Deel via

Veilig en rendabel beleggen? Bepaal je beursstrategie met algoritmes.

October 2017
Aandelen kopen is altijd een beetje gokken. Niemand beschikt immers over een glazen bol die waarschuwt voor koersverliezen. En toch kan je beleggen op een veilige én rendabele manier. Hoe dan? Door gebruik te maken van computeralgoritmes die het koersverloop van aandelen analyseren en op basis daarvan het geschikte aan- of verkoopmoment vastleggen.

Buy-and-hold of snel handelen?

Wie zijn eerste stappen in de wereld van aandelenkoersen en beurzen zet, doet daarvoor meestal een beroep op zijn financiële instelling. Vaak raadt die een zogenaamde ‘buy-and-hold’-strategie aan: je koopt aandelen(fondsen) met als doel op de lange termijn een mooie winst te realiseren. Zelfs als de aandelen(fondsen) in jouw portefeuille spectaculair crashen, krijg je het advies om geduld te hebben en te wachten, want ‘op de lange termijn stijgen de koersen altijd’. Hoewel dat op zich een correct advies is (op de heel lange termijn renderen aandelen inderdaad beter dan obligaties of spaarboekjes) riskeer je tijdelijk veel geld te verliezen.

Is snel in en uit aandelen stappen een beter alternatief? Voor wie de beurs door en door kent én er dag en nacht mee bezig is, is het antwoord: ‘misschien’. Maar de meeste beleggers beschikken over de kennis, noch de tijd, noch de technische hulpmiddelen om dat correct te doen. Bovendien is snel in- en uitstappen nooit risicoloos. Niet in te schatten gebeurtenissen kunnen zelfs de meest beslagen actieve beleggers te grazen nemen. Met grote drama’s als gevolg, zoals de zware financiële crisis en de beurscrash van 2007-2008 aantonen.

Een derde alternatief? Het computeralgoritme

Laat een computeralgoritme op basis van doorgedreven statistische analyses vastleggen wanneer je het best koopt en verkoopt. Tijd om (voorlopig) afscheid te nemen van aandelen? De software stuurt je een melding, waarna je meteen het nodige kunt doen. Omgekeerd geldt hetzelfde: worden aandelen na enige tijd weer aantrekkelijk, dan krijg je automatisch een aankoopsignaal.

Zo werkt het

Stel dat je 100 aandelen van een fonds koopt met een eenheidswaarde van 100 euro, dus in totaal voor 10.000 euro. Aanvankelijk gaat alles goed. De eerste maanden stijgt het fonds tot 130 euro en je telt je winst uit: 3.000 euro. Mooi!

Soli-Safe_Contentartikel_TekstbeeldKort nadien loopt het echter fout. Het fonds zakt tot 115 euro. Bij een klassieke ‘buy-and-hold’-strategie moet je die daling noodgedwongen ondergaan, ook al blijft ze voortduren tot onder de aankoopwaarde en slaap je iedere nacht slechter. Het algoritme laat het echter zo ver niet komen en stuurt je een verkoopsignaal wanneer het fonds bijvoorbeeld 115 euro noteert. Je maakt dan alsnog 1.500 euro winst en je kapitaal van 11.500 euro is veilig. Daalt de beurs verder, dan blijft je kapitaal buiten schot. Je gemoedsrust is verzekerd.

Op tijd verkopen en geduldig wachten op herstel

Treedt er na verloop van tijd herstel op, dan herkent het algoritme dat. Je krijgt een positief koerssignaal en je kunt al je cash opnieuw in hetzelfde fonds beleggen. Stel dat het fonds op dat moment nog slechts 85 euro waard is, dan koop je er dus 135,29 stuks van voor een totaalwaarde van 11.500 euro. Je hebt met andere woorden 35,29 extra aandelen kunnen kopen. Stijgt de waarde van het fonds verder naar 100 euro (de aanvangspositie), dan bedraagt je totale kapitaal  13.529 euro.

De buy-and-hold-belegger heeft op dat ogenblik slechts zijn geld terug en boekt nul procent rendement, terwijl jij een substantiële winst van bijna 36% realiseert. En dat door uit de beurs te stappen bij het begin van een correctie en geduldig te wachten tot het herstel zich inzet.

Hoe betrouwbaar zijn computeralgoritmes op de beurs?

Klinkt te mooi om waar te zijn? De methode is inderdaad niet feilloos. Het algoritme maakt gebruik van een aantal statistische variabelen, bewezen wetmatigheden en koerspatronen uit het verleden. In ongeveer 2 op de 3 gevallen zijn die correct, in 1 op de 3 gevallen niet. Een ‘vals’ koerssignaal (te vroeg in- of uitstappen) maakt niet vrolijk, maar het verlies dat je hierdoor mogelijk lijdt, blijft hoe dan ook beperkt: het is te beschouwen als een verzekeringspremie tegen mogelijk veel groter onheil.

De essentie is dat je de koerssignalen nauwgezet opvolgt, zelfs al zijn er dus bij die achteraf fout blijken. Want dat is de truc: je haalt het hoogste rendement wanneer je de koerssignalen getrouw in de praktijk brengt.

Wat met transactiekosten?

Wie veel op de beurs handelt, betaalt meer kosten. Dat is logisch: op elke aan- of verkoop brengt je financiële instelling een transactiekost in rekening en mogelijk ook een makelaarsvergoeding. De tarieven kunnen echter verschillen van bank tot bank. Daarom geeft een tool zoals Soli-Safe ook steeds aan welke financiële instellingen de beste voorwaarden bieden.

Ontdek de voordelen van Soli-Safe

Soli-Safe levert onafhankelijke informatie en verzendt koerssignalen (aan- en verkoop) op basis van statistische analyses. Zo vermijd je beurscorrecties en stap je tijdig in als de trend weer positief wordt. Kopen of verkopen? Ontdek zelf welk moment geschikt is om te beleggen of juist niet op basis van objectieve parameters. De tool is een handig hulpmiddel voor zowel de beginnende als de geoefende belegger.

Meer weten? Ga naar www.soli-safe.com of download de handleiding voor succesvol beleggen.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels