Deel via

Strijd tegen hart- en vaatziekten: de nr. 1 doodsoorzaak

July 2017
Meer dan 17 miljoen mensen overlijden jaarlijks door hart- en vaatziekten. Gebrek aan beweging, slechte eetgewoonten en roken zijn bij 80% van de patiënten de oorzaak van de ziekte. Ook in ons land blijven hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Uit een Brits onderzoek blijkt dat er nood is aan een bewustmakingscampagne.

Bewustmakingscampagne

Het Britse European Heart Journal, het blad van de European Society of Cardiology (ESC), publiceerde de resultaten van een onderzoek naar het verband tussen levenswijze en hart- en vaatziekten. De onderzoekers van de UCL Medical School in Londen concludeerden dat er nood is aan een bewustmakingscampagne.

heart-care-1040229_640Hart- en vaatziekten blijven namelijk de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld. Onder deze naam worden alle aandoeningen gegroepeerd die het hart en/of de bloedvaten treffen. Denk onder andere aan een hartinfarct, beroerte, longembolie en trombose. Jaarlijks sterven er wereldwijd meer dan 17 miljoen mensen aan ziekten die met het hart te maken hebben. Er valt volgens de onderzoekers nog veel te doen om dat sterftecijfer te verlagen. Zij wijzen erop dat gebrek aan beweging, een slecht eetpatroon en roken goed zijn voor 80% van de hart- en vaatziekten. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties oordeelt dat ongeveer een kwart van het aantal doden te wijten is aan zwaarlijvigheid.

Andere belangrijke risicofactoren:

  • verhoogde bloeddruk;
  • een te hoog cholesterolgehalte;
  • diabetes;
  • ongezonde stress.

Waar aankloppen?

Hartcentrum OLV Aalst

Dit hartcentrum toonde zijn expertise op het vlak van de behandeling van hart- en vaatziekten al in 1948 met de allereerste Belgische openhartoperatie. De uitdagende combinatie van wetenschappelijk onderzoek en klinische activiteit in een privéziekenhuis maakt het Hartcentrum OLV Aalst nog steeds uniek in Europa. Aangezien het onderzoeksluik na een tijd zo belangrijk werd, richtte men in 1999 de vzw Hart voor Research Aalst op. Daarmee wil men het onderzoek zo veel en zo snel mogelijk toepassen op de dagelijkse behandeling van patiënten. Uit dit onderzoekswerk vloeiden al verschillende interessante nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen voort. Zo leidde onderzoek rond stamcellen tot de oprichting van een ondertussen beursgenoteerde vennootschap: Celyad. Ook het baanbrekend concept van Fractional Flow Reserve-meting (FFR) werd ontworpen door het OLV Hartcentrum. Dankzij die techniek kan bepaald worden of een vernauwing in de kransslagader al dan niet moet worden behandeld.

hartcentrum

Het Hartcentrum beschikt over topexpertise op alle domeinen van de cardiologie en geniet ook een stevige internationale reputatie op het vlak van medische opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Het doel is patiënten de beste medische zorg te verlenen en tegelijk de persoonlijke relatie tussen dokter en patiënt te bewaren. Het centrum combineert de voordelen van een niet-universitaire setting met universitaire doelstellingen. Dat leidt niet alleen tot een prima patiëntenzorg maar ook tot opleiding en onderzoek. (Foto: Hartcentrumaalst)

Meer info? www.hartcentrumaalst.be

Campus Aalst
Moorselbaan 164 - 9300 Aalst
T. 053 72 44 33

Hartcentrum Antwerpen

Werkt nauw samen met het Hartcentrum OLV in Aalst.

Kielsevest 12 - 2018 Antwerpen
+32 3 216 98 47
info@hartcentrumantwerpen.be

Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst (ASZ)

Zopas zorgde het ASZ op 4 juli voor een primeur in ons land. Het voerde vijf ingewikkelde hartingrepen uit onder plaatselijke verdoving. Het gaat om een nieuwe techniek, waarbij de chirurg het hart vanbinnen kan bekijken met echografie, in plaats van via de slokdarm. Daardoor moeten de patiënten niet meer onder algemene verdoving in slaap ‘gebracht’ worden, en kunnen ze ook vroeger naar huis gaan. De twee eerste patiënten konden op de dag van de ingreep zelf het ziekenhuis al verlaten. De andere drie mochten de volgende ochtend naar huis.

Contact raadplegingen

Interreg-project Vlaanderen- Nederland

Hart- en vaatziekten zijn in de EU niet alleen doodsoorzaak nummer 1, maar ze kosten de Unie ook 196 miljard euro per jaar. Maar liefst 106 miljard euro daarvan zijn zorgkosten zoals die voor de diagnose en behandeling van patiënten. De verwachting is dat, onder meer door de snelle vergrijzing en de ontgroening, het aantal patiënten met hart- en vaatziekten ook in de Nederlands-Vlaamse grensregio verder zal stijgen, met alle financiële en economische gevolgen van dien.

In het kader van de strijd tegen hart- en vaatziekten kwam vorig jaar in april het Trans Tech Diagnostics-project (TTD) tot stand. Dit is een project van Interreg Vlaanderen-Nederland, waarbij de Universiteit van Maastricht (CARIM), de Universiteit Hasselt (BIOMED), VITO en TSG Innoteq innovatieve diagnostische alternatieven willen ontwikkelen om het risico op hart- en vaatziekten beter te kunnen evalueren.

medic-563423_640TTD loopt over een periode van drie jaar. Het daagt de onderzoekers uit om van laboratoriumopstellingen diagnostische methodieken te maken die bedrijven, patiënten en de medische sector ten goede komen. Een groot deel van de cardiovasculaire patiënten vertoont in de ontwikkelingsfase immers nog geen serieuze symptomen en wordt dus ook niet behandeld. Met de nagestreefde methodieken kunnen mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten beter en vroeger dan nu geïdentificeerd en behandeld worden.

Er wordt voor gezorgd dat regionale bedrijven kunnen instappen in de ontwikkeling van de nieuwe toepassingen. Zij kunnen daarvoor gebruikmaken van de infrastructuur en expertise in de kenniscentra. Ook workshops tussen partners en bedrijven zijn gepland. TTD zal ook studenten en onderzoekers een unieke kans bieden om onder meer technologische knowhow op te doen of te versterken.

TTD ontvangt daarvoor financiële steun uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO, €1.580.000), van regionale overheden en van de bovengenoemde TTD-partners (€1.580.000 samen). Het totale projectbudget bedraagt €3.160.000.

Meer informatie over TTD is verkrijgbaar bij Dr. Daniël Molin van de Universiteit Maastricht.
e-mail: d.molin@maastrichtuniversity.nl 

Strijd geleverd?

Nee, maar hij wordt wel dagelijks en in alle opzichten voortgezet. Alert blijven voor het geringste symptoom blijft de boodschap en dat geldt vooral voor senioren. Wie met hart- en vaatproblemen te maken krijgt, mag zich dus gelukkig prijzen te kunnen rekenen op enkele voortreffelijke aanspreekpunten en dan nog betrekkelijk dicht bij huis ook.

Auteur: Theo Lansloot

1 reactie

Oogt niets goeds.........overlijden gebeurd vroeg of laat toch, leef gezond, 'n zuipschuit schept je, slaat tegen.....light off
1/08/17 19:33 REAGEER

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels