Deel via

Laat je niet ver(r)assen! Het belang van brandveiligheid

Senioren raken minder vaak levend uit een woningbrand dan andere mensen. De kans dat in de woning van ouderen brand uitbreekt, is gemiddeld ook groter. Volgens Peter Catthoor van Familiehulp onderstrepen deze gegevens het belang van brandpreventie bij senioren.

Senioren: sterk vertegenwoordigd in statistieken

Bijna de helft (2 op de 5) van de dodelijke slachtoffers van woningbranden in België is ouder dan 65 jaar. Als je weet dat het aandeel van 65-plussers in de totale bevolking momenteel 1 op de 5 bedraagt, zit er fundamenteel iets fout. De conclusie is helaas dat ouderen gemiddeld meer risico lopen om betrokken te raken in een woningbrand. En regelmatig met een fatale afloop.

pepeEr zijn verschillende factoren die deze cijfers verklaren. Ouderen hebben vaker een verminderde zintuiglijke waarneming. Ze zien minder scherp, horen minder goed en ruiken minder sterk. Een tweede belangrijke verklaring is de verminderde mobiliteit. Bij brand is het belangrijk om je snel in veiligheid te kunnen brengen. Maar dat is voor veel oudere mensen absoluut niet vanzelfsprekend meer, zeker niet voor mensen die een beroep moeten doen op een rollator of een rolstoel.

Wat met liften en trappen?

elevator-358249_640Deze vaststelling heeft in Nederland alvast een debat uitgelokt over het gebruik van de lift bij brand. Het was lector Brandpreventie René Hagen die vorige maand de kat de bel aanbond. Aanleiding was de conclusie van zijn onderzoek naar de brand in seniorencomplex Notenhout in Nijmegen, die in 2015 aan vijf mensen het leven kostte. De conclusie van Hagen: ‘We moeten afstappen van het advies om bij brand de lift niet te gebruiken. Senioren die minder mobiel zijn of gebruik maken van een rollator of een rolstoel, kunnen bij een uitslaande brand niet weg via de trap. Zij kunnen in dat geval veel beter de lift nemen. Zeker bij moderne liften, die vaak met eigen stroomgroepen werken, is de kans nog klein dat de stroom uitvalt. Bovendien kan een noodstroomaccu een uitkomst bieden.’ Voor Hagen was het duidelijk: ‘De vijf senioren waren veel sneller gered als ze meteen in de lift waren gestapt. Ik vraag dus om alle bordjes te verwijderen waarop staat dat je bij brand de lift niet mag gebruiken.’ Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ondertussen bevestigd dat de aanbeveling wordt onderzocht.

Rookmelders en evacuatieplannen

Het thema beroert ook in ons land de gemoederen. De campagne ‘14-daagse van de Veiligheid’, die elk jaar focust op brandveiligheid in woningen en onder andere het plaatsen van rookmelders en het uitschrijven van evacuatieplannen promoot, schonk dit jaar specifiek aandacht aan brandveiligheid bij ouderen. Ze werkten met brochures, presentaties en zelfs een promotiefilm van Brandweer Zone Antwerpen, onder de slogan ‘Elke seconde telt!’. En daar werkten verzorgenden en cliënten van Familiehulp graag aan mee:

De samenwerking tussen Familiehulp en Brandweer Zone Antwerpen loopt overigens al vele jaren. Zo krijgen onze medewerkers een opleiding over brandveiligheid en brandpreventie. Ze leren om in geval van nood gepast te reageren. Erg noodzakelijk, zeker omdat onze verzorgenden en huishoudhulpen vaak bij mensen komen die veel minder mobiel zijn. Het preventieve luik is minstens zo belangrijk: veel oudere cliënten wonen vaak in verouderde huizen, die niet altijd volgens de moderne veiligheidsvoorschriften zijn ingericht. Het is dan erg nuttig om potentiële brandhaarden of onveilige situaties, zoals slechte bedrading of verouderde verwarmingsinstallaties, te kunnen inschatten. Onze karweidienst staat dan altijd klaar om herstellingen uit te voeren. Op die manier hoopt Familiehulp haar steentje te kunnen bijdragen tot meer brandveiligheid bij onze oudere medemensen. 

Auteur: Peter Catthoor

0 reacties

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels