Deel via

Zo leer je weer meer van jezelf te houden

November 2017
Ben jij soms te hard voor jezelf? Vind je dat je niets goed kan doen? Een van de beste dingen die je vandaag voor jezelf kunt doen, is vriendelijk zijn voor jezelf. Want van jezelf houden is de basis van een gelukkig en positief leven. Je leven wordt er lichter door, je relaties zullen verbeteren en het is bovendien goed voor je zelfvertrouwen. Lifecoach Wim Annerel ...

Lief zijn voor jezelf

‘Waarom ben ik toch zo lomp?’
‘Wat steek ik nu weer uit?’
‘Ik ben niets waard.’

Klinken deze uitspraken je bekend in de oren? Ben jij soms ook zo hard voor jezelf, te hard? Je wordt er alleen maar ongelukkig door.

slakWaarom zijn we dan soms niét lief voor onszelf? Omdat we er gewoon niet aan denken. Of omdat we ons er schuldig door voelen. Of uit een gebrek aan eigenwaarde.

Begin daarom vandaag met een nieuwe gewoonte. Ik deel hierbij enkele suggesties met jou. Probeer ze niet allemaal vandaag uit. Kies er eentje. Voelt het goed? Dan kan je het gewoon morgen opnieuw doen.

1. Stel een lage drempel voor geluk

Een lage standaard voor geluk wil zeggen dat je kleine dingen waardeert. Het eten, je werk, het weer, de mensen rond je en kleine gebeurtenissen. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt, neem je dan voor om een lage drempel voor geluk te stellen. Zeg dat ook tegen jezelf en hou het in gedachten. Iets wat je soms als vanzelfsprekend aanneemt, ga je nu bewuster ervaren en waarderen. Zo maak je het leven lichter, en jezelf blijer

lezen2. Investeer in jezelf

Besteed 30 minuten ’s ochtends of ’s avonds aan lezen, luisteren of kijken naar dingen die je helpen om jezelf of de wereld te begrijpen, of om een beter leven te leiden. Zoals dit artikel op SeniorenNet. Onderneem daarna, als het kan, een kleine actie die past bij wat je hebt geleerd.

3. Ontspan vanavond

Neem een lang bad en lees iets ontspannends. Of ga even lopen. Of praat met iemand over iets dat je bezighoudt. Spendeer 30 minuten of meer om lief te zijn voor je lichaam en geest door spanning en stress los te laten

4. Heb je een middelmatige dag?

Of zelfs meer dan één? Zet een stap in de richting van iets positiefs. Zo inspireer je jezelf met hoop en een optimistische blik. Boek een reisje. Organiseer een etentje of spreek af met een vriend(in). Probeer een nieuwe hobby uit.

5. Herinner jezelf eraan dat de toekomst in je eigen handen ligt

Het is nooit te laat om te veranderen. Kom niet vast te zitten in ‘lusdenken’: gedachten die steeds terugkomen over wat je had kunnen doen of wat er misging. Denk in plaats daarvan na over wat je echt wilt voor de rest van je leven. Een betere gezondheid? Een goede relatie? Nieuwe uitdagingen in je werk?

Wat zijn een paar kleine stappen die je kunt nemen om dat doel te bereiken? Neem er eentje vandaag. En morgen nog een. Wil je je doel sneller en makkelijker bereiken, neem dan een coach onder de arm.

spiegelHet is slim om meer van jezelf te houden door vriendelijk te zijn voor jezelf. Je krijgt betere resultaten in je leven, meer doorzettingsvermogen, een groter gevoel van eigenwaarde, meer innerlijk geluk en meer positieve relaties met jezelf en anderen.

Ontdek ook deze3 krachtige tips om jouw gevoel van eigenwaarde te verhogen.

Wat doe jij om meer van jezelf te houden? Deel het in de reacties onder dit artikel om andere lezers te inspireren.

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

Liliane46
Echt, dit klinkt mij zo bekend in de oren. Ik ben ook op een punt gekomen dat ik mij sommige dingen afvraag. Ik heb twee echtgenoten verloren aan kanker , ik heb een zoon die al 30 jaar niet meer met mij wil spreken , dat zijn de hoofd punten.
Ik ben nu 71 jaar, woon sinds het overlijden van mijn man verleden jaar bij mijn dochter in en ben veel alleen. Ik heb dus veel tijd om na te denken. Maar plots word je met je neus op de werkelijkheid gedrukt, ik ben niet alleen, het eten komt op tafel, ik hoef er niets voor te doen.
Ik mag van alles doen, ik moet niet en ben eigenlijk niet alleen. Ik heb mijn 2 honden nog bij mij, verzorg de dieren van het huishouden van mijn dochter, ik heb een schat van een schoonzoon en twee kleindochters om fier op te zijn.
Als ik in een verzorgingstehuis was had ik dat allemaal niet, dus blijf ik vooruit zien, en bij het schrijven van deze reactie ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik met mijn gat in de boter ben gevallen.
21/11/17 10:12 REAGEER
Man man , die Annerel vlugger gezegd dan gedaan. Zo simpel is het ook weer niet hè. Reeds vanuit de kinderjaren de grond ingeboord geweest, nadien niet veel beter....dan heb je weinig zelfvertrouwen, 'n laag zelfbeeld. Nu ? Brede rug, olifanten huid, èn 'n vettige, alles glijdt eraf...da's pas leven, nu zorg ik voor mezelf, op bepaalde manier......ook met gat in de boter, dankzij mezelf , yessss ! ;-))))) Nicky
21/11/17 19:05 REAGEER
epicurio
Doe zoals ik en volg de suggestie van onze Koningin die als één van haar favoriete boeken opgeeft: het boek van Charles Pépin "Les vertus de l'échec". Dat geeft aan hoe je uit je fouten in het leven kunt leren en daarmee het kunt stellen met een lage drempel van geluk.
26/11/17 09:35 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels