Deel via

Ongewoon: kleine aandelen vallen even uit hun rol

December 2017

De aandelenbeurzen kregen een tik in november en dat is terug te zien in de Morningstar Marktbarometer over de afgelopen maand. Alle negen segmenten van de Morningstar Style Box (met diverse soorten aandelen) leden verlies. Dat was voor de smallcapsegmenten groter dan voor de largecapsegmenten. Kleine aandelen verloren 3,2% en grote aandelen ‘maar’ 1,5%. Een groot aandeel is bijvoorbeeld AB Inbev, met een beurswaarde van zowat 200 miljard euro. Voorbeelden van kleine aandelen zijn Sioen of Deceuninck (enkele honderden miljoenen euro’s of maximum 1 miljard euro).

Niet alleen in de voorbije maand, maar ook gemeten over meerdere maanden deden grote aandelen het beter dan kleine aandelen. Over de afgelopen 12 maanden boekten large caps een rendement van 20,5% tegenover 17,1% voor small caps, zo laat onderstaande grafiek zien:

 vfb

Over langere periodes bieden kleine aandelen normaal net hogere rendementen. Dat was ook zo de voorbije drie jaar: kleine aandelen boden beleggers een opbrengst van 46,2% tegen ‘maar’ 32,4% voor grote aandelen.

Analist Guy Sips van KBC bestudeerde de prestaties van 2001 tot nu van kleine Belgische en Europese aandelen versus hun grotere broeders. Daarbij kwam hij tot de vaststelling dat kleine Belgische aandelen het per jaar gemiddeld 7,1% beter doen dan de grote Belgische aandelen. Opvallend was dat liefst 5,7% daarvan gerealiseerd werd in de eerste jaarhelft. Was het nu dus even reculer pour mieux sauter?

Over de studie kan je alles lezen in de eerstvolgende Gids voor de Beste Belegger, het maandelijkse magazine van de Vlaamse Federatie van Beleggers.  

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels