Deel via

Versleten kleren worden bloembak dankzij Wootex

October 2017
Heb je je ooit al eens afgevraagd waar je naar de vuilnisbak verwezen oude kleren uiteindelijk terechtkomen? Sinds kort bestaat de kans dat ze verwerkt worden tot Wootex, een vernieuwende, duurzame kunststof waarmee allerhande producten gemaakt worden. Zo krijgen je oude kleren misschien wel een nieuw leven als plank, picknicktafel of bloembak!

Een duurzame oplossing voor textielafval

Het Poolse recyclebedrijf Vive Group verwerkt dagelijks enorm veel textielafval uit heel Europa. Een deel ervan komt echter op de verbrandingsstapel terecht, omdat het niet geschikt is om opnieuw tot textiel te verwerken. Dat veroorzaakt een CO²-uitstoot van zo’n 3,4 kilo per 100 kilo textiel. De Nederlandse tak van het bedrijf, Vive Innovation, oordeelde terecht dat dit weinig milieuvriendelijk was.

bankNa zowat 10 jaar experimenteren, ontstond zo de kunststof Wootex. Dit is een bouwmateriaal dat de beste eigenschappen van kunststof en hout combineert. Wootex bestaat uitsluitend uit textiel- en plasticresten. Vive Innovation maakt er nu allerlei nuttige dingen mee: palen, balken, planken, bloembakken, zit- of picknickbanken en zelfs terrasvloeren. Wootex wordt geproduceerd uit afval van de textielrecyclingindustrie en plasticafval uit o.a. papierrecycling. De combinatie van plastics met vezels heeft een materiaal opgeleverd met vele voordelen. Het heet TCP, wat een afkorting is voor ‘Textile Composite Plastic’. (Foto: wootex.nl)

Wootex biedt nu een duurzaam alternatief, waardoor tonnen aan CO²-uitstoot worden vermeden en textielafval een tweede leven krijgt als ‘het nieuwe hout’. Voor Wootex hoeven geen bomen te worden gekapt, en de lucht wordt niet verontreinigd.

De sterke punten van Wootex:

  • ca. 40% sterker dan andere ‘mixed plastics’ door de vezels;
  • slagvaster dankzij de vezels;
  • veel minder uitzetting of krimp bij temperatuurschommeling; vaak minder dan een tiende van andere mixed plastics;
  • bestaat uit ca. 96% afval, terwijl andere mixed plastics meestal max. uit 60% afvalbestaan;
  • veel beter bestand tegen vorst, tegenover sommige andere mixed plastics die broos worden bij vorst;
  • bewerkbaar zoals hout met normale gereedschappen (zagen, schroeven, frezen, spijkeren, etc.);
  • voelt prettig aan;
  • milieuvriendelijk en duurzaam;
  • 100% gerecycleerd, en 100% recycleerbaar.

recycleKunststof wordt nog vaak geassocieerd met vervuiling, terwijl hier net het omgekeerde het geval is. Wootex splintert niet, is vochtbestendig en kan niet rotten. Er worden geen kilo’s CO² de lucht ingepompt om het oude textiel te verbranden, en ook geen enkele boom moet met de grond gelijk gemaakt worden. Bovendien kan het materiaal ook opnieuw gerecycleerd worden.

Wootex Nederland

Een eerste vestiging ligt in de Noord-Brabantse gemeente Eext. Van het Nederlandse keuringsbedrijf Kiwa kreeg Wootex een Castor Gaea-certificaat: een label voor duurzame, milieuvriendelijke innovaties. Daarin staat o.m. dat Wootex pas na 50 jaar tekens van afslijting zal vertonen. In de praktijk betekent dat dat het product misschien wel 100 jaar meegaat. De bouw van een tweede fabriek in Nederland is gepland.

Auteur: Theo Lansloot

0 reacties

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels