Deel via

Geopolitieke risico’s grootste dreiging voor institutionele beleggers

Institutionele beleggers maken zich het meeste zorgen over geopolitieke gebeurtenissen en de groei van de wereldeconomie. Dat blijkt uit een recente studie van vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI).

AllianzGI publiceert sinds 2013 een jaarlijkse RiskMonitor. Voor de editie van 2017 ondervroeg de vermogensbeheerder 755 institutionele beleggers, zoals banken en verzekeraars, die samen 34,2 biljoen Amerikaanse dollar onder beheer hebben in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Van alle respondenten noemde 44% geopolitieke spanningen door de ontwikkelingen in onder meer Noord-Korea en Syrië een bedreiging voor de rendementen, gevolgd door een groeivertraging van de wereldeconomie (41%) en stijgende rentevoeten (32%). Het is de eerste keer dat beleggers geopolitieke gebeurtenissen als het belangrijkste risico beschouwen in de RiskMonitor.

Nooit eerder in het recente verleden had de wereldpolitiek zo’n invloed op de beslissingen van institutionele beleggers’, zegt Neil Dwane, hoofdstrateeg bij AllianzGI. ‘Financiële markten opereren uiteraard nooit in een vacuüm, maar nu zet de politiek toch wel duidelijk druk. Bijna een derde van de beleggers die meededen aan de RiskMonitor bijvoorbeeld maakt zich zorgen over de Amerikaanse politiek.’

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

0 reacties

Login Registreer

  • Login met Facebook
  • Login met Google

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels