Deel via

Warren Buffett wint weddenschap van 1 miljoen dollar

September 2017

Topbelegger Warren Buffett heeft een weddenschap gewonnen van een hedgefondsbeheerder: 1 miljoen dollar voor het goede doel. Buffett daagde hedgefondsbeheerders tien jaar geleden uit de weddenschap met hem aan te gaan. Hij zou een indextracker op de S&P500-index kopen en de hedgefondsbeheerders mochten een aantal eigen fondsen uitzoeken. Degene met het beste rendement na tien jaar werd de winnaar van de weddenschap.

Er was maar één beheerder die het aandurfde, maar Buffett versloeg hem glansrijk. Om een inzicht te geven in de verschillen heeft het American Enterprise Institute een overzicht gemaakt van het rendement van het gemiddelde hedgefonds en een indexfonds dat de S&P500 volgt van 2008 tot en met augustus van dit jaar. Het verschil is best groot.

Wie 100.000 dollar in een indexfonds op de S&P500 had gestopt, had zijn vermogen zien groeien tot meer dan 207.000 dollar, een rendement van 107 procent. De hedgefondsen kwamen niet verder dan 141.000 dollar, 41 procent rendement.

Het verschil in rendement zit hem voor een groot deel ook in de kosten. Hedgefondsen vragen vaak 2 procent 'fee' over het belegde vermogen plus nog eens 20 procent over de winst. Indexfondsen zijn vaak aan te schaffen voor kosten die lager liggen dan 1 procent van het belegde vermogen. 'Fees' over het rendement zijn er niet eens.

Het punt dat Buffett met zijn weddenschap probeerde te maken, is dat het voor 'gewone' beleggers verstandiger is om te kiezen voor lage kosten en geen poging te wagen om de brede markt te verslaan.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels