Deel via

Zo gooi je je slechte gewoontes overboord

November 2017
Heb jij een bepaalde slechte gewoonte al gewoon aanvaard alsof het normaal gedrag is? De rommel die zich blijft opstapelen in huis, het overgewicht dat toeneemt terwijl je nog altijd niet veel aan sport doet, de relatie die je laat aanmodderen, noem maar op. Je accepteert vandaag wat je ooit onacceptabel vond. Lifecoach Wim Annerel wil je met dit artikel wakker schudden.

Waarom je slechte gewoontes niet moet aanvaarden

Veel mensen aanvaarden slechte gewoontes om hen niet langer schuldig te voelen. Ook al wéten ze dat dat gedrag schadelijk is voor henzelf of voor anderen. Vroeger vond je een bepaalde gewoonte die je nu hebt misschien totaal verkeerd, maar heb je je standaarden bijgesteld. Of je hebt het idee van iemand anders overgenomen dat het nu oké is.

Misschien zeg je wel het volgende tegen jezelf: ‘Ik was vroeger te kritisch’, ‘Het zal wel met ouder worden te maken hebben’, of ‘Ik moet wat meer leren verdragen

Je eigen standaarden aanpassen, doe je omdat je er op de een of andere manier iets bij wint. Het geeft wat meer comfort. Fysiek comfort of aandacht bijvoorbeeld. Je weet dat je je niet meer zo comfortabel zult voelen als je je slechte gewoonte niet meer aanvaardt. Integendeel, die slechte gewoonte erkennen als slechte gewoonte zal je zeker een schuldgevoel bezorgen!

adjustable-road-block-1845980_640Maar het normaal vinden is wel gevaarlijk. Slechte gewoontes houden je tegen. Het zijn obstakels in je groei. En om een slechte gewoonte af te leren, moet je je er eerst bewust van zijn dat ze niet oké is. Je moet ze dus ook als slecht zien en niet als normaal. Anders zal je de gewoonte verdedigen en word je blind voor de kwalijke gevolgen. Zo dreig je in een negatieve spiraal terecht te komen. Je kent ongetwijfeld mensen in je omgeving waarvan je denkt: hoe kunnen ze nu zo verder doen? Wel, zij hebben het gedrag normaal gemaakt. Ze zijn er blind voor geworden.

Welke slechte gewoonte heb jij normaal gemaakt?

Terwijl je dit aan het lezen bent, kan de ontkenning al beginnen. Ben jij moedig genoeg om een eerlijke zelfevaluatie te maken? Kan je de blinddoek voor enkele minuten afnemen? Wil je dat?

Dit zijn enkele van de meest voorkomende gebieden waarin we slechte gewoontes normaal maken:

1. Persoonlijke organisatie

Is je huis of je werkruimte rommelig? Vaak vinden we een ongeorganiseerde omgeving na verloop van tijd normaal. Maar er is een kost aan verbonden. Ga er eens door met een vriend(in) die heel netjes is en vraag wat je weg zou kunnen doen.

2. Gezondheid en conditie

Heb jij overgewicht? Hoe vaak beweeg je? Wanneer durfde je de laatste keer in de spiegel kijken, zonder kleren aan?

dik

Ongezond eten is normaal geworden. Een zittende levensstijl is algemeen geworden in onze samenleving, net als overgewicht. Het is zelfs politiek incorrect geworden om mensen dik te noemen. Helaas krijgen we daar ook de rekening van voorgeschoteld. En voor velen is dat een slechte gezondheid en een korter leven. Laat het bij jou niet gebeuren!

3. Werkprestaties

Ben jij 100% geëngageerd op het werk of doe je net genoeg om niet ontslagen te worden? Sommige werkgevers doen er niet veel aan om hun personeel gemotiveerd te houden. Maar ongemotiveerd naar het werk gaan, schaadt jezelf nog het meest.

4. Relaties

hartIs je verleden geplaveid met mislukte relaties? Wringt het in je gezin? Voel je je echt bemind en gewaardeerd? En is het echt allemaal de schuld van de ander… ? Misschien heb je bepaald gedraging dat schadelijk is voor je relatie ‘normaal’ gemaakt? Of maak je slecht gedrag van anderen normaal en mogelijk?

Normaal maken is niet normaal. Wees waakzaam in je strijd tegen het normaal maken van slechte gewoontes. Hopelijk schudt dit stukje je wakker.

Waar in je leven heb jij slechte gewoontes normaal gemaakt? Tijd om er iets aan te doen. Laat me iets weten via het reactieveld hieronder.

En zoek je nog inspiratie over slechte gewoontes? Lees dan het artikel 5 + 1 dingen waarmee je vandaag nog wil stoppen.

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

Mja....die moeten er ook zijn, moet kunnen punt
7/11/17 19:58 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels