Deel via

Vlaanderen en Nederland werken samen aan slimme groei in grensregio

August 2017
In het kader van Interreg Vlaanderen-Nederland werken alle Vlaamse provincies samen met de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg voor een slimme, duurzame en inclusieve groei in de grensregio. Interreg subsidieert grensoverschrijdende projecten gericht op innovatie, vergroening en een beter benutting van het arbeidspotentieel. Ontdek hier meer over enkele van die projecten.

Projecten in de kijker

1. Water

irrigation-588941_640Om aan landbouw te doen, heb je water nodig. Verschillende landbouwgebieden in de grensregio kampen momenteel echter met algemene droogte. Bovendien werd grondwater jarenlang overmatig opgepompt waardoor zowel de kwantiteit als kwaliteit ervan bedreigd zijn. De schaarste aan gezond grondwater stelt de land- en tuinbouwsector voor ernstige uitdagingen. Zowel in Nederland als in Vlaanderen zijn landbouwers daarom proactief op zoek naar alternatieve waterbronnen. Ook de industrie heeft water nodig voor haar werking. Dat water wordt nadien gezuiverd en geloosd op oppervlaktewater.

Het project wil dat industrieel gezuiverd afvalwater ter beschikking stellen op de akkers van land- en tuinbouwers. Door het water op die manier te hergebruiken, wordt de tijd, energie en het transport duurzaam ingezet. Bierbrouwerij Bavaria (Lieshout, Nederland) en groenteverwerkend bedrijf Ardo (Ardooie, Vlaanderen) werken alvast mee aan het project. Beide bedrijven streven op die manier naar een duurzaam watergebruik, ook al zullen ze er geen onmiddellijke return zien uit voortvloeien. Bij Bavaria zal een waterverdelingsysteem geïnstalleerd worden, bij Ardo een irrigatienetwerk. Zo’n 120 landbouwers zullen uiteindelijk toegang hebben tot het gezuiverde water.

2. Voedselverspilling

Zowel bij gezinnen als in de voedingsindustrie groeit het bewustzijn dat voedsel zo weinig mogelijk verspild mag worden. De sector gaat op zoek naar een nieuwe bestemming voor voedselresten, maar door de grote te verwerken volumes en strenge hygiëne-eisen belanden die reststromen vaak toch in de container.

carrots-874981_640Het project ‘Triple F’ richt zich op verschillende reststromen uit de consumptie, zoals wortel, bieten en aardappelen in Nederland en prei, tomaten en witloof in België. Hiervoor werkt men een duidelijk overzicht uit van vraag en aanbod van plantaardige reststromen bij bedrijven in de grensregio en van de verschillende technologieën om resten te herbestemmen. Het gaat bijvoorbeeld om drogen, vriezen en verhitten.

Er komen verder vier proefinstallaties (pilots), waaronder een voor prei en een voor wortel. Voor de wortelpilot staat het Nederlandse diepvriesbedrijf Van Rijsingen in. Maar liefst 80% van de wortel eindigt momenteel als plantaardige reststroom. Daarom heeft Van Rijsingen een sapfabriek opgericht zodat de resten kunnen gebruikt worden om enerzijds wortelsap te maken en anderzijds perskoek/vezels. Naast die vezels kunnen ook nog andere ingrediënten in de wortel hergebruikt worden, zoals retinol en bètacaroteen.

3. Aquacultuur

Meer dan de helft van de aquatische producten die we consumeren, zoals vis en schelpdieren, wordt gekweekt. De aquacultuur in Europa stagneert echter en ook de KMO’s in de sector in de grensregio Vlaanderen-Nederland hebben het moeilijk om competitief te blijven en zich internationaal op de kaart te zetten.

visOm de productieprocessen te vernieuwen een duurzame visteelt te realiseren, werd het eerste project ‘Aqua-VLAN’ opgestart. Dankzij het project kon onder andere de Omegabaars duurzaam gekweekt worden en werd de teelt van zilte groenten zoals zeekraal geoptimaliseerd. Met Aquavlan2 wordt dat eerste project uitgebreid om een economisch, sociaal en ecologisch duurzame aquacultuur te bekomen in de grensregio. (foto: grensregio.eu)

Meer informatie over de projecten van Interreg Vlaanderen-Nederland vind je op de website www.grensregio.eu.

Auteur: Theo Lansloot

4 reacties

Annemie1a2b3a
Super, we kunnen veel van hen leren en samenwerken is uiteraard een pluspunt voor beide landen
15/08/17 09:58 REAGEER
Roland2
Een eerste stap van Vlaanderen naar Nederland en Wallonië naar Frankrijk, België van de kaart?
Of zijn er al meerdere stappen ondernomen. Ik ben nu wel geen Vlaams Belang fan maar ik zou er ook niks tegen hebben met de regeringen die we tegenwoordig krijgen en Michel mag van mij vanaf morgen naar het stempel lokaal.
15/08/17 11:13 REAGEER
Cptjwbrown
Waar zijn de grens overschrijdende samen werkingen ?
15/08/17 17:54 REAGEER
op mijn leeftijd.... tzal me worst wezen. hetgeen ze van plan zijn, drukken ze toch door. zolang ik iedereen kan betalen oké. wat michel betreft, volledig eens met Roland2 :)
16/08/17 00:16 REAGEER

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels