Deel via

Perfect voor een frisse zondag: bak een chocolade babka!

Babka is een lekker gezellig zoet brood uit de Oost-Europese keuken. Het ziet er mooi uit omdat je het als een soort touw vlecht én omdat je het deeg eerst oprolt. Hoe strakker je het deeg oprolt, hoe meer 'lijntjes' met vulling je in je brood krijgt. Extra lekker is het om nog een klein beetje roomboter op je plakje babka te smeren. Zo wordt 'ie nóg smeuïger. Het recept is genoeg voor 2 babka's, dus eet er eentje lekker vers en vries de andere in. Of deel gewoon lekker uit!

Ingrediënten

Deeg:

  •  530 gram witte tarwebloem
  •  100 gram lichtbruine suiker (of gebruik witte suiker)
  •  7 gram gedroogde gist (1 zakje)
  •  3/4 tl keukenzout
  •  3 eieren
  •  120 ml koud water
  •  150 gram roomboter op kamertemperatuur (in blokjes gesneden)

Vulling:

  •  150 gram pure chocolade (in stukjes gehakt)
  •  100 gram amandelen (grof gehakt)
  •  50 gram roomboter
  •  1 el honing

chocolaReceptinformatie

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale benodigde tijd: 2 uur en 30 minuten
Voor 2 broden

Benodigdheden

2x rechthoekige cakebakvorm (ca. 35 x 15 cm)
keukenmachine met deeghaak
deegroller

Instructies

  1. Meng de bloem, suiker, gist en zout.
  2. Voeg de eieren en het water toe en meng met de keukenmachine.
  3. Voeg nu beetje bij beetje de boter toe en blijf intussen het deeg kneden met de keukenmachine.
  4. Kneed gedurende circa 10 minuten het deeg met de keukenmachine. Het deeg blijft plakkerig, maar komt wel los van de randen van de mengkom.
  5. Maak een bal van het deeg en dek de mengkom af. Maak intussen de vulling.
  6. Smelt de boter voor de vulling in de pan. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe. Voeg nu de noten en honing toe en roer goed door.
  7. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van circa 35 x 25 cm.
  8. Verdeel de vulling over het deeg. Blijf daarbij ongeveer 2 centimeter van de randen.
  9. Rol het deeg nu op en halveer zodat je 2 'deegworsten' hebt.
  10. Snijd het deeg in de lengte doormidden, zodat je de vulling aan de bovenkant hebt. Je hebt nu dus in totaal 4 ongeveer gelijke delen.
  11. Per brood heb je 2 delen nodig. Draai 2 delen als een vlecht of touw om elkaar. Herhaal met de andere stukken deeg.
  12. Vet de bakblikken in met boter.
  13. Leg in ieder van de bakblikken een 'vlecht'.
  14. Laat de broden circa 1,5 uur rijzen in een oven die je op 40°C zet.
  15. Verwarm vervolgens de oven voor op 185°C.
  16. Bak de broden in 25 minuten gaar. Check met een satéprikker of de broden gaar zijn.

Smakelijk!

bananaStaat je oven nog aan?

Waarom waag je je niet eens aan een Amerikaanse pompoentaart? Wedden dat je keuken overheerlijk ruikt als je smeuïg bananenbrood met blauwe bessen in de oven staat? Of breng het goede weer nog even terug met deze gezonde muffins met citroen en blauwe bessen!

Auteur: Judith Pagrach

0 reacties

Login Registreer

Login met

Judith Pagrach

Foodblogger
Foodblogger
Een liefde voor lekker eten is haar met de paplepel ingegoten en zij staat dan ook graag in de keuken. Oude klassiekers of experimenten, alles krijgt een eigen twist. Haar missie is om mensen bewust te laten worden van wat ze eten en te laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Naast haar eigen foodblog, werkt ze op de marketingafdeling voor een verzekeraar en doet ze aan CrossFit.

Meer artikels van Judith Pagrach

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels

U kent SeniorenNet al,

Maar SeniorenNet wil jou leren kennen

please make me pretty Benny!!

mij niet meer vragen = cookie