Deel via

Antwerpse studente wint prestigieuze James Dyson Award

October 2017
Elk jaar daagt de James Dyson Foundation jonge ingenieurs en productontwikkelaars uit om een revolutionair idee te bedenken dat een probleem oplost. De Antwerpse studente Charlotte Palmers heeft onlangs de Belgische prijs gewonnen met haar alternatieve bypassbehandeling, waardoor ze meedingt naar de internationale onderscheiding, de James Dyson Award.

De James Dyson Foundation

dysonJames Dyson, vooral bekend van zijn stofzuiger met cycloontechnologie, heeft de James Dyson Foundation in 2002 opgericht om jonge mensen te inspireren op het gebied van industrieel ontwerp. De stichting beheert de James Dyson Award, een internationale onderscheiding die de volgende generatie ontwerpers aanmoedigt en inspireert en hun werk voor het voetlicht brengt. Studenten en alumni van een universitaire opleiding op het gebied van techniek en ontwerp uit 24 landen kunnen ieder jaar meedingen naar de prestigieuze prijs.

Zij nemen niet alleen deel om een mooie geldsom te ontvangen, maar ook omdat de prijs hen de kans biedt hun ontwerpen ruim te verspreiden onder een internationaal publiek. Voor sommigen heeft de prijs en de media-aandacht bij de uitreiking ervan al geleid tot interessante professionele connecties met een bloeiende carrière als gevolg.

Alternatieve bypassbehandeling

Charlotte Palmers, een studente industrieel design aan de Universiteit Antwerpen, won onlangs de James Dyson Award op nationaal niveau. Heel binnenkort zal de Stichting bekendmaken wie de internationale prijs wint. Om die te winnen zal Palmers moeten opboksen tegen andere veelbelovende kandidaten. 

Ze heeft de prijs gekregen voor haar ontwerp dat bypassbehandeling zonder chirurgie moet mogelijk maken. 

LADflow

Van het hart lopen slagaders naar alle lichaamsdelen. Als er een ernstige vernauwing optreedt in een kransslagader, wordt tot nu toe door middel van een bypassoperatie een omleiding gecreëerd door een parallel bloedvat chirurgisch aan te leggen.  

ladflowPalmers heeft een alternatief bedacht dat een chirurgische ingreep overbodig maakt. Zij noemt haar uitvinding LADflow. Haar uitvinding bestaat uit een buisje dat bypassoperaties sterk vereenvoudigt. Met het buisje, dat in het lichaam van de patiënt wordt gebracht met een katheter via de pols of de lies, kan er op een natuurlijke manier een verbinding tussen twee slagaders gemaakt worden. Aan de LADflow hangen namelijk kleine haakjes die de aders aan elkaar vastmaken. Daardoor zou een intensieve operatie niet meer nodig zijn, en moet de patiënt slechts zeven tot tien dagen recupereren in plaats van drie maanden zoals nu meestal het geval is. (foto: jamesdysonaward.org)

LADflow werd al getest op afzonderlijke varkensharten, maar nog niet op levende dieren. Palmers zoekt nu investeerders om haar ontwerp verder uit te werken en mogelijk op de markt te brengen. 

Auteur: Theo Lansloot

0 reacties

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels