Deel via

Mobiel betalen: het einde van cash geld in zicht?

December 2017
Heb jij nog veel cash geld op zak? Bij heel wat handelaars kan je al betalen met je smartphone, waardoor je je portemonnee gewoon thuis kunt laten. België hinkt wat achterop in vergelijking met onze buurlanden, maar stilaan wordt mobiel betalen ook hier populairder. Annelies van BEEGO licht de belangrijkste methodes toe om mobiel te betalen. Hebben we binnenkort dan echt geen cash geld meer nodig?

Betalen zonder terminal via payconiq

payconiqPayconiq is een app op je smartphone die zich eenmalig koppelt aan de app van je eigen bank die je al geïnstalleerd moet hebben. Je zoekt gewoon de handelaar op in de app, voert het bedrag in dat je moet betalen, bevestigt nog even met je geheime code en klaar. De handelaar krijgt dan onmiddellijk de bevestiging van je betaling binnen. Payconiq heeft vooral zijn weg al gevonden naar de kleine handelaars, kruideniers, frituren, bloemenwinkels … Ook bij BEEGO kan je met Payconiq betalen, zonder dat de studenten met een betaalterminal hoeven rond te rijden. Ook als je vrienden of familieleden iets wenst terug te betalen of als je bijvoorbeeld de rekening wilt delen op restaurant, dan kan je via Payconiq eenvoudig je contacten aanklikken en het geld overmaken.

Via QR-code met Bancontact betalen

qrOok Bancontact heeft een app die je eenmalig aan je rekening kan koppelen. Om in de winkel met Bancontact te kunnen betalen, heeft de winkelier een terminal nodig die een QR-code genereert. Die moet je dan scannen met de camera van je smartphone en bevestigen met je geheime code. Colruyt en Delhaize bieden deze mogelijkheid al aan, maar een aantal andere grote ketens dan weer niet. De app is vooral zeer populair om betalingen onder vrienden te regelen (de één genereert een QR-code op zijn smartphone, die de ander scant om een bedrag over te maken). Een aantal grootbanken hebben de Bancontact-functionaliteit ook in hun eigen bankapp geïntegreerd.

Contactloos betalen als de volgende stap in mobiel betalen

Als je smartphone én de betaalterminal uitgerust zijn met NFC-technologie (Near Field Communication), dan kan je gewoon betalen door je smartphone kort tegen de terminal te houden. Hierbij is de ietwat omslachtige methode met een QR-code niet meer nodig. Niet alle smartphones en terminals ondersteunen de technologie echter al, maar in de toekomst zal dat wel het geval zijn. De smartphone Huawei P8 lite 2017 in de BEEGOshop ondersteunt deze technologie bijvoorbeeld wel al. Enkel het koppige Apple doet niet mee en reserveert deze technologie op de iPhone exclusief voor haar eigen dienst Apple Pay, die in België nog niet beschikbaar is. 

payment-systems-1169825_960_720De NFC-technologie is soms ook al verwerkt in betaalkaarten, waardoor je dus ook met je kaart contactloos kan betalen.

Test Aankoop waarschuwt wel voor fraude bij contactloos betalen. Ze deden een test door een betaalterminal in een krant te verstoppen en dan erg dicht bij een handtas of rugzak te komen. Zo sloegen ze erin bedragen tot 25 euro te stelen. Voorzichtigheid is dus geboden.

Google blijft niet achterop

Gebruikers van Android-smartphones, dus zowat iedereen zonder iPhone, kunnen betalen met Android Pay. Ook deze dienst maakt gebruik van NFC-technologie en het is dus een vorm van contactloos betalen. Android Pay werd in samenwerking met BNP Paribas Fortis gelanceerd, maar ondertussen is ook KBC op de kar gesprongen, en het zal niet lang duren vooraleer de andere grootbanken dit ook ondersteunen. Het voordeel van Android Pay is dat het wereldwijd beschikbaar zal zijn, terwijl Bancontact enkel op de Belgische markt werkt. Ook zal Android Pay makkelijker in andere apps geïntegreerd kunnen worden, waardoor het wellicht snel aan marktaandeel zal winnen.

 
Annelies Thomas van BEEGO
Bron: De Morgen

Auteur: BEEGO

19 reacties

leonie
de techniek gaat steeds verder , maar .... ik heb geen iphone of smartphone , ik heb nog een gewone gsm , nokia 1600 , en wil ook geen smartphone , ik vind dat veel te groot , en ik moet geen berichten onderweg horen of zien , ik heb thuis mijn computer en dat vind ik meer dan genoeg , voor mij moet een gsm draagbaar blijven , dus , blijf ik betalen met gewoon geld
5/12/17 08:15 REAGEER
Jempy
'k Ben dezelfde mening toegedaan.
Waar stopt het op den duur?
En vooral...hoe veilig is (blijft) het?
5/12/17 09:49 REAGEER
josvva
Zelfde mening een gewone gsm is prima maar ik wil ook geen smatphone. Men begint nu toch stilaan het verslavende karakter van dit (on)ding in te zien. Dat er toepassingen komen die handig zijn wil ik best geloven maar de voordelen wegen volgens mij niet op tegen de nadelen. Dus groot gelijk Leonieke en Jempie !
5/12/17 10:48 REAGEER
Volg volledig Jempy en Leonie, heb geen smartphone, simpele GSM.Wil ik niet! Ik zweer bij bankkaart, kleine bedragen: cashflow :-)
5/12/17 23:01 REAGEER
josephinetim
Helemaal akkoord met Leonie, Jempy en Josvva!
5/12/17 18:34 REAGEER
madyo
ik heb al jaren geen smartphone nodig om mijn cash geld thuis te laten, dat heet een bankkaart en een pincode
5/12/17 08:57 REAGEER
tuinman
ik heb een gewone telefoon en daar kan ik mee bellen en niet Appen of wat dan ook ik blijf gewoon betalen met geld of bankpas al het andere brengt teveel gevaren met zich mee dus kort gezegd waardeloos
5/12/17 09:38 REAGEER
Hugoo
Mooi en gemakkelijk. Vooral dat laatste is de achterliggende bedoeling. Gemakkelijk en vlot geld verbrassen. Kassa, kassa ? Natuurlijk, want ''we'' trappen er massaal in. Als je niet mee doet, wordt je als achterlijk bestempeld. Vooral jongeren kunnen daar niet tegen...
5/12/17 09:51 REAGEER
guidodelforge
Ik heb nog een gewone gsm en bel daar max 0.10cent per maand mee.
De vaste lijn blijft wel top,want ik heb een abonnementje waar ik heel Europa kan afbellen,dag en nacht.
De betalingen doe ik met de kaart....en kontant geld heb ik enkel nodig bij de bakker of boekenwinkel.
5/12/17 10:14 REAGEER
Robertvdm
Ik vind het anders super gemakkelijk. Met mijn iPhone heb ik alle betalingsmogelijkheden bij de hand, en ook alle klantenkaarten staan op mij iPhone. Geen gesukkel meer met bank- of creditkaarten, geen eindeloos zoeken naar klantenkaarten enz... Als ik ga winkelen heb ik niks anders nodig dan mijn iPhone.
Ik geef toe: het is wat aanpassen, en ik stond er aanvankelijk ook erg wantrouwig tegenover, maar op aandringen van mijn zoon heb ik de stap toch gezet, en ben daar nu tevreden mee. Ik kan het iedereen echt aanraden: laat de achterdocht varen, en zet de stap... Ik heb nog nooit iemand horen klagen.
5/12/17 10:48 REAGEER
Gregory
Het is niet de bedoeling dat het eenvoudiger wordt om te betalen,maar om het geld af te schaffen en zo controle te krijgen op ieders "kapitaal".Zo zullen de banken weer uw geld kunnen gebruiken en manipuleren.Nu kan je nog iets geven "onder tafel" aan iemand voor bewezen dienst(postbode,kelner enz...)ook zullen de marktkramers zich moeten voorzien met een apparaat om uw geld te kunnen innen en ze gaan dat ook niet gratis krijgen.Dus verhalen op de consument.Het oogt mooi,maar er zitten veel adders onder het gras hier.
5/12/17 11:01 REAGEER
yolande
vind dit erg, we moeten allemaal zo en zo betalen, mensen die nu geen smartphone kunnen aanschaffen of wat ook, er niet mee kunnen werken, zullen in de toekomst niet meer meetellen in de mij.?????erg want er lopen nog vele mensen rond die zich die toestellen niet kunnen veroorloven, want naast aankoop hangt er ook nog een extra prijskaartje aan en al de ouderen op cursus????Als ik in winkels zie hoe velen er sukkelen om nog maar gewoon met hun kaartje te betalen, erg triest vind ik dit, dus ouderen verdwijn maar allemaal vlug is deze mij. aan het worden, ze zijn alleen zo ver allemaal geraakt door dat wij ouderen, hen een mooi leven hebben gegeven en hard voor hen gewerkt!
5/12/17 12:17 REAGEER
rolanddemuynck
Advies voor ons, senioren: 'Alles kan of mag, maar niets moet !'
5/12/17 15:19 REAGEER
aronjaco
Juist , ja , het is allemaal o zo gemakkelijk. Maar , gemak wordt betaald, al was het maar in de zin van " het opgeven van privacy". Hier is dat ltste te begrijpen als : alles door overheid ( en de banken dus ) laten controleren = weg privacy .
De controle-maatschappij is volop in werking. En mensen maar meehollen met de aangegeven richting : alle neuzen in dezelfde richting , richting gevolgd door de schapen op aangeven van hun leider.
Ik betaal contant , zoveel mogelijk . Ik wil niet dat ook maar enige controle-instantie opvolgen kan wat ik waar en wanneer heb betaald. Verder heb ik slechts een doodgewone GSM , eentje " van vroeger".
M.a.w. ik weiger alsnog deel te nemen aan dergelijke onzin , iets waarbij vooral " het mee zijn" van tel blijkt te zijn . Ik heb daar geen behoefte aan.
5/12/17 15:33 REAGEER
Hugoo
Inderdaad. Kudde-gedrag. Georkestreerd en aangeprezen. Wie niet meekan of -wil, wordt, zoals ik al zei, opzij geschoven en als mislukkeling bestempeld (cfr. de reklame), wat dan voor ''het vee'' natuurlijk een bijkomende motivatie is...
5/12/17 20:35 REAGEER
André
Ik blijf betalen met cash en als ze het niet willen ga ik elders , betrouw dat zootje niet en ook ik heb maar een gewone GSM , bellen voor mij is voldoende in nood . Heb een privé leven waar een ander niks mee te maken heeft.
5/12/17 18:50 REAGEER
kronkels
Wat is er nu eenvoudiger en sneller om te betalen met uw bankkaart en code in te drukken? Zelf heb ik geen smartphone en heb voldoende aan te kunnen mailen. En wie cash wil betalen, moet dat ook kunnen. Verplicht niemand!
Paul
7/12/17 16:26 REAGEER
Julieke
Het draait hier bijna allemaal om hetzelfde, wij zijn blij met wat we hebben als we het maar kunnen betalen.
Ook ik heb maar een gewone GSM (dient om iemand te kunnen bereiken indien ik panne heb met de wagen) .
8/12/17 16:28 REAGEER
annyvanloon
en wat als die Iphone gepikt wordt of in het water valt? maar onze privacy gaat helemaal naar de vaantjes! de overheid en de banken weten alles van mij en U! vergeet maar eens iets over te slagen in je belastingaangifte. alle maatschappijen willen je gegevens zoals het water, electra en providers. en waarom moet men steeds registreren op sites allerhande? simpelweg; ze willen alles van je weten. dus ik weiger mee te doen aan die kuddegeest. komen je kinderen op bezoek zie je dat ze allemaal met hun smartphone bezig zijn in plaats van een gezellige babbel! ik betaal met cash en de bankkaart en voor de rest zien ze maar.ik doe niet mee
1/03/18 18:11 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels