Deel via

Checklist erkende assistentiewoning: waarop moet je letten?

October 2017
Denk je eraan om een assistentiewoning te kopen, voor jezelf, voor een familielid of om te verhuren? Een slimme zet! Want dan krijg je heel wat fiscale voordelen en een duurzaam rendement. Toch moet je een aantal dingen grondig checken voor je je handtekening zet. Want niet elke serviceflat is een erkende assistentiewoning. En ze bieden niet allemaal dezelfde comfortdiensten aan. Volg daarom deze checklist en maak de juiste keuze.

Is het een erkende assistentiewoning?

Serviceflats, zorgflats, assistentiewoningen. Op het internet doen er heel wat namen de ronde. Maar alleen assistentiewoningen die erkend zijn door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid mogen de naam ‘erkende assistentiewoning’ dragen. Vraag daarom zeker een kopie van het erkenningsbesluit of het laatste inspectieverslag. Want alleen bij de aankoop van een erkende assistentiewoning:

  • profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 12 in plaats van 21 procent,
  • ben je vrijgesteld van onroerende voorheffing en
  • is de kwaliteit van de woning streng gecontroleerd.

Is de assistentiewoning in orde met de wet?

De Vlaamse overheid legt strenge eisen op. Dit moet allemaal aanwezig zijn:

  • 08-2017-Surleau-Interieurgemeenschappelijke ontmoetingsruimte;
  • een lift, brede gangen en deuren, bereikbare stopcontacten, geen drempels;
  • woonassistent die activiteiten organiseert en bij wie je terechtkan bij problemen of vragen;
  • noodoproepsysteem met een noodknop in elke woning;
  • crisiszorg en overbruggingszorg in een noodsituatie.

Pas wanneer alles in orde is, krijgt een serviceflat de titel van erkende assistentiewoning.

Wie organiseert de zorgdiensten in je assistentiewoning?

Controleer of een ervaren zorgspecialist je assistentiewoning uitbaat. Assist is er zo een. Die zorgverlener maakt deel uit van de Nederlandse groep Vebego die actief is in 4 landen en die in totaal 40.000 medewerkers heeft. Ze leveren de woonassistent, organiseren leuke activiteiten en organiseren de nood- en crisishulp in het woningcomplex.

Welke extra comfortdiensten horen er bij de assistentiewoning?

image002

Bij assistentiewoningen draait alles om gemak. Voor later, als je wat moeilijker ter been  bent, én voor nu, omdat je wel wat beters te doen hebt. Zo profiteer je, naast de basisdiensten, van extra hulp in het huishouden: schoonmaak, boodschappen, maaltijden aan huis ... Voor die diensten gebruik je dienstencheques. Vraag dus na op welke comfortdiensten je een beroep kunt doen.

Wat is het huurrendement van je assistentiewoning?

Kies je ervoor om de assistentiewoning eerst te verhuren voor je er zelf gaat wonen? Of wil je nu investeren om de woning later weer te verkopen? Laat dan je huurrendement berekenen bij de makelaar die de assistentiewoningen verkoopt, of bij je bank. Meestal is dat rond de 3,5 procent. Belangrijk: de huurprijs staat of valt met de kwaliteit van de woning, de aangeboden faciliteiten in het woningcomplex en de ligging.

Ligt de assistentiewoning in een levendige buurt?

Kies voor een project dat veel belang hecht aan het dorpsgevoel, regelmatig sociale en culturele activiteiten organiseert en waar er voldoende gemeenschappelijke ruimte is. Zo valt er altijd iets te beleven waar je kan aan deelnemen als je daar zin in hebt. Let er ook op dat je assistentiewoning op wandelafstand ligt van winkels, bus- of tramhaltes, banken en horeca. En ga voor een regio met voldoende toeristische troeven, zodat je niet ver hoeft als je op uitstap wilt.

Met deze checklist bereid je een gesprek of bezoek goed voor, stel je de juiste vragen en neem je weloverwogen beslissingen.

Infosessie over erkende assistentiewoningen in De Panne

Residentie Surleau is een gezellige en levendige wijk met 80 erkende assistentiewoningen voor 65-plussers: vlak bij het zeetje, betaalbaar en met het oog op de toekomst. Je geniet er in alle vrijheid van het leven, profiteert van handige huishoudservices en doet een beroep op zorgdiensten als dat nodig is.

BONT_1

Denk je eraan om een assistentiewoning te kopen aan de kust? Kom dan op 26 of 28 oktober naar de infosessie van Residentie Surleau. Je krijgt de fiscale voordelen op een rij, ontdekt meer over de zorg- en comfortdiensten en maakt kennis met de verschillende types serviceflats. De infosessie is gratis, maar inschrijven is wel nodig.

  • Infosessie: donderdag 26 oktober om 18.30 uur of zaterdag 28 oktober om 14.00 uur
  • Locatie: Hotel Donny, Donnylaan 17, 8660 De Panne
  • Inschrijven: residentie-surleau.be

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels