Deel via

Deze fout zorgt ervoor dat je niet perfect gelukkig bent

Er is een veelgemaakte fout die je kan vermijden om jouw geluk, voldoening en succes aanzienlijk te verhogen. Als lifecoach ziet Wim Annerel dat heel wat mensen deze fout voortdurend maken, en ook hij maakt zich er soms schuldig aan. Als je je hier niet meer door laat vangen, zou je het grootste deel van de ontevredenheid in je leven al kunnen oplossen. Over welke fout gaat het?

Wat doe ik fout?

stupidWat is het dan? De fout waarover ik spreek is: leven op automatische piloot. Daarmee bedoel ik dat we dezelfde dingen doen als gisteren, en toch andere resultaten verwachten. We veranderen niet. En intussen wentelen we ons in ontevredenheid. Als je erover nadenkt, dan is het pure waanzin!

Sta eens echt stil bij jezelf: ben jij perfect gelukkig en ervaar je 100% voldoening? Als dat niét zo is, wanneer heb je dan de laatste keer een echt significante verandering in je gedrag of omgeving doorgevoerd?

Je kan niet verwachten dat je leven verbetert als je dezelfde oude dingen blijft doen, nietwaar? Als je andere resultaten wil, dan moet je andere acties ondernemen. Een kleine verandering in je leven kan al een zinvol verschil maken. Ik ben er zelfs van overtuigd dat je het best begint met kleine veranderingen. Klein wil niét zeggen onbetekenend. Klein is slim. De reden waarom verandering vaak mislukt, is omdat we te veel tegelijkertijd willen veranderen en dan terugvallen.

Start met één punt

Ik daag je uit om een gebied in je leven te kiezen waarin je geen volledige voldoening ervaart en om daarin kleine veranderingen aan te brengen. Werk eraan met één kleine verandering per keer. Zo doorbreek je snel de impasse en zal je verwonderd zijn over de verbetering die je merkt. Je zal je gelukkiger voelen, met meer voldoening. Wees niet bang voor verandering, omarm haar. Maak er een gewoonte van.

Toch slagen we er niet altijd in om echt te veranderen. Daarom reik ik je hierbij drie manieren aan om te vermijden dat je blijft steken in het onvermogen om te veranderen:

1. Stop met te piekeren over een fout maken

gelukVaak lukt het niet om te veranderen omdat we vrezen dat we een fout zullen maken. Anders gezegd: we zijn bang dat we de verkeerde verandering doorvoeren en er uiteindelijk spijt van zullen krijgen. Dat is te begrijpen. Maar we kunnen hier niet alles op laten doodlopen. Ik durf te stellen dat vastzitten in stille wanhoop erger is dan een fout maken. De eventuele gevolgen waarover jij je zorgen maakt, zijn allicht sterk overdreven. Pure inbeelding. Het leven is nu eenmaal een experiment. Een succesformule bestaat niet. Als dat wel het geval was geweest, dan hadden we dat intussen wel door en zou iedereen die volgen.

Je moet wat berekende risico’s durven nemen als je uit je huidige situatie wil geraken en de weg wil inslaan naar het leven dat je verlangt. Je moet verandering willen creëren. Stop met je zorgen te maken over zaken die waarschijnlijk niet gaan gebeuren en start met leven.

2. Zet wat je leert ook om in de praktijk 

Op dit moment lees je een artikel op SeniorenNet om jouw leven naar een hoger niveau te brengen. En misschien heb je ook al boeken over dit thema gelezen. Maar heb je de strategieën die je gelezen hebt ook al toegepast? Heb je effectief gedaan wat deze artikels en boeken jou vertellen?
Of is het tijd om een doener te worden, in plaats van enkel een lezer?

Tip: kies één boek of één artikel, lees het heel zorgvuldig en tracht de veranderingen die het aanbeveelt echt te integreren in je leven, alvorens je een nieuw artikel of boek leest. Hierdoor zul je ook echt resultaten beginnen te boeken.

3. Stop met te denken dat je situatie hopeloos is

Denken dat je situatie hopeloos is, is een mentale valkuil, een reden waardoor je niet kunt veranderen. Misschien zeg je: ‘Wim, dat weet ik wel, mijn situatie is ook niet helemaal hopeloos, ik heb de juiste oplossing gewoon nog niet gevonden.’ Maar hoe lang voel je je al ontevreden en onvoldaan? Als het al een tijdje is, dan zit je al veel dieper in de hopeloosheid dan je zelf wil toegeven. En hoe langer je verandering uitstelt, hoe hopelozer je zult worden. Daarom: smoor het in de kiem!

happiness-2411727_640_1Ik weet dat veranderen soms akelig aanvoelt, maar de enige manier is om die eerste stap te zetten. Stop met je te wentelen in passiviteit, zorgen en hopeloosheid. Het leven heeft geen afstandsbediening: je moet uit de zetel komen en zelf het kanaal veranderen. De enige manier om je leven te verbeteren is door daar zelf voor te zorgen.

Welke veranderingen ga jij doorvoeren? Waarom niet al vandaag starten? Een snelle manier om je leven te veranderen is jezelf betere vragen stellen. Stel jezelf daarom deze 7 vragen die je resultaten op elk gebied verbeteren.

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

Harry17
Beste Wim, perfect gelukkig willen zijn en 100% voldoening, dat is de fout... Naar mijn mening kan je beter streven naar dankbaarheid en tevredenheid. Hartelijke groet, Harry
5/09/17 07:46 REAGEER
aronjaco
Je bent gelukkig wanneer je ontdekt wat werkelijk noodzakelijk is in je leven, en vol blijdschap afstand
doet van de rest. -Thomas Merton

Niet het geluk maakt je dankbaar, maar dankbaarheid maakt je gelukkig. -Thich Nhat Hanh
5/09/17 15:30 REAGEER
wildlife
als weduwe , reeds 13 jaar ,is mijn geluk...vrijheid , blijheid. de gelukkigste jaren van mijn leven, raar maar waar, straf hè MVG Nicky
5/09/17 22:56 REAGEER

Login Registreer

  • Login met Facebook
  • Login met Google

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels