Deel via

Beweging: de beste vitaminekuur

September 2017
De zomerse temperaturen hebben spijtig genoeg al plaats gemaakt voor sombere wolken en regenbuien. Zijn vitaminekuren en voedingssupplementen zinvol om herfstkwaaltjes of een herfstdip te bestrijden? Peter Catthoor vertelt hoe men bij Familiehulp vooral gelooft in het positieve effect van lichaamsbeweging.

Tot de volgende, zomer!

Mijn zwembad is afgebroken, opgevouwen en opgeborgen in een doos in de garage. De grote rossige plek die in mijn gazon achterblijft, maakt het me jaarlijks erg duidelijk: de zomer is voorbij, de herfst staat voor de deur. Mijn vriendin vindt dat een prachtig seizoen. Ze houdt van de vele herfstkleuren, de vallende bladeren … Een gevoel waar ze bij ons thuis alleen mee staat. Niet dat ik de kleurige bomen of een ontspannende boswandeling tussen de kastanjes niet kan appreciëren, best wel zelfs, maar als gevoelsmens associeer ik de herfst en de kortende dagen automatisch met nostalgie (‘de vervlogen zomers’) en melancholie (‘het leven dat verder schrijdt en het feit dat we ouder worden’).

blaadjesHet is niet alleen omwille van enige poëtische neerslachtigheid dat de herfst nooit mijn favoriete seizoen zal worden. Vaak heb ik in die donkere dagen ook opvallend meer lichaamskwaaltjes. ‘Dat is het vallen van het blad, daar hebben veel mensen last van’, verwijst mijn moeder dan steevast naar een oude volkswijsheid. Er zal wel iets waar van zijn: minder zonlicht geeft minder vitamine D en meer aanmaak van melatonine. Dat leidt tot minder energie, meer vermoeidheid en een verminderde weerstand.

Vitamines en voedingssupplementen

Mijn moeder lost dat op door jaarlijks een vitaminekuur te starten. Ze beweert dat ze hierdoor meer energie heeft om de herfst en de winter door te komen en zo minder last heeft van ziektes of kwaaltjes. En ieder jaar raadt ze me aan hetzelfde te doen. Ik wil haar gerust geloven, maar om een bepaalde reden sta ik al mijn hele leven vrij sceptisch tegenover het effect van vitaminepillen en andere voedingssupplementen.

Een beetje surfen op het internet neemt die vooringenomenheid allerminst weg. Op verschillende websites lees je dat er geen enkel bewijs bestaat dat voedingssupplementen nodig of nuttig zijn, ondanks de groeiende trend om vitaminesupplementen te promoten voor alles en nog wat. Ernstige vitaminetekorten komen in ons land nauwelijks voor. Het is uiteraard niet verkeerd om extra vitaminen te slikken, maar het is zeker geen volwaardig alternatief voor een gezonde levensstijl en een variabel voedingspatroon.

Beweging: tal van voordelen

sunset-1208263_640Wat kunnen we dan wel doen om die dreigende herfstkwaaltjes en het gebrek aan energie op te vangen? Het antwoord blijkt even eenvoudig als voor de hand liggend: voldoende beweging. Door te bewegen en te sporten maakt ons lichaam endorfine en dopamine aan, neurotransmitters die het geluksgevoel mee aansturen en gevoelens van stress en neerslachtigheid verminderen. Lichaamsbeweging zorgt ook voor een betere doorbloeding van de hersenen. Zeker voor senioren is dit interessant: het aantal verbindingen tussen de verschillende hersengebieden neemt minder snel af. Dat heeft op zijn beurt een positieve impact op de cognitieve functies, zoals het geheugen, het reactievermogen, de concentratie en het leervermogen. Bewegen heeft nog talrijke andere voordelen voor onze gezondheid: het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, overgewicht, osteoporose (botontkalking) en diabetes type 2. Bovendien wordt door beweging het verouderingsproces vertraagd.

Bij Familiehulp schenken we daarom veel aandacht aan lichaamsbeweging, zeker in de herfstmaanden en tijdens de winter. Onze verzorgenden laten hun cliënten voldoende bewegen en zorgen regelmatig voor leuke activiteiten. Ook in onze dagverzorgingshuizen (NOAH) wordt er volop gewandeld en gesport. Uiteraard zullen we onze cliënten nooit afraden om extra vitaminen of voedingssupplementen te nemen. Maar we vertellen hen ook dat beweging een volwaardig en gezond alternatief is om herfstkwaaltjes en een herfstdip aan te pakken.

Heb jij wel eens last van een herfstdip? Hoe pak jij dat aan?

Auteur: Peter Catthoor

1 reactie

Bewegen, niet roken, niet drinken, geen suiker, gezond eten......eet dan gras, of hang je op.....Mag het nog ff plezant blijven aub ?..Oh ja, sporten, amaai, wie kan dit allemaal....
19/09/17 22:04 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels