a. de haargroei. Daarnaast zijn er diverse haarziekten die voor haaruitval zorgen. Een dermatoloog kan onderzoeken wat er precies aan de hand is.

4. Heeft stress invloed op haaruitval?

Alleen in gevallen van ernstige en langdurige stress. Het gaat dan om stress op een zodanig niveau dat er gedurende lange tijd sprake is van een verhoogde bloeddruk, oververmoeidheid en eventuele klachten als hyperventilatie. Door het verhoogd gehalte aan adrenaline, slaagt het lichaam er niet in om die adrenaline goed af te breken. Daardoor kunnen allerlei processen in het lichaam verstoord worden. De gezondheid van de hoofdhuid kan aangetast worden en ook de haargroei kan problemen ondervinden, met haaruitval tot gevolg.

5. Is er een verband tussen haarverzorging en haarverlies?

hair-1744959_640Jazeker! Er bestaan tal van haarverzorgingsbehandelingen die, als ze te vaak of verkeerd worden uitgevoerd, de gezondheid van het haar aantasten en haaruitval tot gevolg hebben. Denk hierbij aan behandelingen als permanenten, ontkroezen en haarkleuringen. Bij het ouder worden verliest het haar sowieso zijn veerkracht en wordt het droger. Als het haar dan ook nog eens regelmatig ‘agressieve’ behandelingen ondergaat, kan het beschadigd raken. Het haar breekt sneller af, waardoor het lijkt alsof je last hebt van haaruitval.

Laat dat soort behandelingen alleen uitvoeren door een professionele kapper. Hij of zij kan de conditie van je haar beoordelen en de behandeling daarop afstemmen. Vraag ook advies over welke haarproducten bij je haar passen. Een shampoo met sulfaten is geschikt voor vet haar, maar als je droog haar hebt kan het veel kwaad doen. Hoe beter de conditie van je haar, hoe kleiner de kans op overmatig haarverlies.

Een ander aandachtspunt is het gebruik van de juiste haarborstel. Steil, dik, dun of kroeshaar vragen allemaal om een andere borstel. Een professionele kapper kan je advies geven over welke borstels bij jouw haartype passen. Vermijd in elk geval plastic borstels, omdat die je haar statisch maken. Je haar wordt hierdoor breekbaarder. Gebruik het liefst borstels met natuurlijk haren.

Auteur: Wellness Academie

1 reactie

Tegen haaruitval is niets te doen....anders waren er geen kale kappers. Je kan inplantaten, of 'n toupet. Prijzig, alleen voor begoeden, zoals alles trouwens, helaas
1/08/17 19:29 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels