Deel via

7 tips om jezelf te genezen van de behaagziekte

October 2017
Lijd jij aan de behaagziekte? Wil je graag door iedereen lief of vriendelijk gevonden worden? En ontken je daardoor vaak je eigen behoeften? Dankzij het vorige artikel van lifecoach Wim Annerel kwam je te weten of jij een mensenbehager bent of niet. Deze keer geeft hij je tips om van de behaagziekte af te komen en voor jezelf op te komen.

Gedaan met behagen!

Heb jij in mijn vorig artikel voornamelijk ‘ja’ geantwoord op de vraagjes? Dan ben je waarschijnlijk iemand die iedereen rondom zich altijd wilt tevredenstellen.

Een aantal lezers lieten weten dat ze door een ‘people pleaser’ of een ‘mensenbehager’ te zijn, niet alleen veel energie laten wegvreten, maar ook hun eigen noden en behoeften op de achtergrond laten. En ze vragen zich af wat ze eraan kunnen doen.

Daarom geef ik jullie graag deze 7 tips om te stoppen een mensenbehager te zijn.

1. Word je ervan bewust dat je een mensenbehager bent 

Misschien ben je het al heel je leven. En is het een diep ingesleten gewoonte die geworteld is in de manier waarop je jezelf en de wereld ziet. Allicht zal je die gewoonte dan ook niet onmiddellijk kunnen stoppen. Verwacht dat ook niet. Begin met op te merken wanneer je je gedraagt als een mensenbehager. Wat zijn de omstandigheden? Welke mensen triggeren dit gedrag? Wat zou je de volgende keer anders kunnen doen? Een dagboek hierover bijhouden, helpt.

help2. Ken het verschil tussen van goede wil zijn en mensen behagen

Het gaat er niét om dat je voortaan niets meer doet voor een ander. Merk op wanneer je écht iets wil doen voor iemand anders en wanneer je iets doet enkel omdat iemand het vraagt. Maak betere keuzes voor jezelf.

3. Begrijp vanwaar het komt

Kijk eens terug op je leven: wanneer ben je hiermee begonnen? Hoe heb je het idee gekregen dat de behoeften van anderen belangrijker zijn dan die van jezelf? Kreeg je als kind veel erkenning omdat je anderen hielp? Of was je bang dat je afgewezen zou worden als je niet deed wat anderen vroegen?

boos4. Besteed aandacht aan negatieve gevoelens

Als je merkt dat je boos, wrokkig, gefrustreerd of verdrietig bent na een interactie met iemand, vraag je dan af of dat komt omdat je een ‘people pleaser’ bent. Heb je zopas ingestemd met iets dat je eigenlijk niet wou? Heb je zopas iemand een leugen verteld om hem of haar goedgezind te houden? Vaak is mensenbehagergedrag zo diep ingebakken dat je het niet eens meer merkt bij jezelf, en de negatieve gevoelens die je achteraf hebt of tegenover een bepaalde persoon voelt, zijn dan soms de enige aanwijzing.

5. Maak je geen zorgen over egoïstisch worden

Veel mensen die ik hierin coach, zijn bezorgd dat ze (als) egoïstisch zullen (bekeken) worden als ze hun eigen behoeften erkennen en leren ‘neen’ zeggen. In mijn ervaring bevinden mensenbehagers zich zo ver op de behaagschaal, dat ze zelfs als ze hun gedrag radicaal zouden veranderen, nog altijd genereuzer en liever zijn dan de meeste mensen. Dus maak je daar geen zorgen over! Echt egoïstische mensen kan het niet eens schelen dat ze egoïstisch zijn.

6. Besteed aandacht aan je lichaamshouding

man

Vermijd een ‘slachtofferhouding’ (voorovergebogen, klein, onderdanig) en haal diep adem terwijl je je hoofd rechtop houdt. Zeker wanneer je geneigd bent om alweer eens toe te geven. Sta of zit recht en haal diep adem: het helpt je om de beloftes aan jezelf te houden terwijl je je onder druk gezet voelt door anderen. Je uitstraling zal er ook voor zorgen dat anderen je minder zullen lastigvallen.

7. Laat je helpen

Als je omringd bent door mensen die je niet respecteren en hun wil aan jou willen opdringen, dan kan het wonderen doen om de hulp van een coach in te roepen. Die kan technieken aanleren om beter op te komen voor jezelf zodat je je kracht kan terugvinden.

Wat is jouw ervaring hiermee? Speelt het jou ook parten dat je een mensenbehager bent? Is het je gelukt dat te overwinnen, en zo ja, hoe? Vertel erover in de reacties hieronder!

Wil je stoppen met een mensenbehager te zijn? Dan zal je ook vaker ‘neen’ moeten leren zeggen. Lees hier waarom je vaker ‘neen’ moet zeggen.

Auteur: Wim Annerel

5 reacties

Hugoo
Wat is er nu moeilijk aan "neen" zeggen ? Of "niks van !" ("no way" in Engels) ?
Als het neen is, is het neen, niet dus. De rest is blabla...
10/10/17 17:32 REAGEER
Professor
Voor mensen met een behaag ziekte is het heel moeilijk om nee te zeggen. De redenen zijn hierboven al opgesomd. Eén van de belangrijkste punten is inderdaad dat men denkt dat men slechter aanvaard zal worden wanneer men nee zegt. Eens mensen door hebben dat je zo in elkaar zit met je gebrek aan zelfvertrouwen, eigenwaarde en een minderwaardigheidscomplex, is het nog moeilijker om nee te zeggen als je voordien altijd al ja hebt gezegd, want dan laten ze je zeker links liggen en ben je op eens contrair en een dwarsligger. Het begint klein maar eindigt meestal in een vicieuze cirkel. Sommige mensen profiteren ervan om steeds dingen aan je te vragen die je graag doet en zij niet. Op die manier zijn zij er van af en amuseer jij je te pletter, niet wetende dat ze jou gewoon gebruiken. Mijn baas, bij voorbeeld, wist altijd alles in te kleden op zo een manier dat je uiteindelijk inzag dag je wel moest ingaan op zijn verzoek of de firma zou ernstige schade lijden. Ze waren het vergeten in te plannen en die klant had nog een bestelling lopen bij ons en als we niet direct kwamen dat hoefde het niet meer, en nog zo van die toestanden. En dat in een bedrijf waar het al geen 100% draaide en je schrik had dat het vandaag of morgen eens zou kunnen ophouden en je op zoek kan gaan naar een ander job. Zelfs in mijn hobby kennen ze dat fenomeen. ik ben al sinds mijn 11 muzikant en dan zelfs nog geen slechte, speel 4 verschillende instrumenten en mag daarom overal gaan meespelen. Ik doe dit ook heel graag en heb daar veel vrienden maar deze vrienden spelen niet allemaal in dezelfde maatschappijen. Zo doende wordt je al eens gevraagd in maatschappij zus en later in maatschappij zo en voor je het weet heb je er 10 aan je broek. Behaag ziekte OK, maar wat moet je dan doen als je je echt belangrijk voelt wanneer je in maatschappijen van hoog niveau mag gaan meespelen, zelfs solo, zonder ooit muziekschool te hebben gevolgd en ze bijna de rode loper uitrollen als ze jou en je kinderen, die ook muzikant zijn, van in de verte zien af komen? Ik denk dat er nog mensen zich in herkennen hoe ze van het één in het ander terecht gekomen zijn. Het is altijd een keuze maken en kiezen is verliezen. Kies je dan voor ja of nee? Ook als je daarmee je kinderen een hak zet, die je als gescheiden ouder al minder ziet maar die op deze gelegenheden wel aanwezig zijn? Dat er mensen zijn die zonder problemen op alles kordaat nee kunnen zeggen, niet kunnen verstaan dat wij dat niet kunnen? Wel ja, ik heb ook mijn eigen gedachten over hen.

Groetjes,

Guido Truyen
10/10/17 18:52 REAGEER
Prachtig relaas :))))
10/10/17 22:27 REAGEER
Vroeger ? Durfde nooit NEEN zeggen, had 'n bij naam : het negertje (zoals die ene op de toog in de winkels...) ik herken mij in de professor :) Nu ? 9 OP 10 zeg ik NEE !! Je wil niet geloven hoe bevrijdend dit is, nu hoeft niemand meer van mijn zweet te profiteren. Ik word niet meer lastig gevallen , zalig !! Heb dit zelf NOOIT bij iemand gedaan PUNT MVG Nicky
10/10/17 22:38 REAGEER
mssukkel
Ik heb dat veel te veel gedaan, en zit nu helemaal alleen
2/08/18 16:59 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels