Deel via

Moordmysteries die nog steeds vragen oproepen

Het is een gruwelijke waarheid: elk jaar worden heel wat mensen vermoord. Sommige daders worden snel gevat, andere kunnen een hele tijd hun gang gaan, er zijn er zelfs die altijd uit de greep van het gerecht weten te blijven. In de loop der geschiedenis zijn er enkele beruchte zaken geweest die nu nog steeds vragen oproepen. Carl Bries neemt enkele van die moordenaars met jou onder de loep.

De zaak Teresita Basa

vuurOp 21 februari 1977 kwam de 47-jarige therapeute Teresita Basa om het leven na brand in haar appartement, of zo leek het toch. Dat bleek echter al snel toch niet het geval te zijn, als men het lichaam van de onfortuinlijke vrouw met een keukenmes in haar borst terugvond. De moordenaar had zijn sporen echter grondig uitgewist door brand te stichten en de speurders van Chicago moesten de zaak uiteindelijk als een ‘cold case’ klasseren.

Een tijdje later kwam het dossier terecht op het bureau van detective Joe Stachula van de Chicago Police Department. Stachula was een doorzetter en hij beet zich vast in een nieuwe tip. Hij ging langs bij een zekere dokter Jose Chua, wiens vrouw beweerde bezeten te zijn door de geest van Teresita Basa. Mevrouw Chua zei dat ze soms in trance geraakte en dan de naam van de moordenaar te horen kreeg: Allan Showery. Die werkte in hetzelfde ziekenhuis als waar Teresita Basa had gewerkt. Gewapend met deze vreemde tip ging Stachula de confrontatie aan met Showery.

jewelenDie man gaf toe de avond van de moord in het appartement van Teresita te zijn geweest. Zij had hem namelijk gevraagd eens naar haar tv te komen kijken, omdat die sinds enkele dagen niet meer naar behoren functioneerde. Showery zei echter dat Teresita nog leefde toen hij haar woning verliet. Maar dat was nog niet alles. De stem in het hoofd van mevrouw Chua zei nog dat Showery juwelen van Teresita had gestolen en dat hij die aan zijn vriendin cadeau had gegeven. Deze juwelen zouden zeker herkenbaar moeten zijn voor de familieleden van het slachtoffer. Na een huiszoeking vonden de speurders de bewuste juwelen, waarop Allan Showery alles bekende. Hij had Teresita Basa thuis overvallen en vermoord. Hij leek ermee te gaan wegkomen, maar een bovenaardse stem had hem dus aan de galg gepraat. Maar wat is er nu waar van dit verhaal en wat niet? Want ook al is de zaak opgelost, ze roept toch nog heel wat vragen op.

Heel wat sceptici hechtten weinig geloof aan de officiële verklaring van een bovennatuurlijke macht die tot mevrouw Chua had gesproken. Volgens hen was er iets anders aan de hand. Een deel van hen denkt dat mevrouw Chua, die in hetzelfde ziekenhuis als Teresita Basa en Allan Showery werkte, te weten moet zijn gekomen dat Showery de dader was. Ze wist niet goed hoe ze aan bewijzen moest komen en schakelde dan maar de politie in met haar smoesje van de stem van Teresita. Een andere stroming denkt echter dat de politie Showery al langer op het spoor was, maar geen concrete bewijzen tegen hem had voor een huiszoeking. En dus verzonnen ze maar, met goedkeuring van mevrouw Chua, het verhaal over de stem om zo voldoende reden te hebben voor een huiszoeking. We zullen nooit weten of één van deze twee verklaringen de ware is of dat er wel degelijk een bovennatuurlijke bron was die de speurders de weg heeft gewezen.

De originele Night Stalker

In 1984 en 1985 terroriseerde een seriemoordenaar Californië. Hij sloeg altijd toe in het huis van zijn slachtoffers en was steevast in het zwart gekleed. De man des huizes schoot hij neer, de vrouw werd verkracht en als ze weerstand bood, doodde hij haar met het eerste het beste voorwerp. Dat kon een hamer zijn waarmee hij haar de kop insloeg of een mes waarmee hij haar de ogen uitstak. Eenmaal had hij zelfs een lichaamsdeel helemaal afgesneden. Uiteindelijk werd hij gevat en geïdentificeerd als Ricardo Ramirez. Hij werd levenslang opgesloten tot aan zijn dood in 2013. Daarmee kwam een einde aan het verhaal van de zogenaamde Night Stalker. Of misschien toch niet?

eastWant nu gaan er meer en meer stemmen op die beweren dat Ramirez niet de originele Night Stalker was. Want in de kranten van 1979 is er namelijk al sprake van een dader die op identiek dezelfde wijze te werk ging. Hij was ook helemaal in het zwart gekleed en drong de huizen van zijn slachtoffers binnen, waarna hij de vrouw verkrachtte. Hij stond bekend als de East Area Rapist en pleegde op 1 oktober 1979 ook zijn eerste moorden. Ook al kon er een redelijk goede robotfoto van hem worden gemaakt, werd deze man nooit opgepakt. Eén ding weet men blijkbaar zeker: het was niet Ricardo (soms ook Richard genoemd) Ramirez. Wie was deze man dan wel? Is hij altijd uit de greep van het gerecht weten te blijven of werd hij ooit opgepakt voor een andere misdaad? Sommige geruchten gaan zelfs zo ver dat ze beweren dat de man ooit doodgeschoten werd in het huis van één van zijn slachtoffers, maar daarvan zijn nooit officiële verklaringen gegeven. Het kan dus zijn dat deze inmiddels zestiger nog steeds op vrije voeten rondloopt en in het geniep zijn misdaden voortzet. Hopelijk komt er ooit meer duidelijkheid over deze originele Night Stalker.

De Zodiac killer

zodiacWellicht de meest beruchte moordenaar van de tweede helft van de 20ste eeuw in de VS. Hij terroriseerde Noord-Californië in 1968 en 1969 en vermoordde hierbij minstens 3 koppels en 1 andere persoon. Driemaal gebruikte hij hiervoor een pistool en één keer was een mes het moordwapen. Wat hem het meest legendarisch maakt, zijn z’n alom gekende brieven die hij tot 1974 naar de media stuurde. Het zijn cryptische boodschappen met daaronder telkens hetzelfde symbool.

Speurders hebben verscheidene experts om hulp gevraagd, maar geen van hen is er tot nog toe in geslaagd de vreemde code te kraken. Daardoor blijven de Zodiac-moorden tot op vandaag de meest mysterieuze uit de recentere geschiedenis.

Auteur: Carl Bries

1 reactie

wildlife
Brrrr, diegenen die er mee weggekomen zijn, en nog......De duivel zorgt goed voor z'n gebroed !
5/12/17 22:52 REAGEER

Login Registreer

  • Login met Facebook
  • Login met Google

Carl Bries

Mysteriekenner
Mysteriekenner
Carl Bries (1983) is een sociaal werker uit de Kempen met een passie voor mysteries over heel de wereld. Hij neemt in zijn vrije tijd allerhande mysteries, waar (bewust) weinig over gesproken wordt, onder de loep. Het is aan jou om samen met hem deze mysteries te ontrafelen of ze te laten voor wat ze zijn.

Meer artikels van Carl Bries

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels