Deel via

Carrièreswitch op latere leeftijd: medisch secretaresse

Een carrièreswitch op latere leeftijd? Waarom niet?! Zit je niet meer lekker in je vel in je huidige functie? Waarom zou je je tijd tot je pensioen uitzitten, als je ook actief kunt zijn in een job die je wel aanspreekt en waarin je iets kunt betekenen voor anderen. Het is immers belangrijk om genoeg voldoening uit je werk te halen. Als er één sector is waarin je echt iets voor mensen kunt betekenen, dan is het wel de zorg.

Carrièreswitch op latere leeftijd een goed idee?

Ja! Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een carrièreswitch op latere leeftijd in de meeste gevallen succesvol is. Uit dit onderzoek, uitgevoerd door het American Institute for Economic Research, komt naar voren dat 82% van de werknemers die van job wilde veranderen, hierin ook slaagde. Daarbij zegt 90% van hen zelfs dat hun carrièreswitch een groot succes was, omdat hun nieuwe job meer aansloot bij hun interesses en omdat ze minder last hadden van stress. Een carrièreswitch betekent in sommige gevallen dat je financieel even een stapje terug moet doen, maar de deelnemers uit dit onderzoek gaven aan dat ze er op de lange termijn vervolgens financieel op vooruitgingen.  

Hoe maak ik mijn carrièreswitch een succes?

jobUit bovengenoemd onderzoek bleek dat de mensen die succesvol van carrière switchten niet zomaar al hun bagage overboord gegooid hadden. Ze gebruikten juist de vaardigheden waar ze goed in waren in hun oude job voor de nieuwe functie. Een job draait immers nooit alleen om vakkennis. Om succesvol te zijn moet je over allerlei vaardigheden beschikken: organiseren, leiding geven, delegeren, sociale vaardigheden, communicatievaardigheden, etc. Waar blink jij in uit? Ga op zoek naar een job waarin deze vaardigheid een prioriteit is. Dat kan best in een totaal andere sector zijn. Andere factoren die meer kans op een succesvolle carrièreswitch bieden, zijn steun van het thuisfront en voldoende werkervaring en contacten uit vorige jobs.

Tips voor carrièreswitch op latere leeftijd

Het is voor veel mensen lastig om in het diepe te springen en hun bestaande job direct op te geven. Vaak draag je financiële verantwoordelijkheid voor je gezin. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je je kan omscholen? Een goede manier om dat te doen is door een thuisstudie te volgen. Het voordeel van zo’n thuisstudie is dat je niet gebonden bent aan vaste lesuren en een leslocatie. Je kunt studeren wanneer en waar jou dat het beste uitkomt, bijvoorbeeld in de avonduren, op een vrije middag of in het weekend. Daarnaast kun je meestal zelf bepalen hoe lang je over de studie wilt doen. Een thuisstudie is ook een laagdrempelige manier om kennis te maken met een vakgebied dat je nog niet goed kent. ‘Is dit echt wat ik wil?’ Je komt er snel achter!

Waarop letten?

read-2007119_640Wil je je op deze manier omscholen, dan zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Zo zijn zelfdiscipline en voldoende motivatie ontzettend belangrijk. Er is immers niemand die je zegt dat je moet gaan studeren. Het thuisfront kan hier een belangrijke rol in spelen door je te motiveren en ervoor te zorgen dat je de tijd en ruimte krijgt om je aan je studie te wijden. Verder raden we je aan om altijd een erkende thuisstudie te kiezen, zodat je na afloop ook een erkend diploma op zak hebt. Naast je studie kun je zelf veel doen om wegwijs te worden in je nieuwe vakgebied. Het is slim om een dagje mee te lopen met een professional die werkzaam is binnen de functie die je nastreeft. Of ga een tijdje stage lopen om ‘feeling’ te krijgen met de praktijk. Misschien kun je ook vrijwilligerswerk doen binnen deze branche? Blijf nieuwsgierig naar wat er speelt in de branche, houd alle nieuwsberichten bij, ga naar vakbeurzen en ga actief op zoek naar informatie over dit onderwerp. Zijn er misschien aanvullende cursussen of workshops die je kunt volgen?

Werken in de zorg? Volg een thuisstudie medisch secretaresse!

Veel mensen die van carrière willen veranderen, zeggen: ‘Ik wil echt iets kunnen betekenen voor anderen.’ De zorg is dan een aangewezen sector. Een job binnen de zorg die je ook op latere leeftijd kunt aanleren, is medisch secretaresse. Hou je van organiseren en plannen en beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden? Dan zit je met deze functie helemaal goed. Het is bovendien een zeer veelzijdige job: patiënten ontvangen, telefoontjes en e-mails beantwoorden, het medisch archief beheren en de medische en financiële administratie bijhouden. Kortom, je bent de schakel tussen patiënt en arts. Er zijn veel goede carrièrekansen, want elke medische instelling (huisartspraktijken, ziekenhuizen, laboratoria, revalidatiecentra, etc.) hebben goede medisch secretaresses nodig. Meer weten? Bekijk hier de Thuisstudie Medisch Secretaresse van Wellness Academie.

Auteur: Wellness Academie

1 reactie

nikske68
Zelf heb ik de studies van medisch secretaresse gedaan in dagonderwijs. In deze opleiding wordt heel veel aandacht besteed aan anatomie, fysiologie, medische terminologie, psychologie, economie en talen. Er worden vele uren stage gelopen in verschillende medische diensten en laboratoria.
De opleiding waarover hier geschreven wordt, voldoet helemaal niet aan deze in dagonderwijs. De medisch secretaresse die na de thuisstudie in de praktijk terecht komt, is helemaal niet voorbereid.
28/11/17 18:14 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels