Deel via

De FORMIDABEL-methode tegen stress en zorgen

August 2017
Zoek je een manier om beter om te gaan met alle stress en zorgen die het leven naar je gooit? Zodat je met meer zelfvertrouwen en geluk een succes kan maken van je dag? Lifecoach Wim Annerel deelt graag de FORMIDABEL-methode met jou om minder stress en meer geluk te krijgen in je leven en je werk.

F=Fier

fireWees fier op je sterke punten. Wees eerlijk tegen jezelf en geef toe dat je echt wel goed bent in bepaalde dingen. Maak er een punt van om ze op te lijsten. Doe niet alsof je geen talenten hebt: valse bescheidenheid is niet iets om trots op te zijn. Mensen kijken er door en zien het zelfs als een vorm van arrogantie. Wat is er verkeerd aan jezelf aanvaarden met alles waar je goed in bent, en er ook iets mee te doen?!

O=Omdraaien

Tracht negatieve zaken om te draaien. Dat is pas een uitdaging. Het gaat om het herkaderen van dingen, de zon achter de wolken kunnen zien. Dat is niet altijd makkelijk, zeker als je van sommige zaken vandaag het positieve aspect echt nog niet kan inzien. Maar van de meeste dingen kan je het wél al zien.

R=Realistisch

Stel realistische doelen. Stel jezelf geen doelen die je onmogelijk kan bereiken, want dan maak je het erger voor jezelf omdat je alles voorziet om te falen. Stretch jezelf, maar overstretch jezelf niet.

mindM=Mindful

Wees in het hier en nu. In dit moment. Heel eenvoudig. Merk op wat er rondom jou gebeurt, hier en nu. Test wat ademhalingstechnieken uit om je alertheid en bewustzijn te verhogen. Eender welk artikel of boek over mindfulness kan je suggesties geven hierbij. Het belangrijkste is om bewust te worden van het hier en nu.

I=Investeer

Investeer in jezelf. Cijfer jezelf niet weg voor je familie of je werk. Zorg ervoor dat je een balans ervaart in je leven en denk op tijd aan je eigen geluk. Je omgeving zal er wel bij varen. Doe wat voor jou werkt: lichaamsbeweging, genieten van lekker eten of cultuur, een coach om jezelf te ontwikkelen, een boek of een film …

D=Doe goede daden

Positieve momenten creëren voor anderen zorgt er ook voor dat je je beter voelt. En het maakt een ander zijn of haar dag ook goed! Maak van de wereld een betere plaats om te leven door één goede daad per keer. 

A=Alledaags dankbaar

Wees dankbaar voor eenvoudige, alledaagse dingen. Ken je dat vervelende gevoel van een verstopte neus als je niet meer zo makkelijk kunt ademen? Maar hoeveel mensen letten erop dat ze wel makkelijk kunnen ademen wanneer ze géén verkoudheid hebben?

worshipping-god-2101347_640Stop eens, nu op dit moment, en doe een paar minuten niets anders dan alle goede dingen te noteren waarvoor je dankbaar zou moeten zijn, en waarvoor je nu dankbaar bent, nu je de tijd hebt genomen om eraan te denken!

Start bijvoorbeeld gewoon met op te schrijven dat je elektriciteit hebt voor je computer, dat je computer deze tekst weergeeft, en dat je ogen hebt om de tekst te kunnen lezen. Je snapt waar ik naartoe wil.

B=Buiten je comfortzone

Durf buiten je comfortzone te stappen. Geen enorme sprongen in één keer. Start met kleine stapjes: zo stretch je je capaciteit om om te gaan met wat niet meteen comfortabel aanvoelt en verruim je je mogelijkheden en het plezier in je leven.

E=Eindig met dankbaarheid

Eindig elke dag met dankbaarheid: overloop wat er de voorbije dag is gebeurd en vind er het goede in. Bots je op dingen die niet goed gingen? Beslis wat je eraan kan doen. Wat kan je ervan leren? Wat kan je anders doen? Als je er echt (echt!) niets aan kan doen, laat het dan los. Slaap lekker, in de wetenschap dat je een plan hebt en jezelf niet wentelt in wat slecht ging.

L=Leven

question-mark-2318041_640Denk op tijd na over je leven. Ben je nog beroepsactief, vraag je dan af of het werk dat je vandaag doet nog aangepast is aan wie je vandaag bent? Wil je je job boetseren tot werk dat je meer voldoening en groeikansen geeft? Of wil je veranderen van werk? Denk er tijdig over na, zodat je niet nog jarenlang blijft zitten in een job die energie vreet in plaats van geeft.

Ben je met pensioen? Maak dan een lijstje van wat je nog wil doen in deze fase van je leven. En maak werk van je lijstje.

Wil je minder stress en zorgen, maar wél meer vrijheid ervaren? Lees dan deze 5 tips om meer vrijheid te ervaren in je leven. 

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

zèèr mooi, dank u voor de tips Nicky :)
30/08/17 00:07 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels