FOBT
Vroegtijdig stoelgangonderzoek wordt uitgevoerd met de Fecaal Occult Bloed Test (FOBT). Dankzij dat onderzoek kunnen zeer kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting gedetecteerd worden, die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Bloed in de ontlasting kan wijzen op een poliep, een voorloper van kanker, of een tumor in de darm. Als er bloed wordt aangetroffen, kan dat echter ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld aambeien. Daarnaast zijn er ook poliepen en tumoren die niet continu bloeden, waardoor de uitslag dus ook foutnegatief kan zijn. Als de test positief is, zal in overleg met uw huisarts een colonoscopie worden uitgevoerd. De FOBT is via de huisarts verkrijgbaar. (Dr. Luc Colemont, 2017)
Een klein poliepje van enkele millimeters in de dikke darm groeit erg traag. Voordat een kwaadaardig gezwel enkele centimeters groot wordt, is ongeveer 8 à 10 jaar nodig. Pas na deze lange periode zal het gezwel de stoelgang bemoeilijken en zal je klachten ervaren, zoals buikpijn. Er is dus een geruime tijd om deze poliepen op te sporen. (Dr. Luc Colemont, 2017)
Daarom wordt aangeraden om vanaf de leeftijd van 50 jaar de stoelgang elke 2 jaar te laten onderzoeken en na een colonoscopie elke 10 jaar.
Verklein je kans op darmkanker!
Je kan het risico op kanker zo laag mogelijk houden door gezond te eten. Ook een half uur lichaamsbeweging per dag is belangrijk, net als een gezond lichaamsgewicht.
Praktische voedingsadviezen
- Probeer voedsel en dranken met veel toegevoegde suikers, zoals frisdranken, te beperken. Ook voedsel met weinig vezels en veel vet kan je het beste vervangen door veel groenten, fruit, volkoren producten (volkorenbrood, volkorenpasta, volkorenrijst …) en peulvruchten.
- Vermijd rood vlees zoals rund-, varkens- en lamsvlees en bewerkt vlees, want die verhogen het risico op darmkanker. Bewerkt vlees betekent dat het is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd. Probeer daarom zo weinig mogelijk ham, salami, smeerworst en filet americain te eten. Verstandigere keuzes voor op je boterham zijn beenham, kipfilet, magere knakworst en vegetarische paté.
- Beperk je alcoholconsumptie tot 2 glazen per dag voor mannen en voor vrouwen tot max. 1.
- Kant-en-klare producten kunnen veel zout bevatten. Dat is niet goed voor je bloeddruk. Gebruik bij voorkeur zo weinig mogelijk zout om je eten op smaak te brengen. In plaats van zout kan je beter kruiden en specerijen gebruiken.
- Vitamine D-supplement: resultaat van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen vitamine D en het ontstaan van kanker zijn het meest consistent voor dikke darmkanker. Een groot deel van de bevolking kampt met een tekort aan vitamine D. Vitamine D wordt vooral in ons lichaam aangemaakt door blootstelling aan zonlicht, maar aangezien veel mensen zonnecrème gebruiken om zich te beschermen tegen huidkanker, wordt de natuurlijke aanmaak ervan vaak tegengehouden. Bij mensen die lijden aan obesitas, blijft vitamine D bovendien vastzitten in het vetweefsel en werkt het dus niet efficiënt. (Feldman D, 2014) Daarom kan voor iedereen een vitamine D-supplement worden aangeraden.
- Probioticasupplementen: verandering van de darmflora door probiotica kan de relatie tussen het immuunsysteem en de microbiotica positief beïnvloeden. Dat zou gunstig zijn bij het voorkomen van ontsteking en het ontstaan van dikke darmkanker. (Ambalam P, 2016) Daarom kan probiotica aangeraden worden bij bijvoorbeeld een antibioticakuur of darmproblemen om de balans van de darmflora te ondersteunen.
- Stop met roken! Roken verhoogt niet alleen de kans op longkanker, maar ook op andere soorten kanker. Vraag hiervoor hulp aan je huisarts of apotheker.
Kan ik darmkanker ook zelf opsporen?
De FOB-zelftest (FECOTEST®) is zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. Deze test kan je het beste elk jaar herhalen en wordt aangeraden vanaf de leeftijd van 45 jaar. Vraag advies aan je apotheker.
Maag- en darmspecialist Dr. Luc Colemont vecht tegen darmkanker, voor meer informatie over deze topic kan je zijn site raadplegen: www.stopdarmkanker.be
Bronnen:
Ambalam P, R. M. (2016). Probiotics, prebiotics and colorectal cancer prevention. Opgehaald van Elsevier: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521691816000135?via%3Dihub
Dr. Luc Colemont, M. B. (2017). Opgehaald van Stopdarmkanker: http://www.stopdarmkanker.be
Feldman D, K. A. (2014). The role of vitamin D in reducing cancer risk and progression. Opgehaald van Nature: https://www.nature.com/articles/nrc3691
Sollie, A. P. (2017). Opgehaald van Sollie-apothekers: https://sollie-apothekers.be/fecotest-1-test
6 reacties
Laat je dan maar onderzoeken op voorhand en dan zeggen ze dat je 5 jaar safe bent!
Die stoelgangtests gaven me een VALS gevoel van veiligheid, en dat is me zuur opgebroken.
Niettemin , een colonoscopie is altijd aangewezen denk ik dan. Die zgn. stoelgangtesten , daarop zou ik mij helemaal niet vastpinnen .
En ja , het is steeds weer hetzelfde , zo van het is allemaal je eigen schuld , want ge doet bepaalde zaken verkeerd ( voeding bv.). Dat die dingen ook een rol kunnen spelen , dat geloof ik wel , maar : is er geen genetische bepaaldheid tot het verkrijgen van die kanker ? Mijn dokter vraagt steeds weer of er voorgaande zijn in de familie op het vlak van darmkanker .Daar wordt in dit artikel niets over gezegd en dat is een tekort aan realiteitszin.
Evenmin wordt iets gezegd over allerhande chemische stoffen die we iedere dag moeten slikken. Wil men met enige realiteitszin aan preventie werken , wel dan moeten ook die zaken naar voor gebracht worden. Bv. Round-up , vergif overal.
Dan nog wat voor vuiligheid we inademen..... aiai als je de wereld wil veranderen minister e.a. begin bij jezelf en controleer MEER.
Leg niet altijd de problemen bij de burger, onderzoeken en nog eens onderzoeken, dit zou allemaal niet nodig zijn zonder die vuiligheden.
Mijn arts vond het vooral bangmakerij maar ook sponsoring van de medische wereld.