Deel via

Haat en liefde liggen dicht bij elkaar

October 2017
Dit zal allicht voor veel mensen herkenbaar klinken: het ene moment ben je een godsgeschenk, het andere krijg je allerlei verwijten naar je hoofd geslingerd en kan je alleen maar blozen van pure onmacht en miskenning. Meestal zie je het gewoon niet aankomen en begrijp je helemaal niet wat er aan de hand is. Haat en liefde liggen dicht bij elkaar, wel ja ... Healingcoach Isabelle Lambrecht is daar niet zo zeker van.

Is er dan meer dan één soort liefde?

Als coach is het natuurlijk mijn ding om de hersenkronkels van mensen te begrijpen. De grootste vraag is voor mij altijd geweest: Hoe kan het dat mensen elkaar kunnen villen? Hoe kan het dat mensen elkaar zoveel pijn kunnen doen, elkaar bedriegen, verraden en zelfs naar het leven staan. En dat allemaal onder het mom van de liefde?

boomNa meer dan 28 jaar research begrijp ik dat iedereen op aarde op zoek is naar liefde, maar die moeilijk vindt. Men zoekt liefde bij de ouders, het gezin, de vrienden, collega’s, partners, therapeuten ... Als ik dieper graaf en vraag: ‘Wat is liefde dan voor jou?’, krijg ik steevast weifelend het antwoord: ‘Erkend worden, naar geluisterd worden, me welkom, gerespecteerd, veilig en gekoesterd voelen ...’ Hieruit kan ik enkel concluderen dat liefde eigen is aan jezelf. Uit de bovenstaande antwoorden leer ik dat alle mensen eigenlijk zichzelf zoeken. Ik heb in elk geval ontdekt dat hoe meer ik mezelf ben, hoe liefdevoller ik ben en hoe meer liefde ik ben. Wie zichzelf ontdekt, is liefde.

Incompleet

Liefde is op zich neutraal, zonder verwachtingen en 100% compleet. Liefde zegt ‘ja’. Helaas heeft niemand van ons volmaakte ouders, waardoor wij ook incompleet zijn. Onze liefde bestaat uit ‘ja, maar ...’. Zolang wij ons incompleet voelen, stellen wij voorwaarden aan onszelf en de buitenwereld om onze pijn van het incompleet zijn te beperken. Zolang mensen je voorwaarden vervullen, spreek je van ‘liefde’, maar als ze dat niet meer doen, slaat die voorwaardelijke liefde om in pijn en haat. Je voelt je weer afgewezen en miskend. Je eerste reactie is verweer, want je haat die pijn van onvolmaaktheid en daarmee ook degene die in jouw ogen die pijn veroorzaakt heeft. Het spelletje haat-en-liefde kan enkel bestaan zolang jij voorwaarden stelt en verwachtingen hebt van de ander.

De liefde waarover de mensen spreken is een verkapt stukje aangeleerde zelfhaat of zelfafwijzing dat ze proberen af te schuiven op de buitenwereld. De essentie komt echter na een tijd altijd terug naar de afzender, waardoor jij weer geconfronteerd wordt met je eigen zelfafwijzing. Je kan maar omgaan met de buitenwereld zoals je met jezelf omgaat en de buitenwereld is altijd een reflectie van je innerlijke beleving.

Wat kan je hieraan doen?

  • Belangrijk om te weten is dat liefde een staat van ‘zijn’ is en afhangt van de waarde die jij jezelf toekent.
  • Begrijp dat liefde de zoektocht naar jezelf is, waardoor je weet dat je de ander niks te verwijten hebt.
  • 11899380983_6ed363a373_bLeg opnieuw de klemtoon op jezelf. Voel je je niet goed? Kijk dan waar jij jezelf afwijst. Wees je ervan bewust telkens je ‘ja, maar’ zegt of ‘ik moet’, want dat is een open deur naar je innerlijke blinde vlek.
  • Je goed voelen of zelfacceptatie is een geschenk dat enkel jij aan jezelf kan geven. Iemand anders is machteloos in je hoofd en denken.
  • Begrijp dat er maar één iemand macht heeft in je leven en dat ben jij. Enkel jij kent waarde toe aan het woord van een ander.
Auteur: Isabelle Lambrecht

1 reactie

hildeke99
amai zoveel wijsheid het is 100% waar wat je hier schrijft , we hoeven alleen de liefde in ons zelf te vinden . Door omstandigeheden van het verleden bv hoeveel hebben we gehoord dat we lomp waren of wie heeft ooit iets gehoord over slechte gewoonten die we hebben. Onze goeie puntjes die zijn veel te simpel om in de verf te zetten. Die puntjes waar we zogezegd te kort schieten want ieder mag zijn eigen tempo hebben. Als iedereen gelijk is en allemaal hoge studies hadden gedaan zou het hier een saaie boel zijn. Mensen zijn hun zo onbewust van die feiten die jij hier schrijft. Toch is het de waarheid. Ik zou zeggen wakker worden iedereen mag zijn wie hij is . Ieder mag zijn eigenheid hebben . Veel mensen verdringen ook bepaalde patronen en beginnen die gewoon te aanvaarden en er naar te leven. Toch niets in onomkeerbaar.
Hildeke 99
7/11/17 21:55 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels