Deel via

NOAH: al vijf jaar een warme thuis voor eenzame senioren

Familiehulp vierde onlangs feest, want vijf jaar geleden gingen de deuren van tien NOAH-vestigingen voor het eerst open. Het was de start van een succesvol concept van kleinschalige dagverzorging, waarbij oudere mensen met een zorgbehoefte via leuke activiteiten samen een gezellige dag kunnen doorbrengen. Volgens Peter Catthoor van Familiehulp bevestigt het succes van NOAH de toenemende eenzaamheid bij senioren.

Oplossing voor eenzaamheid elke dag van het jaar

Momenteel loopt er op de radio een reclamespot van een bekend biermerk. Dat koppelt tijdens deze kerstperiode haar verkoop aan een actie om eenzaamheid bij senioren op te vangen. Hoewel de insteek in de eerste plaats commercieel is, lijkt het initiatief nobel. En ook erg noodzakelijk. Al vrezen we dat de aandacht voor eenzame ouderen na de feestdagen opnieuw verdwijnt als de recente sneeuw voor de zon.

En dat is jammer. Want eenzaamheid is geen fenomeen dat zich beperkt tot de feestdagen. Veel senioren voelen zich 365 dagen lang geïsoleerd. Er is dus meer nodig dan een, weliswaar goedbedoelde, kerstactie om dit fenomeen te counteren.

young-1835731_640Als thuiszorgorganisatie ervaart Familiehulp de problematiek van eenzaamheid bij senioren elke dag. Voor veel mensen is het bezoek van onze verzorgenden het enige sociaal contact dat zij die dag beleven. Onze verzorgenden betekenen voor die mensen dan ook meer dan louter persoonlijke zorg, ondersteuning of huishoudelijke hulp. Het was met die gegevens in het achterhoofd dat bij Familiehulp vijf jaar geleden het idee rijpte om een structurele oplossing te vinden voor hen.

NOAH: een warme thuis

Het antwoord van Familiehulp heette NOAH: kleinschalige dagverzorgingshuizen waar oudere personen met een zorgbehoefte in een huiselijke omgeving samen een gezellige dag kunnen doorbrengen. Via leuke activiteiten (koken, wandelen, op uitstap gaan, gezelschapsspelletjes spelen, kaarten, breien, televisie kijken, knutselen) en dankzij de goede zorgen van de verzorgenden van Familiehulp wil NOAH een plaats zijn waar iedereen zich thuis voelt. Niet voor niks staat NOAH voor Nabijheid, Ontmoeting, Aandacht en Huiselijkheid.

peter

De eerste NOAH’s werden geopend in Kortrijk, Wielsbeke, Mere, Grembergen, Sint-Niklaas, Geel, Laakdal, Lanaken, Werchter en Lommel. Ze kenden snel succes, waardoor nieuwe vestigingen niet lang op zich lieten wachten. Vandaag staat de teller op 34 NOAH’s in heel Vlaanderen en Brussel. En we zijn niet van plan om het daarbij te houden. Want het succes van onze NOAH’s bewijst dat eenzaamheid bij senioren nog altijd een groeiend probleem is. Toen ik vorige week op bezoek was in onze NOAH in Merksplas werd dat me ook pijnlijk duidelijk door wat een oudere dame me zei. Ze vertelde hoe jammer ze het vond dat NOAH tijdens het weekend gesloten was. Want dan zat ze weer twee dagen alleen thuis. Ze was al aan het uitkijken naar de maandag nadien, wanneer ze weer naar NOAH zou kunnen komen.

Feest

peter2De voorbije weken vierden de NOAH-pioniers hun vijfjarig bestaan. Er stonden talrijke feestelijkheden, optredens en activiteiten op de agenda. In Grembergen en Sint-Niklaas werd zelfs vijf dagen lang gevierd, met culinaire workshops, muzikale optredens en een dansnamiddag. Uiteraard mochten onze vele cliënten en hun mantelzorgers niet ontbreken. Het is immers voor hen dat NOAH al vijf jaar een warme thuis vormt. Hopelijk kunnen ze daar nog vele jaren van blijven genieten …

Familiehulp wenst alle lezers van Seniorennet alvast prettige en warme feestdagen toe!

Auteur: Peter Catthoor

1 reactie

wildlife
Mooi initiatief, goed dat zoiets bestaat....mvg
27/12/17 00:26 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels