Deel via

De Alzheimer Code: mensen met dementie tellen mee!

September 2017
Steeds meer mensen krijgen te maken met alzheimer of een andere vorm van dementie. Ook al wordt de aandoening beschouwd als hét gezondheidsprobleem van deze eeuw, er heerst nog steeds veel onduidelijkheid rond. De Alzheimer Code is een hartverwarmend project dat van half september tot eind november in heel Vlaanderen en Brussel dementie bespreekbaar wil maken. Want mensen met dementie tellen mee!

De Alzheimer Code

ahOp dit ogenblik zijn er in Vlaanderen bijna 120.000 mensen die lijden aan dementie. Tegen 2050 zal dat aantal meer dan 200.000 bedragen. Het is duidelijk dat dementie meer aandacht moet krijgen. Daarom zetten Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de Alzheimer Liga Vlaanderen en Hellebosch vzw zich samen met tientallen partners in voor de tweede editie van De Alzheimer Code. In heel Vlaanderen en Brussel organiseren ze tussen 14 september en 30 november tal van activiteiten rond dementie. Daarmee pleiten ze voor een genuanceerde, respectvolle beeldvorming van de aandoening, want mensen met dementie worden nog al te vaak gestigmatiseerd of als infantiel beschouwd. De boodschap van De Alzheimer Code luidt duidelijk: mensen met dementie tellen mee! Het zijn mensen zoals jij en ik, met wensen, gevoelens, voorkeuren en met behoefte aan contact.

Laten we mensen met dementie de plaats geven die ze verdienen: te midden van een warme samenleving

De Alzheimer Code is een sociaal-cultureel project: sociaal van inhoud, artistiek en cultureel van opzet en idee. Overal in Vlaanderen en Brussel kan je naar tentoonstellingen, muziekactiviteiten, lezingen, wandelingen, studiedagen, infomomenten en theater- en filmvoorstellingen met dementie als hoofdthema. Meer dan 120 organisaties en instellingen uit de wereld van kunst en cultuur, onderwijs, zorg en welzijn helpen de organisatoren om dat mogelijk te maken.

Programma

Op de website van De Alzheimer Code kan je eenvoudig zien aan welke activiteiten je kan deelnemen in je buurt.

Een kleine greep uit het uitgebreide programma:

Expo
In het kader van De Alzheimer Code lopen heel wat tentoonstellingen met dementie als thema. Karel Verhoeven stelt A Maiden’s Prayer tentoon in het M HKA, Evy Raes Nooit gezien in het Museum Dr. Guislain, Alexandra Cool Uit het niets in De Luchtfabriek in Heusden-Zolder. Maar wat het meest opvalt, is hoeveel artistiek werk van mensen met dementie wordt getoond.

Muziek
Blikvanger in het muziekluik zijn de contactkoren. Sinds het succes van De Betties, het contactkoor dat in 2011 in het kader van Music voor Life een bomvol Sportpaleis wist te enthousiasmeren, zijn ze in veel woonzorgcentra actief. Een contactkoor brengt mensen met dementie en hun familie, vrienden en zorgverleners samen door samen te zingen.

Lezing
De Alzheimer Code wil ook informeren. Er zijn infomarktjes in Lommel en Mechelen en infostands in tientallen bibliotheken over heel Vlaanderen. Professor Christine Van Broeckhoven neemt het woord in Roeselare en in Mechelen, Kasper Bormans heeft het over zijn boek Wat Alz? in Haacht, Meise en Ronse ...

Theater
Luk De Bruyker presenteert twee keer zijn Pappie – dagboek van het vergeten in Gent, Frans Maas staat met Ze zijn me vergeten in Lokeren en in Rotselaar, Kurt Defrancq brengt Met de mantel der liefde in Bierbeek en Geraardsbergen, Ron De Rauw en Caroline Meerschaert doen met Als Heimer komt Dendermonde en Lede aan en Lies Vandeburrie en Stefaan Daems toeren met Mistig landschap heel Vlaanderen rond …

Film
Onder de getoonde documentaires: Waar gaan we naartoe? (2016) van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Feel my love (2014) van Griet Teck en Het doet zo zeer (2017) van Heleen van Royen. De meest gespeelde fictiefilm is Still Alice met Julianne Moore, die voor haar rol met een Oscar werd bekroond.

Het volledige programma vind je hier terug.

5 reacties

1959mvh
Ik heb na 2 jaar eindelijk een diagnose,namelijk frontale,temporale dementie. Soms heb ik black-outs. Woorden zoeken en vinden is een probleem. Schrijven wordt moeilijk. Ik werk met gps,agenda's en lijsten voor mij te kunnen organiseren. Mijn passie als kok is jammer gedaan. Ik ben te traag en moet zoeken naar werkwijze menu's. Praten in groep durf ik niet meer. Lezen kan ik nauwelijks,laat staan het onthouden van inhoud.Series en filmen zijn na enkele dagen een nieuw gegeven,want mijn verstand kan het verhaal niet meer naar voren toveren.Communicatie met het gezin loopt moeilijk.Empathie is er niet meer,ondanks mijn inzet als verpleger 30 jaren lang.Ik ben 58,zit thuis,kom nauwelijks buiten en leef soms in mijn stille enge verhaal.Ben bang voor de toekomst en resoluut zal ik indien het toeneemt euthanasie aanvragen en zo afscheid nemen van alles.
3/10/17 17:08 REAGEER
Ik wens u veel sterkte . Zo jong, spijtig voor u. MVG Nicky :)
3/10/17 18:33 REAGEER
Vreselijk, het ergste dat er is......moeilijk om mee te leven. Hopelijk hoef ik het niet mee te maken.....
3/10/17 18:30 REAGEER
stratermans
Ook bij mijn echtgenote moet het rond die leeftijd een aanvang genomen hebben .Er zijn wel jaren voorbij gegaan eer dat ze bereidt was om een onderzoek bij haar te laten ondergaan .Niet zij moest onderzocht worden maar ik .Tot onze dochter met een smoes haar eindelijk bereid vond om naar het Z.O.L. te gaan .Diagnose Front temporale .Eindelijk viel alles in de plooi . Haar onnoemlijke agressie naar mij toe ,En ik die steeds dacht dat het een relationele oorsprong had .De diagnose bracht bij mij verheldering en verlichting . Nu ben ik sinds jaar en dag huisman, mantelzorger en verpleger voor haar .Haar cognitieve vermogens zijn er niet meer , praten ook niet meer en toch kunnen we met elkaar communiceren , knuffelen ,kussen,masseren ,samen slapen. Ik voel me bevoorrecht om alles voor haar te kunnen en mogen doen .Ook al ging in het begin het verversen van de pampers gepaard mat kokhalzen ,nu is het de doodgewoonste zaak .Het passeert je te gane weg en we gaan hem , samen, zoals we 52 jaar geleden aan elkaar hebben beloofd .In goede en kwade dagen .Ben dankbaar dat ik haar bij me heb en ook dat ik de kracht en de liefde nog steeds mag ervaren om de zorg te dragen ,.We zijn nu beiden 70 jaar jong
3/10/17 21:04 REAGEER
Anna1
Verzorg ook mijn man met frontlaterale kwabdegeneratie. Er wordt zoveel georganiseerd maar spijtig genoeg kom je als mantelzorger nooit aan de activiteiten toe. Wie zorgt er ondertussen voor mijn man ?
3/10/17 22:00 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels