Deel via

Geneesmiddelen wel of niet terugbetaald?

August 2017
Waarom betaalt je ziekenfonds meer terug voor het ene geneesmiddel dan voor het andere? En waarom moet je bij sommige geneesmiddelen de volle pot betalen? Om te begrijpen hoe de terugbetaling in België in elkaar zit, is het belangrijk om te weten welke stappen een geneesmiddel moet ondergaan om op de markt te komen. Apothekeres Claudia Defoort legt het terugbetalingssysteem uit in mensentaal aan de hand van fictief geneesmiddel A.

Van ontwikkeling tot terugbetaling

Een farmaceutisch bedrijf heeft geneesmiddel A ontwikkeld, en moet de registratie en terugbetaling aanvragen bij de overheid. Enkel met deze registratie, uitgegeven door het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten, heeft de firma toestemming om het geneesmiddel te verkopen. De volgende stap is een prijsbepaling laten maken door de minister van Economische Zaken. Deze prijs is niet de prijs die de patiënt zal betalen in de apotheek, maar de prijs die de firma krijgt om het geneesmiddel te verkopen. Dit wordt ook wel eens het ‘niveau buiten bedrijf’ genoemd. Om aan de publieksprijs te komen, wordt aan dat bedrag nog btw, de marge van de groothandel en het honorarium van de apotheker toegevoegd.

pills-384846_640Of geneesmiddel A terugbetaald zal worden, wordt bepaald door de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, momenteel is dat Maggie De Block. Ze wordt hierbij bijgestaan door de Commissie van Tegemoetkoming van Geneesmiddelen. Deze commissie houdt rekening met de therapeutische waarde van het geneesmiddel. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt naar de werkzaamheid, ongewenste effecten, doeltreffendheid, toepasbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast moet de Commissie bepalen of de therapeutische waarde hoger is dan van een eerder aanvaard geneesmiddel voor eenzelfde behandeling. Op basis daarvan schrijft zij een advies uit voor de minister, waarna zij een besluit kan nemen.

Als die beslissing positief is, wordt daarvan een Ministerieel Besluit in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en komt de betreffende specialiteit in een speciale lijst van alle terugbetaalde geneesmiddelen (appendix van het KB van 21 december 2001).

Hoofdstukken en categorieën

Deze lijst van terugbetaalde geneesmiddelen is onderverdeeld in zeven hoofdstukken, waarvan de volgende drie de belangrijkste zijn.

  • Hoofdstuk I: Dit zijn alle geneesmiddelen die worden terugbetaald zonder speciale vereisten.
  • Hoofdstuk II: A posteriori controle: dit zijn geneesmiddelenklassen waarbij achteraf gecontroleerd kan worden of aan alle voorwaarden werd voldaan om terugbetaling te verkrijgen. Een voorbeeld hiervan is de cholesterolverlager atorvastatine.
  • Hoofdstuk IV: A priori controle: de terugbetaling is afhankelijk van de voorafgaande toestemming van de adviserende geneesheer. Hiervoor moet de arts een terugbetaling aanvragen bij het ziekenfonds, dat daarna een attest maakt. De meeste attesten kunnen tegenwoordig elektronisch worden aangevraagd en dan ook elektronisch worden opgeroepen bij de apotheker. Er bestaan drie verschillende attesten:
    • model b is enkel geldig voor een bepaalde tijd. Zo worden bijvoorbeeld HIV-remmers met een attest model b volledig terugbetaald gedurende maximum 36 maanden. Daarna moet het attest vernieuwd worden.
    • model d is oneindig geldig. Het anti-epilepticum Topamax® bijvoorbeeld wordt volledig terugbetaald dankzij een attest dat oneindig geldig is.
    • model e is geldig voor een bepaald aantal verpakkingen of toedieningseenheden. Op dit attest staat vermeld wat de maximale toegelaten hoeveelheid is die de patiënt kan terugbetaald krijgen.

Elk geneesmiddel dat terugbetaald wordt, zit dus in één van de zeven hoofdstukken en wordt vervolgens ook ingedeeld in een categorie. De categorie bepaalt hoeveel er terugbetaald zal worden. Het bedrag dat overblijft voor de patiënt wordt het remgeld genoemd.

Categorie Definitie en voorbeeldenTerugbetaalde deel van de publieksprijs
Categorie A Bevat de levensnoodzakelijke geneesmiddelen Bv. HIV-middelen en insulines100%
Categorie B Therapeutisch belangrijke geneesmiddelen Bv. bloeddrukverlagers75-85%
Categorie C Geneesmiddelen voor een symptomatische behandeling Bv. slijmverdunnende middelen bij bronchitis50%
Categorie Cs Bv. middelen gebruikt bij allergie, griepvaccin40%
Categorie Cx Bv. contraceptiemiddelen, neussprays met corticosteroïden20%
Categorie D Middelen zonder terugbetaling Bv. slaapmiddelen0%

Derdebetalersregeling

De wet bepaalt dat de patiënt enkel remgeld betaalt voor een geneesmiddel dat wordt terugbetaald als hij een ziekteverzekering heeft. De apotheker (of andere zorgverstrekker) ontvangt de overschot van de publieksprijs rechtstreeks van de verzekeringsinstellingen waarbij de betreffende patiënt is aangesloten.

pigSommige patiënten krijgen een verhoogde tegemoetkoming. Dat betekent dat zij op bepaalde geneesmiddelen minder remgeld betalen dan standaard verzekerden. Die patiënten bevinden zich in een bepaalde situatie (bv. eenoudergezin, weduwe, invalide, gepensioneerde …) en hebben een beperkt gezinsinkomen.

Sinds enkele jaren is er een extra financiële beschermingsmaatregel gekomen om de jaarlijkse medische kosten voor gezinnen te beperken: de maximumfactuur. Wanneer een bepaald jaarlijks bedrag aan uitgaven bereikt wordt, krijgt het gezin het remgeld van de volgende uitgaven (tot het einde van dat jaar) volledig terugbetaald.

Waarom wordt het ene geneesmiddel terugbetaald en het andere niet? (weesgeneesmiddelen)

Jammer genoeg worden niet alle geneesmiddelen terugbetaald. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te halen. Zo kan het farmaceutisch bedrijf geen terugbetaling (meer) aanvragen of de aanvraag werd geweigerd. Soms is er niet voldoende wetenschappelijk bewijs om een geneesmiddel (meer) te laten terugbetalen. Een andere mogelijkheid is dat het een geneesmiddel is voor een zeer zeldzame ziekte waar slechts enkelingen aan lijden. Hierbij is het voor de overheid te duur om een zeer kostelijk geneesmiddel terug te betalen. Vaak draait het niet enkel om financiële redenen, maar is het ook een ethische zaak of men iets al dan niet zal terugbetalen.

Voor meer vragen kan je altijd terecht bij je huisapotheker.


Claudia Defoort van Sollie Apothekers

Auteur: Piet Sollie

7 reacties

stier55
Het is echte een omslachtig gedoe hier en veel te duur met een klein inkomen ben je gedoemd eerder te sterven .een stille moord waar niemand over rept hier .dankzij de minister die het regelt de stille geweten moord op zijn geweten .
29/08/17 08:07 REAGEER
Treibeltje
Aan Stier55 , volkomen gelijk heb je .
29/08/17 10:46 REAGEER
yolande
ben blij dat ik een goede hospitaalverzekering heb, want wees zeker, dat er veel medicatie buiten al die categoriën valt. Zo begin dit jaar moest ik zelf de speciale pleisters halen voor wondverzorging, na heupoperatie, ontsmetting etc. vroeger bij ontslag werd dit meegegven nu niet meer, wel ook extra kosten niet terugbetaalbaar, want het is niet op voorschrift, ondanks er verpleging aan huis wel was voorgeschreven. Als ik zie wie hier allemaal medicatie gratis krijgt voor 1,00€ bij arts terechtkan, alleen is dit niet voor onze ouderen met een klein maar geen minimiem pensioentje niet weggelegd, dus dku maggie, om nog meer door ons te laten ophoesten om verder aan goede werken te kunnen doen......
29/08/17 11:59 REAGEER
sorry , ik wist dit al langer, sommigen met code 131 op ziekenfonds klevers, hebben ook max factuur, betalen haast niks. vroegere stokoude buurman, ex officier, betaalde niks, was noch thans rijk genoeg. buurvrouw ex werkneemster staat, betaald nada (deze via hun werk) ik zelf code 130, leg leg leg de volle pot. behalve voor mijn diabeet (gratis) en zoals Yolande schrijft, ik ook goede hospy verzekering. kost me wel 'n kluif per maand......MVG Nicky
30/08/17 00:00 REAGEER
oh ja, ik vergat nog den Blokpaté, de doodsteek van de meesten....en dat voor 'n dokteres, benieuwd of ze nog zo'n stemmen kanon ga blijven. gelukkig stem ik niet op deze partijen, zeker niet op dat VEL!!!!!!
30/08/17 00:03 REAGEER
edpa
Sorry voor de opstellers van het artikel maar in de eerste zin reeds fout.

Het ziekenfonds betaald geen geneesmiddelen terug wel het RIZIV .

Voor alle betalingen aan leden/patienten in het kader van de verplichte verzekering fungeert het ziekenfonds enkel als doorgeefluik de gelden krijgt zij van het riziv (belastingsgeld van ons allen).
30/08/17 08:55 REAGEER
Ik ben reeds meer dan 30 jaar invalide en moet veel medicatie gebruiken om te 'overleven' ; medicatie is iets dat handen vol geld kost maar het zijn de artsen die diep in onze zakken zit; artsen voor bv. huidziekten, tandartsen, enz.vragen er maar op los en vragen steeds op zijn minst het maximum wat ze mogen vragen en dan daarop vragen zij nog supplementen ....Als je de pech hebt om geen arts in uw buurt te vinden die met de ziekenkas mee werkt en je dan moet verplaatsen met iemand, van de sociale dienst, kun je al beter de arts nemen in uw buurt ,ook al zit die flink in uw geldbeugel. Als de arts je situatie goed kent en je er al reeds jaren patiënt bent, zou ik het niet meer dan normaal vinden dat hij daar wat rekening mee houd.Er zijn artsen , zeldzame , die het doen maar de meeste zijn echte zakkevullers; een ziek mens is een arme mens en ik kan u dit bevestigen.
11/09/17 23:37 REAGEER

Login Registreer

Piet Sollie

Apotheker
Apotheker
Piet Sollie is afgestudeerd als apotheker in 1989. Hij specialiseerde zich in natuurlijke geneeswijzen zoals fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en homeopathie. In 2005 schoolde hij zich bij in infectieziekten op het Instituut voor Tropische Geneeskunde. ‘Sinds de oprichting in 1957 is het onze filosofie om elke patiënt individueel gezond advies te geven. Essentieel hierbij is dat we het traject begeleiden dat de patiënt kiest: polymedicatie bij chronische en bejaarde patiënten, interacties tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen, dermatologie, natuurlijke geneeswijzen, sport, ... of een doorverwijzing naar een arts, psycholoog, kinesist of andere gezondheidswerker.’ Sollie apothekers vind je in Antwerpen, Wilrijk, Kapellen en online op www.sollie-apothekers.be

Meer artikels van Piet Sollie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels