Deel via

Umicore in polepositie door opmars elektrische auto

September 2017

Bij de werking van een batterij staan we doorgaans niet stil: of ze doet het, of ze doet het niet. Maar de opmars van de elektriciteitsgedreven mobiliteit en de opslag van alternatieve energie maken dat de vraag naar grondstoffen nog een tijdlang stevig zal blijven groeien. Dat blijkt uit een studie van Bolero en KBC Asset Management over de producenten van batterijen en van de grondstoffen die daarvoor nodig zijn.

Eén van de uitblinkers is het Belgische Umicore, dat eerder dit jaar al aankondigde zijn capaciteit voor NMC-kathodemateriaal (het materiaal voor productie van de NMC-batterij, die door autoconstructeurs zal worden gebruikt in elektrische wagens) te verzesvoudigen.

Alle autoproducenten, behalve Tesla, gebruiken kathodepoeder dat wordt geproduceerd door verscheidene spelers. Umicore is de grootste producent, gevolgd door het Japanse niet-beursgenoteerde bedrijf Nichia.

De vier belangrijkste grondstoffen zijn lithium, nikkel, grafiet en kobalt. Een simpele berekening toont aan dat tegen 2025 de productievolumes van lithiumcarbonaat, nikkel en kobalt tegenover 2016 met respectievelijk 408%, 36% en 81% moeten stijgen om aan de toenemende vraag naar batterijen tegemoet te komen.

Voor lithium worden de komende jaren geleidelijke prijsstijgingen verwacht. De vraag stijgt explosief, maar het aanbod kan goed volgen, al zijn er almaar hogere prijzen nodig om nieuwe lithiumprojecten economisch rendabel te maken.

Nikkel wordt vooral gebruikt in roestvast staal. De vraag naar nikkel voor Li-ion batterijen is daardoor ondergeschikt. Het aanbod aan nikkel zal wel gestaag moeten groeien. De huidige lage prijs zorgt ervoor dat er momenteel weinig nieuwe nikkelprojecten worden geïnitieerd.

Kobalt is een ander paar mouwen: meer dan 50% van de productie en voorraden bevinden zich in de Democratische Republiek Congo. En de ontginning verloopt in sommige gevallen verre van koosjer. De verwachtingen zijn dat het aanbod moeite zal hebben om de vraag te kunnen volgen.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels