Deel via

Hoeveel meer energie verbruik je in de kerstperiode?

Gezellig samen genieten van een uitgebreid diner en daarna lekker lang natafelen of kerstfilms kijken. De kerstperiode is voor de meeste mensen een leuke tijd waarin familie en vrienden centraal staan. Maar het is ook een tijd waarin je energierekening records breekt. Hoeveel energie verbruiken we meer? Wat zijn de echte energievreters? En vooral: hoe kun je voorkomen dat je factuur de pan uitswingt?

Wanneer start de dure periode?

1200px-Christmas_in_Dublin,_CAWeken vóór Kerstmis begint het al: enthousiastelingen zijn dan druk in de weer om hun kerstboom, en bij uitbreiding ook de rest van het huis, te versieren met slingers, ballen en lichtjes. Veel lichtjes. In Amerika is het al lang hip om van je huis een theaterstuk te maken, maar ook in België wordt het steeds populairder om aan de slag te gaan met lampjes in alle soorten, maten en vormen. Er valt ook al een heleboel te beleven voor kerstdag. Kerstmarkten, toneeltjes en concerten bezoeken buiten, familiefilms kijken en het kerstmaal voorbereiden binnen. Met Kerstmis zelf zitten we in een lekker verwarmd huis, naast de prachtig verlichte kerstboom te genieten van een kalkoen of fazant die uren in de oven heeft gestaan. Na afloop genieten we van een kop koffie of verkoelend drankje, soms tot in de vroege uurtjes.

De verlichting

Stel, je hebt een kerstboom met een snoer van twintig gloeilampjes, een kerstster met gloeilamp, een lichtslang van tien meter aan de gevel en honderd buitenlampjes in een boom. Als we ervan uitgaan dat je een maand van tevoren de kerstboom opzet en de verlichting ophangt en dat je die zes uur per dag laat branden, kost je dat zo’n €13 voor de hele maand. Laat je ze 24 uur branden, dan kost je dat €52.

Het kerstdiner

koekjesOm het vlees te verwarmen, brood te bakken en misschien ook om het toetje te bereiden, heb je de oven nodig. Om een gemiddelde maaltijd op te warmen, staat de oven een uur aan, inclusief voorverwarming. Je verbruikt dan 0,97 kWh. Het gaat dan wel maar om één uurtje en waarschijnlijk gebruik je de oven een pak langer. Gebruik je de microgolfoven? Tien minuten iets opwarmen op 750 watt kost €0,18. Koken op een inductiekookplaat kost gemiddeld 175 kWh per jaar (0,48 kWh per dag: €0,12) en op een keramische kookplaat 225 kWh per jaar (dus 0,62 kWh per dag: €0,17). Ben je een gourmetgek? Een avondje gourmetten met een gourmetstel van 1500 watt verbruikt zo’n 4,5 kWh, wat neerkomt op zo’n €1,21.

Tip: bepaal van tevoren wanneer je wat in de oven zet, zodat je niet constant de temperatuur hoeft aan te passen en je meerdere gerechten tegelijkertijd in de oven kunt plaatsen.

Koelkast

Een tweede koelkast om al dat extra eten in te bewaren, is soms reuzehandig. Denk er wel aan dat hoe ouder de koelkast, hoe milieuonvriendelijker en dus hoe duurder hij over het algemeen is in gebruik. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt zo’n 450 kWh per jaar. Dat is zo’n 1,23 kWh per dag, wat neerkomt op €0,33 elke dag dat je hem gebruikt. Al klopt dat niet helemaal, want als hij van kamertemperatuur moet beginnen te koelen, dan kost het natuurlijk iets meer energie.

Radio en tv

homeHome Alone, The Muppet Christmas Carol en Love Actually. Kerst is dé tijd om samen met je kids of partner een kerstklassieker op de buis te kijken. Het verbruik van een televisie verschilt erg veel per tv. Een televisie met groot plasmascherm en energielabel C verbruikt in vier uur tijd zo’n 0,54 kWh, wat neerkomt op €0,15. Na Kerstmis is het vooral de beurt aan de radio en luisteren we massaal naar de Top 1000 van Radio 2. Of je nu op je laptop luistert of op je radio, beide apparaten verbruiken jaarlijks voor een paar euro aan energie, dus die maken niet onmiddellijk het verschil.

Overige apparaten

We zijn er nog niet. Denk bijvoorbeeld aan de waterkoker die je aanzet om je gasten een kop thee voor te schotelen (1 kWh om de waterkoker een half uur aan te zetten) of het koffiezetapparaat voor cappuccino (0,027 kWh voor het eerste kopje en elke vervolgkop 0,01 kWh met een Senseo en tussen de 0,3 en 0,6 kWh voor een pot koffie met een filterkoffiezetapparaat). Vergeet ook de afwasmachine niet.  Die moet je waarschijnlijk een paar keer aanzetten om die berg lege glazen en borden proper te maken (gemiddeld 1,32 kWh per keer: €0,35). En wat dacht je van de afzuigkap? De krultang en haardroger om extra goed voor de dag te komen? En de friteuse voor de kroketjes?

Hoeveel duurder is de kerstperiode?

Je kookt elke dag, kijkt misschien dagelijks televisie en ook het koffiezetapparaat wordt elke dag gebruikt. Als je echter tien personen in plaats van vier personen van eten voorziet (en ook nog eens erg uitgebreid kookt), gebruik je niet alleen méér apparaten, maar je gebruikt ze ook nog eens langer en vaker. De radio staat de hele avond aan en misschien kijken de kinderen intussen een film in een andere kamer, terwijl je nichtjes zich over je tablet buigen.

Hoe dan ook, je verbruikt meer dan je op een normale dag doet. De twee zaken die wel echt verschil maken, zijn de verlichting en de verwarming. Die kunnen al gauw voor tientallen extra euro’s zorgen.

Tips voor een goedkopere kerstperiode:

Dit kun je doen om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden:

  • kindjeZet de kerstverlichting alleen ’s avonds aan en overdag en ’s nachts uit.
  • Kies voor ledverlichting in plaats van gloeilampen. 100 ledkerstboomlampjes verbruiken 1,5 kWh in 30 dagen, tegenover 10,5 kWh die 100 standaardkerstlampjes verbruiken. Ga maar na wat je kan besparen als je het hele huis versiert met ledlampjes in plaats van reguliere verlichting.
  • Zet de verwarming een paar graden minder hoog dan normaal. Door het gebruik van de oven en door de hoeveelheid mensen in de kamer, wordt het sowieso wel warm.
  • Dat geldt ook voor gourmetten. Door het gourmetten warmt je eetplaats ook op.
  • Kijk samen een film op één televisie. Of nog beter: speel een gezelschapsspel en laat de televisie uit.
  • Steek de lampen alleen aan in de ruimte waar je bent. Je gasten vinden het toilet ook wel zonder dat de lamp op de gang de hele avond brandt.
  • Trek de stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt. Denk aan de decoder van de televisie, de radio, telefoonladers en de microgolfoven. Alle beetjes helpen om het kerstverbruik te compenseren, zullen we maar zeggen (al zou je dat natuurlijk beter altijd kunnen doen).
  • ‘Vergeet’ apparaten niet uit te zetten, zoals de afzuigkap en de waterkoker.
  • Als het buiten goed koud is (maar ook weer niet té), kun je drank en andere producten in een verpakking ook buiten leggen. Met een beetje geluk hoef je geen tweede koelkast in gebruik te nemen.
  • Wil je nog meer besparen? Ga bij familie van je kerstdiner genieten (en zet thuis je verlichting uit en de verwarming laag).

Bron: www.energieleveranciers.be

Is jouw energieleverancier wel de goedkoopste? Door de prijzen van de leveranciers met elkaar te vergelijken en over te stappen, kun je elk jaar tot €400 besparen. Dat is vast een welkome besparing! Kijk maar eens op Energieleveranciers.be wat het voor jou oplevert.

 

6 reacties

wildlife
De kerstperiode kost mij 0, OOOOO €, hoezo? Ben alleen, nergens gevraagd, niemand komt. Ik haat dit commercieel & fake gedoe. Gerust op mijn 1tje, niets moet, enne Geld in the pocket ipv in de commersanten hun zakken PS: doe niet mee met boom , noch versiering etc..... IS DAT NIET GEMAKKELIJK?????? Mijn beste wensen aan alle alleenstaanden, en eenzamen. Blij als deze jaarlijkse circus voorbij zal zijn YESSS . MVG Nicky :-) :-)
19/12/17 04:50 REAGEER
Hugoo
Groot gelijk.
Helaas, na Kerst komt Nieuwjaar, dan Karnaval, dan Pasen, dan Pinksteren, Moederdag, Vaderdag, Grootmoederdag, Grootvaderdag, en zo kunnen we maanden doorgaan, er is altijd wel wat, tot opnieuw Kerst... MAW er is geen ontsnappen aan deze door de commercie in leven gehouden, georganiseerde of uitgevonden "feesten".
Het door kuddegedrag aangemoedigd koopvee spoedt zich immers om mee te zijn... Kassa kassa !
19/12/17 11:40 REAGEER
wildlife
@ Hugoo, de harde realiteit, I hate it . Groetjes Nicky :-)
19/12/17 19:38 REAGEER
guidodelforge
Hallo, ik ben Guido en single..en ben met kerstavond alleen,zoals elke dag.
Gelukkig,heb ik sociaal tarief voor den electriek...dus het komt goedkoper uit,eens thuis.
19/12/17 14:54 REAGEER
wildlife
Hi, alleen met kerst, zoals elke dag, klinkt bekend #ME 2 ;-) mvg Nicky
19/12/17 19:44 REAGEER
Julieke
Voor mij heeft Kerstmis een andere betekenis dan geld verspillen aan cadeaus. Gezellig samenzijn is fijn en als je nog kan het eetmaal een klein beetje verbeteren daar is ook niks mis mee en naar een leuke kerstfilm kijken op TV ook niet verkeerd. Diegenen die geld willen uitgeven..... goed voor de economie.
19/12/17 15:22 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels