Deel via

Stop met deze 5 dingen en word weer meester over jouw leven

Voel je je een speelbal van het leven? Of heb je de touwtjes in handen? Het maakt een enorm verschil voor je geluksgevoel. Enkel wie zich meester voelt over zijn leven, kan zich gelukkig voelen en voldoening ervaren. Daarom geeft lifecoach Wim Annerel je 5 dingen waar je maar beter mee stopt als je de controle over je leven wilt behouden.

1. Laat die bitterheid over het verleden los

Iemand vergeven wil niet zeggen dat je alles goedpraat. Het wil wel zeggen dat je de bitterheid opgeeft die jou vanbinnen opvreet en je geluk in het leven in de weg staat. Mensen die ons kwaad hebben gedaan, zijn niet volledig slecht, maar eerder ‘ongezond’ (of heel ongezond).

Verander je woordgebruik over deze mensen van ‘slecht’ naar ‘ongezond’ om je van die bitterheid te genezen. Of het nu gaat om je ouders, collega’s, vrienden of je ex, vergeving opent je hart naar de toekomst. De belangrijkste persoon om te vergeven ben jij zelf.

poqirizf2. Stop met tegen jezelf te liegen

‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik ben niet slim genoeg’, ‘Ik ben niet aantrekkelijk genoeg’… Voed jij je geest met deze leugens? Dat is een garantie om jezelf een ‘loser’ te vinden en je zo te gedragen. Deze innerlijke criticus zorgt ervoor dat je jezelf saboteert. Weet dat je zelf de baas bent over je gedachten. Vervang deze negatieve gedachten dus door gedachten die jou wél stimuleren.

3. Stop met te zoeken naar externe voorwaarden voor je geluk

Al te vaak stellen we voorwaarden om gelukkig te zijn. En eenmaal die voorwaarden vervuld zijn, merken we dat er nog meer voorwaarden opdoemen. Zelfs lottowinnaars voelen zich een jaar nadat ze de hoofdprijs gewonnen hebben weer even gelukkig als ervoor! We keren dus snel weer terug naar ons ‘basisgemoed’. Tenzij we onze denkgewoonten veranderen. Als je naar pessimisme neigt, dan zal je dat blijven doen, wat er ook in de buitenwereld gebeurt. Tenzij je vanbinnen verandert. Echte verandering zit vanbinnen. En je ziet vanbuiten goed wat het vanbinnen doet!

4. Stop met te proberen te veranderen wat buiten je controle valt

change-948024_640

Wie is de enige persoon die we kunnen veranderen? Onszelf! Wie proberen we vaak te veranderen? Anderen! Ook al bedoelen we het goed, zelfs iemands mening proberen te veranderen kan leiden tot frustratie. Ze moeten eerst willen. En als je merkt dat je een ander probeert te veranderen, dan gedraag je je eerder agressief dan assertief. Mensen die zich negatief gedragen en gefocust zijn op het veranderen van anderen in plaats van zichzelf, zijn vaak minder tevreden over hun eigen leven.

5. Stop met te wachten om je leven te veranderen

Wil je dat je leven verandert? Wacht niet! Vandaag, niet morgen, is de dag om te starten. Je kan jezelf alvast meer kracht geven om te veranderen door je taalgebruik aan te passen. Verander ‘ik zou moeten’ door ‘ik zal’. Wees proactief in plaats van reactief: neem je lot in eigen handen, wees meester over je eigen bewustzijn en je eigen gemoedsgesteldheid, in plaats van het slachtoffer ervan. Maak een actielijst van dingen die je wil bereiken, en start er vandaag mee! Je hoeft niet alles tegelijk te doen. En grote doelen, zoals veel gewicht verliezen, kan je opsplitsen in kleinere subdoelen. Het belangrijkste is vandaag te starten.

Wil je graag snelle verandering? Lees dan deze 5 simpele tips om je leven te veranderen in 2 minuten per dag.

Welke tip is voor jou de belangrijkste? Laat het weten via het reactieveld hieronder.

Auteur: Wim Annerel

5 reacties

Hugoo
Ja, meester. Dat zullen we doen...
24/10/17 16:34 REAGEER
aronjaco
Perfect worden kan ook , of ook nog : stoppen met het leven te leven zoals het zich aanbiedt . Ook nog iets goeds is : in de spiegel kijken en zien hoe ongelofelijk perfect je wel bent !
24/10/17 16:41 REAGEER
guidodelforge
Eens je zoals ik copd gold 2 gekregen hebt,dan veranderd er niet veel meer in je leven.
De fut naar meer is er uit...En als ik me bekijk in de spiegel,dan zie ik me verouderen,volgend jaar ga ik met pensioen.
25/10/17 19:23 REAGEER
wildlife
Het leven is 'n soep.....wij zijn de balletjes :-) mvg Nicky
25/10/17 23:28 REAGEER
Harry17
Stop met stoppen... lééf!
30/10/17 09:39 REAGEER

Login Registreer

  • Login met Facebook
  • Login met Google

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels